İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi IAS Komitesi’nin düzenlediği I.CON Endüstri Konferansları Zirvesi’ne katılan Mitsubishi Electric, dijital dönüşümün dünü, bugünü ve geleceğine ışık tuttu.

Zirvenin “Dijital Dönüşüm” temalı ikinci oturumunda sunum yapan ve sektörün deneyimli isimlerinin yer aldığı panelde panelist olarak görüşlerini paylaşan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel; yapay zeka, akıllı üretim ve otonom sistemlerle dijital kabuk değişiminin endüstriye olan yansımalarını değerlendirdi ve gelecek öngörülerini paylaştı.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM, SÜREÇLERİ KONFORLU VE PRATİK HALE GETİRDİ"

Geçmiş dönemlerde pek çok sürecin manuel bir biçimde yürütüldüğünü ve bu durumun insan gücünün daha çok kullanılması gerektirdiğini aktaran Bizel, Türk kahvesinin cezve yerine makinalarla yapılması örneğini vererek hayatın her alanında yaşanan dönüşümün süreçleri konforlu ve pratik hale getirdiğini ifade etti.

İnsan iş gücünü farklı alanlara yönlendiren dönüşümün prosesleri gitgide optimize ederek hayatı dijitale taşıdığını kaydeden Bizel, "Eskiyi simüle eden yeni teknolojiler yaşamımızın her alanını domine ederek yeni bir gerçeklik yaratıyor. Bu durum ticaret yolları için de geçerli. Önceleri ticaretin kalbi İpek Yolu’nda atarken sanayi dünyası artık başka bir ticaret yolu ile karşı karşıya." dedi. 

"YARININ FABRİKALARINI BUGÜNDEN İNŞA EDİYORUZ"

Dört ana başlık altında değerlendirilen dijital dönüşümde adımların ilkinin sensörler olduğunu dile getiren Bizel, akıllı sensörlerin topladığı verileri en hızlı biçimde iletmek için bir endüstriyel haberleşme ağına ihtiyaç duyulduğunu ve firma olarak CLPA’nın (CC-Link Partner Association) CC-Link endüstriyel haberleşme teknolojisini kullandıklarını söyledi.

ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR? ENDÜSTRİ 4.0 ENERJİ SEKTÖRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİYOR?

Üçüncü adımı endüstriyel haberleşme protokollerinin ileteceği veriyi depolayacak bulut merkezlerinin oluşturduğunu bildiren Bizel, dördüncü adımda ise verilerin anlamlı bir hale gelmesini sağlayan analitiğe gereksinim olduğunu belirtti.

Bilgilerin anlamlandırılması noktasında Mitsubishi Electric’in ön plana çıktığını, oluşturduğu temel farkın tüm analizleri fabrika içinde yapabiliyor olması olarak açıklayan Bizel, "Firma olarak, tüm bu süreçleri fabrikanın içinde yürütmek ve geliştirmek için yoğun teknolojik altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Akıllı fabrika konseptimiz e-F@ctory ile fabrikaların dijitalleşen hayatımıza senkron edilmesini kolaylaştırıyor, tescilli MAISART yapay zeka teknolojimiz ile üretim hatlarını daha esnek hale getiriyoruz. Değişen ihtiyaçlara kendi kendine yanıt veren bir üretim bandını mümkün kılmak için çalışan bu dörtlü sistemle yarının fabrikalarını bugünden inşa ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"ÜRETİMİN DİJİTALLEŞTİĞİ DÜNYADA TÜKETİCİ DE DİJİTALLEŞİYOR"

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Bizel, üretim tesislerine entegrasyonu sağlanan siber fizik teknolojileri ile dijitalleşen ticarete adaptasyonun kolaylaştığına dikkat çekerek sunumunu şu sözlerle bitirdi:

"Dijital İkiz Simülasyonu, gerçek hayatı dijitale taşıyor. Üretimin dijitalleştiği dünyada tüketici de dijitalleşiyor. Yeni sistemler, mağazaya gelen tüketicinin yüzünün şeklinden, hareketlerinden, duygu değişimlerinden mevcut modeli beğenip beğenmediğini anlayarak veri topluyor. Bu sayede tüketicinin tercihleriyle birlikte dijital bir ikizi oluşturuluyor. Tüketici, sadece mağazanın vitrinini gördüğünü sanırken aslında mağazalar ve hatta fabrikalar tüketiciyi görüyor. Dijital ikizin verdiği metrikler sayesinde de tüketicinin tercihlerini anlayıp ona göre üretim yapmayı amaçlıyor. Söz konusu durum, kişileştirilebilir üretim hatlarını da olanaklı hale getiriyor."