Türkiye'den 2021'in ilk çeyreğinde yapılan yaklaşık 300 milyon dolarlık narenciye ihracatının 232 milyon dolarlık kısmını mandalina ve limonun oluşturduğu bildirildi.

563 BİN TONDAN FAZLA İHRAÇ EDİLDİ

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiler doğrultusunda, Ocak-Mart 2021 döneminde 563 bin 836 ton narenciye ihraç edildi.

Söz konusu dönemde sağlanan yaklaşık 300 milyon dolarlık dış satımda en fazla payı mandalina ve limon alırken, birinci çeyrekte 255 bin 208 ton mandalina dış satımına karşılık 137 milyon 209 bin dolar ve 181 bin 883 ton limon dış satımına karşılık da 95 milyon 34 bin dolar kazanç elde edildi.

GREYFURT VE PORTAKAL TAKİP ETTİ

Veriler ışığında dış satım, 2021'in ilk çeyreğinde 2020'nin ilk çeyreğine oranla, mandalinada yüzde 12, limonda ise yüzde 7 artarak 232 milyon dolara yükseldi.

Dış satımda mandalina ve limonu 36 milyon 63 bin dolarla greyfurt, 31 milyon 206 bin dolarla portakal takip etti.

"ÜRETİCİ VE İHRACATÇI AÇISINDAN MEMNUNİYET VERİCİ"

Konuyla ilgili olarak AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, yaş meyve sebze grubundaki narenciyenin yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Bu sezon portakal ve greyfurtta düşük rekolte beklentilerinin doğru çıktığını aktaran Kaçmaz, "Mandalina ve limon ihracatında artış gözlemledik. Geçiçi ürünlerin devreye girmesi, narenciye ihracatının artmasına vesile olmuştur. Önümüzdeki yıllarda da geçcç ve erkenci ürünlerin artması, üretim alanlarının genişlemesi narenciye ihracat sezonunu uzatacaktır. Bu ihracat sezonunun uzaması pazardaki payımızın artmasını sağlayacaktır. Bu dönemdeki ihracat, üretici ve ihracatçı nezdinde memnuniyet verici gelişmedir." şeklinde konuştu.

Kaçmaz, Türkiye'de üretilen narenciye ürünlerinin aroma, lezzet ve kalite özellikleri dolayısıyla yurt dışında da tercih sebebi olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

Türkiye'nin 2021'in ilk çeyreğindeki narenciye ihracatı ürün bazında şu şekilde gerçekleşti: