"Sanayide dijital dönüşüm nedir?" sorusunu yanıtlayan Canovate Group Tedarik Zinciri Direktörü Metin Çetin, işletme içindeki tüm verilerin dijital ortama taşınmasının, işlerin uçta uca yönetilmesini sağlamasının yanında  işletim maliyetlerini de büyük ölçüde düşürdüğünü ifade etti.

"DİJİTALLEŞME YATIRIMLARIYLA SÜREÇLERİN İYİLEŞMESİNİ SAĞLIYORUZ"

Manuel takip ve analizle ilgilenmek mecburiyetinde kalmayan çalışanların zamandan tasarrufla birlikte farklı projelere odaklanabildiğini verimli bir ortama kavuştuğunu söyleyen Çetin, firmalarının Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalarıyla data center ve fiber optikde dünyanın ilk 8 firması arasında yer aldığını, müşteri memnuniyetini maksimum düzeye ulaştırmak adına tüm süreçlerinde dijitalleşme yolculuğunu sürdürdüklerini dile getirdi.

"ÜRETİMDEKİ BÜTÜN İŞLEYİŞİ BİLİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNDEN YÜRÜTÜYORUZ"

Müşteri talebinin alınmasından başlayarak  teslimata kadar bütün süreçlerde dijitalleşme yatırımlarıyla süreçlerin iyileşmesini mümkün hale getirdiklerini belirten Çetin, "Canovate Group’ta devreye alınan yeni üretim yönetim ve takip sistemi ile, ham maddeden bitmiş ürünlere kadar, üretimdeki tüm hareketler bilişim araçları yardımıyla takip edilmektedir." ifadelerini kullandı.

AŞAMALARI VE TEMEL FAYDALARI NELERDİR?

Canovate Group Tedarik Zinciri Direktörü Çetin, sanayide dijital dönüşümün aşamalarını ve temel faydalarını ise şöyle sıraladı:

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ
  1. Gelişmiş veri toplama: Dijital dönüşüm, doğru verilerin toplanması ve daha üst düzeyde iş zekasının tam olarak dahil edilmesi için bir sistem oluşturur. 
  2. Daha fazla kaynak yönetimi: Dijital dönüşüm, bilgileri ve kaynakları, iş için bir dizi araçta birleştirir. Dağınık yazılım ve veritabanları yerine, şirket kaynaklarını, tek bir yerde bir araya getirir. Dijital dönüşüm uygulamaları, yazılımları ve veritabanlarını iş zekası için merkezi bir havuza entegre ederek, birimler arasında süreç yeniliğine ve verimliliğe yol açar. 
  3. Genel olarak daha iyi bir müşteri deneyimi: Müşterilerin beklentileri ve deneyimleri yüksektir. Müşteriler sonsuz seçeneklere, düşük fiyatlara ve hızlı teslimata alışmıştır. Veriler, müşteri beklentilerinin kilidini açmanın anahtarı olabilir. Müşterinizi ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak, müşteri odaklı bir iş stratejisi oluşturabilirsiniz. Veriler, stratejilerin daha anlamlı, kişiselleştirilmiş ve çevik olmasını sağlar.
  4. Artan karlar: Dijital dönüşüme geçen şirketler, verimliliğini ve karlılığını arttırıyor. Dijital dönüşümü tamamlayan kuruluşların büyük bir kısmında, pazar payları yükselmektedir ve karlılıkları artmaktadır.
  5. Artan çeviklik ve geliştirilmiş üretkenlik: Dijital dönüşüm, organizasyonları daha çevik hale getiriyor. Birlikte çalışan doğru teknik araçlara sahip olmak, iş akışını düzene sokabilir ve üretkenliği artırabilir. Birçok manuel görevi otomatikleştirerek ve verileri şirket genelinde entegre ederek, ekip üyelerinin daha verimli çalışmasını sağlar. 
  6. Anlık Durum Görüntüleme: Sahadaki makinelerden elde edilen verilerin ve bu verilerin analizi ile elde edilen bilgilerin görüntülenmesidir. Ekipmanın durumunu sürekli olarak izlemek ve herhangi bir düzensizliği kaydetmek, daha ciddi arızalara dönüşmeden önce soruna yönelik bakım veya diğer önleyici faaliyetlerin programlanmasına olanak tanır. Anlık durum görüntülemede, üretimden alınan duruş, bekleme, performans yüzdeleri verileri, tablo ve grafiksel olarak yer alır. 
  7. Çevrim Zaman Analizi: Sürekli iyileşmenin temelini oluşturarak, operatörlerin kayıp zamanlarını minimize eder. Maliyetlerin iyileştirilmesine ve toplam maliyet analizine yön belirler. İsraf kaynaklarının belirlenmesine ve ardından yok edilmesine destek olur. Teslimatın zamanında yapılmasını kolaylaştırır.
  8. Dijital Performans: Üretim süreçlerini değerlendirmek için veriler otomatik olarak toplanır ve analiz edilir. Bu sayede, makine verimi, operatör verimi gibi göstergeler tamamen dijital ortamda ve istenen zaman aralığı için yapılır.
  9. Akıllı Bakım: Makinalardan alınan verilerin analiz edilmesi ile oluşan arızaların azaltılması  ve sonraki dönemde arızaların tekrar etmemesi adına, önlem alınması için bakım planlarının yapılması sağlanır. 
  10. Akıllı Enerji Yönetimi: Enerji kaynaklarının korunması, verimsiz kullanımının önlenmesi ve maksimum tasarruf sağlayacak noktalara odaklanılması için, enerji kullanım noktaları ve değişkenleri sistematik olarak tanımlanır.