Geliştirdikleri siber savunma teknolojisi hakkında bilgiler veren Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, yeni "Siber Saldırı Algılama Teknolojisi"nin davranışları aracılığıyla daha önce bilinmeyen virüsleri bile tespit edebildiğini, bilgi sızıntılarını ve bağlantılı zararları engellemeye olanak tanıdığını söyledi.

"KOMUTLARIN DAVRANIŞLARINI MODELLİYOR"

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından hayata geçirilen, eş zamanlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ana Konferans Salonu’nda ve online olarak hibrit şekilde düzenlenen 4. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi'nde konuşan Bizel, şöyle konuştu:

"Fabrika içerisinde üretilen verilerin bulut sistemlerine taşınarak orada anlamlı hale gelmesini ve üretim hattındaki tüm makina ve sistemlerin internet üzerinden haberleşmesini sağlayan e-F@ctory altyapımız sayesinde üretimde çok yüksek hız, maliyet tasarrufu, kalite ve verimlilik artışı sağlıyoruz. Fabrika içinde çalışan binlerce akıllı cihazın saniyeler içinde ürettiği on binlerce verinin korunması üretici için kritik önem taşıyor. Firma olarak, sisteme faydalı olmayan yazılımların ve virüslerin entegre olmasını önlemek için çalışıyoruz. Bunu da virüs programlarının yaptığı karşılaştırma metotlarından farklı olarak, bozucu etki yaratan komutların davranışlarını modelleyen bir sistem üzerinden gerçekleştiriyoruz."

"FARKLI KOMUTLARI ARAŞTIRIYOR"

"Fabrika içindeki motor sistemlerimizi korumak amacıyla geliştirdiğimiz söz konusu sistem, pek çok saldırı senaryosu üzerinde çalışılarak hayata geçirildi. Mitsubishi Electric, sisteme emredilen komutların işlevini anlamak için otomasyon ürünleri içinde gelen normal komutlarla zararlı komutları anlayabilecek bir davranışsal model kullanıyor. Sisteme rutin olarak verdiğiniz komutların dışında farklı komutlar geldiği takdirde analiz ediliyor ve inceleniyor."

"BİLİNMEYEN VİRÜSLERİ BELİRLİYOR, SIZINTILARI ÖNLÜYOR"

Sistem sayesinde bilgisayar virüsü davranışlarının 50 farklı modelde sınıflandırabildiğine dikkat çeken Bizel, “Symantec’in internet güvenliği hakkındaki en son raporu, her gün bir milyon yeni virüsün ortaya çıktığını öne sürüyor. Geliştirdiğimiz Kritik Altyapı Sistemleri için Siber Saldırı Algılama Teknolojisi; davranışları aracılığıyla daha önce bilinmeyen virüsleri bile tespit etmenin yanı sıra bilgi sızıntılarını ve bununla bağlantılı zararları önleme imkanı sunuyor. Böylece, üretimde dijitalleşirken siber güvenlik endişeleri olmadan geleceğe hazırlanmak mümkün hale geliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.