Entek Otomasyon tarafından gerçekleştirilen ve Yönetim Kurulu Üyesi Sami Özkan Dibek’in moderatörlüğünü üstlendiği çevrimiçi konferansta, Covid-19 sürecinde endüstrinin dijital dönüşümü masaya yatırıldı. 

“COVID-19: Üretimde Dijital Dönüşümü Tetikleyen Kriz” konulu çevrimiçi konferansa, Eldor Corp. Chief Dijital Officer Gökhan Bingöl, PTC Türkiye Yunanistan, Ortadoğu ve Afrika Dijital Dönüşüm Genel Müdürü Dr. Bilgehan Baykal ve Entek Otomasyon Dijital Dönüşüm Çözümleri Satış Müdürü Hakan Mete katıldı. 

“ÜRETİM ŞEKİLLERİ DEĞİŞMELİ”

Entek Otomasyon Yönetim Kurulu Üyesi Sami Özkan Dibek, üretim sektörünün içinde bulunduğumuz salgın sürecinde dijitalleşmeden faydalanarak, biran evvel karar vermesi ve üretim şekillerini değiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu süreçte otomotiv ana sanayinin üretimine ara verdiğini duyurmasıyla birlikte, bundan yan sanayinin ve tedarikçilerin de olumsuz etkilendiğini söyleyen Dibek, otomotiv sektörünün söz konusu süreci, hazırlık süreci olarak gördüğünü ve bu bağlamda çalışmalar yaptığını ifade etti.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI GEREKİYOR”

Salgın sürecinde dijital dönüşümün öneminden bahseden Entek Otomasyon Dijital Dönüşüm Çözümleri Satış Müdürü Hakan Mete, “Bu tip krizler bize dijital dönüşümün ne kadar önemli ve elzem olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Karanlık fabrikalarda minimum ihtiyaçların olması, sürdürülebilirliğin sağlanması gerekiyor. Bu süreçte firmaların, üretimin sürdürülebilirliği konusunda sorunlar yaşadığını gördük. Makina bağlanabilirliğinden makina öğrenmesine kadar Endüstri 4.0’ın işletme için gereken bütün ekipmanları kullanılmalı ve sürecin yönetilmesi gerekir.” dedi.
Mete ayrıca, seyahat ve temas sıkıntısı olmaksızın gerçekleştirilen telekonferanslar ve webinarların yanı sıra artırılmış gerçeklik ve uzaktan destek çözümleri gibi uygulamalar sayesinde firmaların krizin boyutlarını hafiflettiğini ifade etti.

“PLANLAMA DÖNEMİ BİTİYOR”

İçinden geçtiğimiz süreci siyah kuğu etkisine benzeten PTC Türkiye Yunanistan, Ortadoğu ve Afrika Dijital Dönüşüm Genel Müdürü Dr. Bilgehan Baykal, “Bugüne kadar karşılaşılmayan ancak bu aslında tahmin edilebilirdi denilen bir kriz. Finansal krizlerle eşleştirerek analiz etmek yanlış olacaktır. İşin Türkiye ayağında 19 firmanın üretimini durdurdu görüyoruz ki bunlar üretimin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bir de bunu tedarikçileriyle vb. düşündüğünüz takdirde, çok büyük bölüm olduğunu görebiliriz. Süreç, dışsal şok doğrultusunda belli değişimler getirecektir.”

COVID-19 sonrasında planlama döneminin biteceğinin hızlı karar alma sürecinin başlayacağını vurgulayan Baykal, “Sonrasında yeni virüsün olmayacağı, yeni petrol krizi, kur şokunun yaşanmayacağı ne malum. Bunların hepsi ihtimaller dahilinde. Gerçek zamanlı veriler ile anlık kararlar alınmalı. Üretim süreçleri tamamen şeffaflaştırarak, izleyerek yapılmalı.” şeklinde konuştu. 

 “İNSANIN DEĞERLİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ”

Salgın ile birlikte dijital dönüşümün hız kazanacağını, ancak bunun bir süreç olduğunu ifade eden Eldor Corp. Chief Dijital Officer Gökhan Bingöl, “Bu kriz insanın değerli olduğunu gösterdi. Şirketlerin gerekli yatırımları insan kaynağına yapması gerekiyor. Doğru araçları, doğru şekilde kullanmayan ülkeler zorlanacak. Uzaktan insanlar nasıl çalışır, ona bakılıyor. Videokonferans, uzaktan çalışma gibi uygulamaların gerekli olduğu görüldü. Endüstri 3.0’ı üzerine koyarak Endüstri 4.0’a gelmemiz gerektiği anlaşıldı.” dedi.

Operatörün de işin içine girebildiğin başta sona çözümleri hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Bingöl, şöyle devam etti: “Bu süreçte dijitalleşmeye yapılan yatırımların yanı sıra haberleşme sistemlerinin önemi de ortaya çıktı. Bu krizin artıları olduğunu düşünüyorum. Evde oturduğumuz süreçte altyapısının hazır olduğunu düşünüyorum. Finansal etkilerin eğer hızlı atlatılıp daha güzel günlere yol alabileceğimizi düşünüyorum.”