Veri merkezi sektöründe 2019 yılında yaşanması beklenen gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, sektörün gün geçtikçe gelişme gösterdiğini dile getirdi.
Katma değerli hizmetlerin yükselen bir trendde olduğunu, yapay zeka, nesnelerin interneti ve yakın zamanda hayatımıza girecek 5G benzeri teknolojilerin veri merkezlerinin önemini giderek artırdığını kaydeden Abalı, veri işleme ve analizde genel bulut hizmetlerine, bulut alanlarına ve sunucu barındırma servislerine olan talebin yükselişte olduğuna dikkat çekti.

VERİ MERKEZİ SEKTÖRÜNDE 2019’DA NELER YAŞANACAK?

Abalı, yeni yılda sektördeki gelişmelerle ilgili öngörülerini paylaştı. İş yüklerinin uç noktalardan veri merkezlerine doğru yöneleceğini söyleyen Abalı, yapay zeka ve IoT gibi fazla işlem ihtiyacı olan konularda bulutta işlem gören uygulamaların artış göstereceğini vurguladı.

Veri merkezi sektörün büyümesini sürdüreceğini, bulut bilişim ve diğer trendlerin veri merkezlerine olan talebi artırdığını belirten Abalı, genel bulut yerine özel bulut yapılarını meydana getirmek isteyen işletmelerin veri merkezlerine olan yatırımı artıracağını sözlerine ekledi.

IDC’YE GÖRE 2020’DE VERİ MERKEZLERİ %50 OTONOMLAŞACAK

Abalı, veri merkezlerindeki AI oranının yükseleceğini, birçok sistemin birbiriyle bağlantı yoluyla kendi çözümünü üreteceğini ve IDC’nin (International Data Corporation) tahminleri doğrultusunda 2020’de firmaların veri merkezlerinde otonom çalışma seviyesinin yüzde 50’yi bulacağını ifade etti.

IoT’nin veri merkezi operasyonlarını optimize edeceğinin altını çizen Abalı, “Böylece yama, güncelleme, takip ve ayarlama gibi günlük bazda yapılan işlemler otomatikleşecek. Katma değerli sunucu barındırma hizmeti yaygınlaşacak, bağlı hizmetler artacak.” diye konuştu.