Airbus, Boeing, F-35 gibi uçakların parça üretimini gerçekleştiren, uçak üretimi endüstrisinin önemli firmalarında ASCO, hacker’ların saldırısına uğrayınca tüm dünyada üretimini durdurmak zorunda kaldı.

Sivil ve askeri uçaklar için parça üreten Belçika merkezli şirketin fidye yazılımı saldırısının ardından ana üretim merkezinin altyapısında kötü amaçlı yazılım tespit edildi.

ÇALIŞANLAR EVLERİNE GÖNDERİLDİ

Hackerler tarafından engellenmiş bilgisayarların aktif hale gelene kadar üretime ara verileceği ve bin 400 çalışandan bininin evlerine gönderildiğini söyleyen şirket yetkilileri, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve hackerlerin fidye taleplerine karşılık vermediklerini dile getirdi.

“PARA VE İTİBAR KAYBINA NEDEN OLUYOR”

Konuya ilişkin konuşan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Belçika, Almanya, Kanada ve ABD’deki fabrikaları, Brezilya ve Fransa’da ise temsilcilikleri bulunan şirketin yaşanan olay sonrasında üretim faaliyetlerini durdurma kararı almasının yerinde olduğunu belirtti.

Akkoyunlu, sadece maddi kayıp değil, manevi olarak itibar kaybına da yol açan bu tür saldırılara karşı bütün firmaların daha dikkatli olması ve önlemlerini artırması gerektiğini ifade etti. 

“SALDIRGANLARI MOTİVE EDİYOR”

Hacker’ların fidye taleplerinin dikkate alınmaması gerektiğinin altını önemle çizen Akkoyunlu, verilerin para verilerek kurtarılmaya çalışılmasının saldırganları daha da motive ettiğini vurguladı.

Böyle bir olaya maruz kalmamak için firmaların siber güvenliğe bütçe ayırması gerekliliğini kaydeden Akkoyunlu, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise üretim dahil olmak üzere bütün sistemlerin devre dışı bırakılmasının önem taşıdığını söyledi.