IO-Link sensör arayüzünün ve OPC UA protokolünün akıllı kombinasyonu, Pepperl + Fuchs'un “sensörden buluta” kesintisiz iletişim için yeni olanaklar yaratmasını sağlayan bir cihazda birleştirildi.

Daha önce sadece sensörlerden gelen çıkış sinyallerinin daha yüksek seviyeli sistemlere aktarıldığı yerlerde, şimdi IO-Link sayesinde tanımlama, teşhis ve parametre ayarları için ek bilgi alışverişi de mümkün olmaktadır. 

Endüstri 4.0'ın ideal tablosunda, süreç kontrolünün katı hiyerarşileri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Üretim süreçleri her yerden kontrol edilebilir ve tüm verilere erişim, en düşük sensör seviyesine kadar bile her zaman mümkündür.

Ancak bu amaçla, sensörden kontrolöre ve buluta kadar tüm seviyeler tutarlı ve güvenli bir şekilde ağa bağlanmalıdır. IO-Link sensör arayüzünün ve OPC UA protokolünün tek bir cihazda akıllı kombinasyonu, Pepperl + Fuchs'un "sensörden buluta" şeffaf ve kesintisiz iletişim için yeni olanaklar yaratmasını sağlıyor.

IO-LİNK SENSÖRLE HABERLEŞMEYE İMKAN SAĞLAR

IO-Link, iletişimi kontrol eden bir IO-Link master ile işlem değerlerini en düşük sensör/aktüatör seviyesinde yakalayan ve yürüten bir IO-Link cihazı arasındaki dünyanın ilk standart noktadan noktaya IO teknolojisidir (IEC 61131-9). Daha önce sadece sensörlerden gelen basit çıkış sinyalleri daha üst seviye haberleşme sistemlerine iletilirken, şimdi tanımlama, teşhis ve parametre ayarları için ek bilgi alışverişi yapılabilmektedir.

IO-Link tarafından sağlanan cihaz bilgileri, akıllı uygulamalar için tamamen yeni yollar açar. Otomasyon sisteminin en alt seviyesinde bir sorun oluşursa, kapsamlı teşhis verileri sorunun doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.

Bir cihazın değiştirilmesi gerekirse, tanımlama verileri hangi cihazın, hangi üreticiden alınacağını bilmeyi kolaylaştırır. Değiştirilen cihaz daha sonra kurulduğunda, IO-Link master'ın veri depolama fonksiyonu önceki tüm parametrelerin otomatik olarak değiştirilen cihaza aktarılmasına izin vererek duruş sürelerini en aza indirir.

OPC UA BULUTA KADAR İLETİŞİMİ SAĞLAR

OPC UA, makinadan makinaya ve makinadan buluta kolay ve esnek iletişim araçları sağlayan Ethernet tabanlı bir protokoldür. OPC UA, her şeyden önce, müşterilerin IoT sistemlerinin tasarımında maksimum esneklik sağlayan bağımsızlık özelliğine sahiptir.

Üretici bağımsızlığına ek olarak, platform ve programlama dili bağımsızlığını da içerir. Müşteriler bu nedenle sistemlerini C/C++ ve JAVA gibi ortamlarda programlamak isteyip istemediklerini ve Windows®, Linux veya diğer işletim sistemlerini temel alıp almayacaklarını seçmekte özgürdürler.

OPC UA, kontrol dünyasından bilinen PROFINET, EtherNet/IP ve EtherCAT gibi Ethernet tabanlı fieldbus sistemlerinden önemli ölçüde farklıdır. Diğer bir fark ise protokollerin performans yönelimidir. Kontrole dayalı protokoller öncelikle milisaniye aralığında döngü süreleri olan gerçek zamanlı uygulamalara yönelik kullanılırken, OPC UA buluta paralel ve zaman açısından kritik olmayan bilgi aktarılması gerektiğinde kullanılır. Bu bir dezavantaj değil, akıllıca bir katkıdır. 

IO-LİNK VE OPC UA'NIN AKILLI KOMBİNASYONU

IO-Link'in doğumundan bu yana, Pepperl + Fuchs, IO-Link cihazları ve yüksek performanslı IO-Link Masterlar'dan oluşan IO-Link ürün portföyü ile pazarın ön planında yer almıştır. Pepperl + Fuchs, IO-Link, Ethernet tabanlı fieldbus arayüzü ve OPC UA'nın avantajlarını tek bir cihazda birleştiren ilk üreticidir.

Böylece, ICE2 ve ICE3 serisinin yeni IO-Link masterlar'ı, kapsamlı IO-Link verilerini PROFINET, EtherNet/IP veya OPC UA gibi deterministik bir fieldbus protokolü aracılığıyla paralel ve tamamen bağımsız olarak üst düzey sistemlere aktarabilir. Tamamen web tabanlı bir konfigürasyon konsepti ve bağımsız çalışma olasılığı ile birlikte, bu, geleceğin endüstriyel iletişimi için tamamen yeni fırsatlar sunmaktadır.

PLC VE CLOUD ARASINDAKİ GÖREV BÖLÜMÜ

Deterministik fieldbus protokolünü ve OPC UA'yı tek bir cihazda birleştirerek, yeni IO-Link master'ları bir kontrolör ve daha üst düzey PC tabanlı bir sistem veya bulutla paralel olarak iletişim kurabilir.

Bu, PLC'nin uygulamayı PROFINET veya EtherNet / IP üzerinden gerçek zamanlı olarak kontrol ettiği ve IO-Link master'ın aynı anda kontrol verilerini ilgilendirmeyen, ancak başka bir makina veya merkezi kontrol sistemi için önemli olan durum verilerini OPC UA üzerinden buluta aktardığı hibrid sistemlerin mümkün olduğu anlamına gelir.

Bu, arıza öncesi göstergesi ve bakım işlemlerinin tetiklenmesi de dahil olmak üzere gelişmiş teşhise izin verir. Veriler, yerel bir değerlendirme aracında dış kaynaklı yazılım tarafından işlenebilir veya yorumlanmadan buluta aktarılabilir. Bulutun şirket ağında mı yoksa internette mi olduğu, erişim haklarının atanması ve dolayısıyla güvenlik düzeyinin tanımı gibi hususlar kullanıcı tarafından kararlaştırılır.

ÜST SEVİYE KONTROL OLMADAN BAĞIMSIZ ÇALIŞMA

Gerçek zaman yeteneğine sahip kontrolcülerin yüksek performanslarıyla elde edilmesi genellikle çok yüksek donanım ve yazılım maliyetlerine neden olmaktadır.

Ek olarak, özel geliştirme ortamlarında baş edebilecek kontrol uzmanlarının bilgisi gereklidir. Klasik kontroller genellikle milisaniye cinsinden kontrol gerektirmeyen uygulamalar için gereksiz yere fazladan mühendislik çalışması anlamına gelir.

Bilgisayar tabanlı sistemler burada giderek daha fazla kullanılmaktadır ve gittikçe daha güçlü hale gelmektedir ve bu nedenle kontrol görevlerini küçük bir ücret karşılığında devralabilir. Yeni IO-Link master'ların tamamen web tabanlı konfigürasyon konsepti, bu çözümlerin optimum şekilde uygulanmasını da mümkün kılar.

IO-Link master ve bağlı tüm IO-Link cihazları, ek yazılım araçlarına gerek kalmadan standart bir web tarayıcısı üzerinden yapılandırılabilir. Konfigürasyonlar yapıldıktan sonra, yapılan tüm ayarlar ayrı bir dosya olarak kaydedilebilir ve yedekleme için kullanılabilir. Aynı zamanda kaydedilen ayarlar yeni modüllere yüklenebilir ve her modül için tekrar konfigürasyon yapmaya gerek kalmaz.

BUGÜNDEN GELECEĞE YATIRIM YAPIN

Müşteriler, entegre OPC UA arayüzüne sahip yeni IO-Link masterlar ile bugün tesislerinin dijitalleşmesine hazırlanabilirler.

OPC UA fonksiyonu, herhangi bir zamanda tamamen esnek bir şekilde etkinleştirilebilir ve devre dışı bırakılabilir. Bu nedenle müşteriler, tesislerini OPC UA için herhangi bir özel uygulama olmadan buna göre donatabilir ve gelecekte herhangi bir zamanda ICE2 / ICE3 IO-Link master'ın tüm potansiyelini kullanabilirler.

Bu, geleceğin dijitalleşmesine kendimizi en uygun şekilde hazırlayabileceğimiz anlamına gelir.