ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve HAVELSAN, kendi işini kendisi halledebilen insansız sistemlere yönelik yoğun bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma kapsamında ASELSAN insan kara aracını sunmaya hazırlanıyor ve deniz araçlarıyla 4'lü ve 8'li olmak üzere sürü çalışmaları yürütüyor. TUSAŞ Milli Muharip Uçak, Hürjet gibi yeni nesil sistemlere odaklanıyor.  HAVELSAN, hava ve kara platformları için geliştirdiği Ar-Ge projelerine su üstü ve su altı platformlar eklemeyi hedefliyor. ROKETSAN ise  uluslararası ve ulusal alanda farklı unsurların ortak operasyon yapabilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

ASELSAN SÜRÜ KONSEPTİNİ DENİZE TAŞIDI

ASELSAN, insansız ve otonom sistemlere yönelik çalışmalarını uzun süredir yürütüyor. Bu çalışmaların kapsamında insansız sistemler faaliyet alanında uzaktan kontrol edilebilen, kendi başına karar verip uygulama yeteneğine sahip araçları geliştirmek için çalışıyor. ASELSAN, aynı platform üzerine farklı faydalı yükler entegre ederek geliştirdiği bir dizi çözümle halen güvenlik güçlerine hizmet veriyor.ASELSAN ayrıca değişen talepleri dikkate alarak mevcut sistemlere otonomi entegre etmeye başladı. 

ROKETSAN ALGORİTMALAR GELİŞTİRİYOR

ROKETSAN faaliyet alanı kapsamında otonom sistemlere yönelik çalışmalar yapıyor. ROKETSAN,  uluslararası ve ulusal alanda farklı unsurların ortak operasyon yapabilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu amaçla da bazı algoritmalar geliştirmeye başladı.  ROKETSAN'ın gündeminde insan beynindeki sinyallerle otonom sistemin kontrolünün gerçekleştirilmesi, bu sinyallerle eğitildikten sonra eylemlerin aynısının yapılmasını sağlayan teknolojiler bulunuyor.

YAPAY ZEKAYI HAVA ARAÇLARINA ENTEGRE EDİYOR 

TUSAŞ ise yapay zeka tabanlı insansız sistem çözümlerini, ürettiği ve geliştirdiği hava araçlarına entegre ediyor. Son dönemde bu alanda gündeme gelen çeşitli teknoloji gösterimlerine benzer projeler yürüten TUSAŞ, geliştirdiği yeni nesil platform ve yer sistemlerinde de yapay zeka yetkinliklerini kullanıyor. TUSAŞ, Milli Muharip Uçak, Hürjet gibi yeni nesil sistemlerde yer alacak ve pilot becerilerini güçlendirecek çözümlere yönelik çalışmalar yürütülüyor. Pilota bir şey olduğunda, bilincini ve uçağın kontrolünü kaybettiğinde bunu anlayan, böyle bir durumda mevcut görevini bırakıp kontrolü ele alıp güvenli hava limanına yönlendirme yapabilen sistemlerin yapay zekayla hızlandırılıp güçlendirilmesini amaçlayan çalışmalar bulunuyor.