Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), Birleşmiş Milletler Bölgelerarası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü (UNICRI) ve Trend Micro, mevcut ve olası yapay zeka tehditlerini ve bu tehditlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyan bir rapor yayımladı.

Söz konusu raporda, yapay zeka teknolojisinin siber suçlular tarafından Deepfake ve başka pek çok zararlı yazılımda nasıl kullanıldığı ayrıntılarıyla ele alındı, risklerin azaltılmasına yönelik tavsiyelerde bulunuldu.

DEEPFAKE VİDEOLARI KULLANILIYOR

Rapor doğrultusunda siber saldırganlar, yapay zeka teknolojisinden bir saldırı vektörü ve bir saldırı yüzeyi olarak yarar sağlıyor.

Bu dönemde yapay zekanın en çok tercih edilen popüler kullanımı, sahte görüntüler ve videoların oluşturduğu Deepfake yöntemi öne çıkıyor. 

Tanınmış ve politikacıların yüzlerinin kullanıldığı söz konusu videolar, dezenformasyon kampanyaları, internet zorbalığı ve dolandırıcılık başta olmak üzere çeşitli suç araçları olarak kullanılıyor. 

DİĞER YÖNTEMLER NELER?

Deepfake'in haricinde farklı yöntemlere de başvuran siber suçlular, örneğin yapay zekayı kullanarak Spotify gibi popüler uygulamalarda gerçek kullanıcı davranışını taklit edebilen araçlar oluşturuyor.

Böylece daha evvelden ele geçirilen hesapların fark edilerek silinmesi engelleniyor.

Ayrıca e-posta filtreleri tarafından yakalanamayan gerçekçi e-posta metinleri hazırlamak için de yapay zekadan faydalanılıyor. 

Başka bir yöntem ise, yapay zeka teknolojisi ile yüz tanıma sistemleri gibi yapay zeka motorlarına yapılan saldırılardan oluşuyor. Siber saldırganlar, yapay zeka motorlarını bozarak da korumaları geçebiliyor.

"DAHA GÜVENLİ BİR DİJİTAL GELECEK YARATACAK"

Raporda, yapay zekanın siber saldırganlar tarafından kullanım alanları yer alırken, Trend Micro Ülke Müdürü Hasan Gültekin, rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yapay zeka teknolojisinde de güncel teknolojiyi en erken benimseyenlerin her zaman siber suçlular olduğuna dikkat çeken Gültekin, yapay zeka, şifre tahmin etme, CAPTCHA kırma ve ses kopyalama gibi pek çok saldırının da yaygın bir şekilde tercih edildiğini ifade etti.

Hazırladıkları raporda kullanım alanları ile kötü amaçlı yenilikleri de saptadıklarını dile getiren Gültekin, "Trend Micro olarak Europol ve UNICRI ile iş birliğinde hazırladığımız raporun tehditler hakkında farkındalık yaratarak hepimiz için daha güvenli bir dijital gelecek yaratacağına inanıyoruz ve iş birliğinden ortaya çıkan bu rapordan dolayı gururluyuz." dedi.