Kanada merkezli sürdürülebilirlik konusunda çalışan medya ve araştırma şirketi Corporate Knights’ın Küresel Sürdürülebilirlik Endeksi’nde dünyanın sürdürülebilirlik lideri kurumu olarak 2021'de zirvede yer alan Schneider Electric, enerji verimliliğinde ülkelerin ve kurumların dijital dönüşümlerine destek veriyor.

VERİ DEPOLAMA SÜREÇLERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ TAŞINACAK

Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kurumsal verilerin yüzde 50’sinin 2022'ye kadar geleneksel veri merkezi ya da bulutun dışında oluşturulacağı ve işleneceği öngörülüyor.

 Söz konusu veri, 2019 ile mukayese edildiğinde yüzde 10’luk bir artışa tekabül ediyor.

Araştırma sonucuna göre 2025'e kadar, kurumsal bilgi işlem, işleme ve depolama süreçlerinin yüzde 75’inin modüler ya da mikro veri merkezleri gibi Edge uygulamalarına taşınabileceği belirtiliyor.

GLOBAL İNTERNET TRAFİĞİ İKİ KATINA ÇIKABİLİR

Hibrit bir IT dünyasında, IT altyapısı, bir bölgesel ofis gibi dağıtılmış bir ağ üzerindeki bir uç nokta ya da evden çalışan tek bir personel fark etmeden, bir kuruluşun ihtiyaç duyduğu her yere taşınabiliyor.

Pandeminin getirdiği kısıtlama tedbirleri çerçevesinde, işletmeler yapabildikleri kadar çevrimiçi bir çalışma düzenine geçiş yaptılar. Bu da global internet trafiğinin 2020'nin şubat ve nisan ayları arasında yüzde 40 artış göstermesine neden oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'na göre, 2025'e kadar mobil internet kullanıcılarının sayısı 3,8 milyardan beş milyara ve IoT bağlantılarının iki katına çıkarak 25 milyara yükselmesiyle, global internet trafiği 2022'ye kadar ikiye katlanarak yılda 4,2 zetabayta (4,2 trilyon gigabayt) ulaşabilir.

Eğer bir değişiklik olmazsa, buna paralel olarak veri hizmetleri ve altyapı, özellikle güç ve soğutma üzerindeki baskı da artacak.

Ayrıca, video analizlerinden büyük veriye kadar daha yeni uygulamalar, çok fazla bant genişliğine ihtiyaç duyuyor. Bu da gerçek zamanlı kurumsal zeka ve yanıt verebilirlik için daha fazla kaynağın yerel olarak uygulanması ve Edge bünyesinde işlenmesi gerektiği anlamını taşıyor.

OPERATÖRLERİ DEĞİŞEN KOŞULLARLA İLGİLİ UYARIYOR

Edge bilgi işlem mimarisi; gelişmiş analizlere, artırılmış gerçekliğe ve sonuç olarak eksiksiz bir yapay zekadan faydalanan özerk uygulamalara güç veren IoT cihazları için verimli bir platform sağlıyor.

İnsan müdahalesine çok gerek duymadan karmaşık görevleri yerine getirebilen, bilgi alışverişi yapabilen ve birbirlerine talimatlar verebilen makina, depolama sistemleri ve üretim kaynaklarının uygulanmasında olduğu gibi, operatörleri bir veri merkezi ya da sunucu odasında değişen koşullar hakkında uyaran sıcaklık sensörleri, bilgi işlem mimarisinin Endüstri 4.0’a geçişe nasıl güç verdiğinin sadece bir örneğini teşkil ediyor.

5G'YE GEÇİŞ SÜRECİNDE DE KATKILAR SAĞLIYOR

Aynı zamanda 5G’ye geçiş sürecinde de önemli destekler veren Edge çözümü, nesnelerin interneti uygulamaları aracılığıyla, gerçek zamanlı veri analiziyle otonom bir akıllı şehrin trafik yönetimi geliştirilebilir.

Yeni Dünya Ekonomik Forumu / PwC analizine göre, sadece sağlık sektöründe 5G destekli kullanımların, 2030'a kadar global GDP’yi 530 milyar dolar yükseltme potansiyeline sahip bulunuyor.

Yatırım ve sürdürülebilirlik planlaması en başından itibaren gerçekleştiği için, çözümün tasarım gereği yeşil olması önemli bir avantaj.

Bu da sonuç olarak ortaya çıkan kaynakları ve fırsatları en üst seviyeye çıkartıyor. Haliyle şirketler ve müşteriler, kendilerini net sıfıra taşıyacak, tasarruf sağlayan teknolojik inovasyonları hedeflerine alıyorlar.