Sanayideki teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza giren yeni endüstri devrimi kavramının bir kolu olan ‘dijital dönüşüm’, günümüzde dünyada tüm sanayi çevrelerince en çok konuşulan konulardan başında geliyor. Dijital dönüşüm, bugün sektör bağımsız endüstride olduğu gibi, tarım ve finans gibi pek çok alanda dahi karşımıza çıkıyor. Ancak bu yeni endüstri devrimi özelinde düşünülürse, ‘dijital dönüşüm’ bu değişimdeki ilk adım. Rockwell Automation Türkiye Ülke Direktörü Ediz Eren, Türkiye’de yatırım planlarında bu konuyu önceliği haline getiren birçok işletmenin var olduğunu söyleyerek, bu işletmelerin yatırım planlarının amaca uygun sonuçlanması için kilit konunun eğitim politikalarının dijitalleşmeye yönelik geliştirilmesi olduğunu açıkladı. 

Bugün özellikle X ve Y kuşağının aşina olduğu teknolojik gelişimlerin, Z kuşağı ile arasındaki farkları da beraberinde getirdiğini anlatan Eren, Z kuşağını etki altına alan dijital dönüşümün bu kapsamda eğitim politikalarına da entegre olmasının Türkiye’deki dijital dönüşümün hızını artıracağının altını çizdi. Eren, dünyadaki dijitalleşmenin gitgide arttığını, Endüstri 4.0, nesnelerin interneti ve dijital dönüşüm gibi farklı konuların ise üreticiler ve ülkeler için rekabet gücünü artıran fırsatlar sunarken dünyadaki gelişmelerin yakından takibinin çok önemli bir hale geldiğini vurguladı. 

PROJELERE BÜTÇE AYIRMAK YETMEZ

Eren, üreticiler, artık Endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin verimliliği, rekabet gücünü artırabilmek adına önemli fırsatlar sunduğunu söyleyerek, bu farkındalık ile tesislerinin güncellenme ve dijitalleşme sürecine adım atma isteklerinin arttığını ancak sadece hedeflenen noktaya ulaşmaya yönelik projelere bütçe ayırmanın, bu dönüşümlerden beklenen kazanımları sağlayamayabileceğini vurguladı. Ediz Eren, bu riski azaltmak için uygun teknolojik ve işgücü altyapısına sahip olunması, ayrıca eğitim politikalarının da bu çerçevede şekillenmesi gerektiğini aktardı.