Firmalarının 2020 yılındaki faaliyetlerini paylaşarak 2021 plan ve hedeflerine ilişkin bilgiler veren Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, e-F@ctory konseptleriyle sanayicileri ve KOBİ’leri Sanayi 4.0’a hazırladıklarını belirtti.

"KÜRESEL REKABETTE VE ÇEVRECİ ÜRETİMDE ÖNE GEÇİRİYOR"

Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini kaydeden Saraçoğlu, Türk sanayisini dijital geleceğe hazırlamak ve toplumun yaşam kalitesini artırmak amacıyla çalıştıklarını dile getirdi.

Sanayi 4.0'a yanıtları olan fabrikaların dikey ve yatay dijital dönüşüm entegrasyonunu sağlayan konseptleri “e-F@ctory” ile fabrikalara çok daha hızlı, verimli ve çevreci üretim olanağı sağladıklarının altını çizen Saraçoğlu, "Yatırım sürecinden önce sanal bir fabrika oluşturarak ortaya çıkacak fabrikanın ve üretimin simülasyonunu gerçekleştirme, verimliliği değerlendirme ve oluşan çıktılar doğrultusunda yatırımı şekillendirme fırsatı sunuyoruz. Böylece KOBİ’ler başta olmak üzere sanayicilerin dijital dönüşüme hızlı bir şekilde uyum sağlamasına imkan tanıyoruz. Üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayan ve yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, işletmelerin hem küresel rekabette hem de çevreci üretimde bir adım önde olmalarına katkı sağlıyor." şeklinde konuştu.

"BEKLENMEDİK ARIZALARI ÖNLÜYOR, VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR"

Saraçoğlu, robotların sanayide fabrikalarda üretimdeki rolünün hızla artacağı vizyonuyla hareket ettiklerini, ileri robot teknolojileri alanında da yeni nesil ürün ve çözümler geliştirdiklerini ifade ederek "Endüstriyel alandaki öncülüğünü 1980’lerden bu yana robotik alanda da sürdüren markamız; daha hassas, hızlı, dar alanda çalışabilen ve yüksek kuvvetlerde ağırlık kaldırabilecek robotlara odaklanıyor.  Üretim bandındaki birçok işi yapabilen insan kolu ve eline yakın hassasiyete sahip robotlarımız, özellikle riskli alanlarda iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından fabrikalara önemli bir katkı sağlıyor." dedi. 

Tüm robotlarının 2020 Şubat ayından beri yapay zeka destekli çalışmaya başladığını anımsatan Saraçoğlu, "Firmalara yapay zekada en fazla faydayı sağlamak için; tescilli AI (Artifical Inteligence) markamız “MAISART” teknolojisini kullanıyoruz. Mitsubishi Electric’in AI’sı ile en yeni teknoloji (Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology.) ifadesinin kısaltması olan “MAISART” markası altında toplanan yapay zeka teknolojimizle geliştirdiğimiz robotlarımızla beklenmedik arızaların önüne geçiyor ve şirketlerimize maksimum verimlilik sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"7 ÜNİVERSİTEDE ROBOTLARIMIZ VAR"

Bir yandan teknolojiye yatırım yaparken diğer yandan da gelecekte üretimde insanların ve robotların iş birliği içinde çalışacağı öngörüsüyle üniversitelerde robot eğitim merkezleri kurulmasına katkıda bulunduklarına dikkat çeken Saraçoğlu, halihazırda 21 üniversitede laboratuvarlarının, 7 üniversitede de robotlarının yer aldığını dile getirdi ve ekledi: "2021 yılında da geleceğin mühendis adaylarına vizyoner bir bakış açısı sunmaya devam edeceğiz."

Saraçoğlu ayrıca, Mitsubishi Electric olarak Türkiye’de otomasyon teknolojileriyle sanayinin yanı sıra dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray gibi hayatın içindeki projelere de kontrol sistemleriyle katma değeri yüksek çözümler sağladıklarını söyledi.