İşletmelere verimlilik sağlayan dijital dönüşüm çalışmalarıyla 21 yıllık bir geçmişe sahip olan eski adıyla Doruk Otomasyon yeni adıyla ProManage, 6 aylık sürecin ardından kurumsal dönüşüm çalışmalarını tamamladı ve yepyeni imajını ilk kez WIN Eurasia Fuarı’nda görücüye çıkardı.  

Yeni çehresi ve adıyla, fuar kapsamındaki WINovation yarışmasında ‘Dijital Üretim Yönetim Sistemlerinde Yapay Zeka: Kestirimci Karar Verme’ projesiyle birinciliği elde eden firmanın Genel Müdürü Gönül Kamalı ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. 

“ProManage ile hem ABD’deki hem de Avrupa’daki operasyonlarımıza hız katmayı ve ileriki dönemlerde ProManage gibi diğer markalarımızı da Doruk’un altında konumlandırmayı hedefliyoruz.” diyen Kamalı ile firmanın dönüşüm sürecini, yarışmada kazandığı birincilik ödülünü, gelecek hedeflerini ve planlarını konuştuk.  

Gönül Hanım, ProManage’in yeni yapılanmasıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Doruk Otomasyon ile başlayan 21 yıllık yolculuğumuz artık uluslararası platformlarda Chicago’da açtığımız ofisle ProManage ismiyle boy gösteriyor. Özellikle günümüzde dijital dönüşüm, Endüstri 4.0 gibi kavramlar çok yakın zamanda gündemimize gelmesine rağmen, aslında Doruk Otomasyon çeyrek asırdır dijital dönüşümü işletmelerimizin daha verimli olması için gerçekleştiriyor. Biz yalnızca Türkiye içerisinde ulusal yerli firmalarımıza, sanayicilerimize değil uluslararası 9 ayrı ülkede ciddi faaliyetleri ve hizmetleri olan bir şirketiz. Şimdi dijital dönüşüm deyince tek başına herkesin dönüşeceği ve bizim dönüşmeden kalacağımız bir dönemde değiliz. Dolayısıyla biz de kendi markamızı global platformlarda modernize görüntümüzü ve aynı zamanda ProManage ürünü gibi daha nice ürünleri portföyümüze ve adımızın altına koyabilmek için bir dönüşüm gerçekleştirdik. Yaklaşık 6 aydır çok deneyimli bir ekip ile marka dönüşümünü planlıyor ve çok hummalı bir şekilde çalışıyoruz. Bu çalışmaların içerisinde yalnızca markamızın duruşu değil, bunun müşteriler tarafında hissedileceği algı, hatırlanabilmesi ve dijital dönüşüm markası olarak adlandırılabilmesi için büyük emek harcadık. WIN Eurasia Fuarı kapsamında, böylesine uluslararası bir platformda bu dönüşümü gerçekleştirmek için de gerçekten büyük bir heyecanla bir lansman gerçekleştirdik. Dönüşümün sabahında yeni markamızın altında, ürünlerimizin yapay zeka ve artırılmış gerçeklikle beraber büyük ödüle layık görülmesi açıkçası bize gurur verdi. Dünya dijital dönüşüm içerisindeyken, biz bu dönüşümün hem yapay zeka tarafı hem de artırılmış gerçeklik tarafıyla üretim verimliliğine başka bir boyut getiriyoruz. Doruk marka olarak zaten dijital dünyanın ve teknolojinin doruğunda, ProManage ise Doruk’un bir alt markası olarak hem yapay zeka hem de artırılmış gerçekliğin verimlilik üzerindeki etkisini kat ve kat artıracak. ProManage ile hem ABD’deki hem de Avrupa’daki operasyonlarımıza hız katmayı ve ileriki dönemlerde ProManage gibi diğer markalarımızı da Doruk’un altında konumlandırmayı hedefliyoruz.

Siz işletmelerin her tarafını görebiliyorsunuz, dürbünle izleyebiliyorsunuz.

Evet, ben bazen dürbün tanımını kullanıyorum, bazen kuş bakışı diyorum. Bunlar çok uzak tanımlar değil. İşletmelerimiz, sanayi kuruluşlarımız binlerce metrekareden oluşuyor. Aslında insan gözünün koşarak yetişebileceği yerler değil. Hatta verimli çalıştıracağım çok basit operasyonlarda bile bir sonraki hareketi doğru karar vereyim dediğiniz noktada gerçekten bir dürbünle bazen mikro seviye küçültülmüş bazen kilometrelerce yorumları yapabileceğiniz sistemler ve yönetim sistemler ihtiyacınızı doğuruyor. Biz otomasyonu, dijital otomasyonu hem mobilite ile sizin hareketli olduğunuz ve çok uzakta olduğunuz yerlerde ve dönemlerde bile işletmenizi görebilmeyi, dijital araçlarla görebilmeyi hatta konuşarak istediğiniz raporları ve istediğiniz KPI’ları (Key Performance Indicator) anında görmeyi sağlayan bir altyapı veriyoruz. Biz ISA95, Mesa standartlarında ve Endüstri 4.0 standartlarında hatta ABD’deki Dünya Klasında Üretim Sistemi (World Class Manufacturing - WCM) standartlarında bir ürün ile 400 KPI’ya bakıyoruz. Evet, bu 400 KPI’ın size sağlayacağı rapor kapasitesi 400 bin tane. Unutmayalım ki işletmelerimizi iyi yöneten çok farklı katmanlar ve çok farklı pozisyonlar, görevler var. Öncelikle Yönetim Kurulunda olmaktan başlayalım Fabrika Müdürlüğü, Fabrika Genel Müdürlüğü, Üretim Müdürlüğü, Proses Müdürlüğü, Planlama Müdürlüğü, Operasyon Müdürlüğü, IT Müdürlüğü ve operatörlere doğru giden Kalite Müdürlüğü ve Bakım Müdürlüğü olmak üzere her türlü pozisyona A’dan Z’ye kendilerinin bakmak istediği KPI’lara ve performans faktörlerini hizmet veren, rapor olarak gösteren veya oradan yönetilmeyi sağlayan ciddi bir yazılım altyapısı veriyoruz.

Dünyamızın karşı karşıya kaldığı yıkıcı teknoloji devriminden bahsedelim dilerseniz. Nasıl bir dönüşüm bu? Bizleri neler bekliyor?

Evet, şimdi dünyamız yıkıcı teknoloji devrimiyle karşı karşıya. Bunu internet teknolojileri ve mobil teknolojileri geçiş dönemiyle aslında aynı döneme benzetebiliriz. Mobilite hayatımızın bir parçası mı? Bu mobilite araçları, mobil telefonlardan başlamak üzere tabletler, smart clean dediğimiz büyük bir portföy hayatımızın her yerinde bizimle beraber hareket ediyor. Bu hareketlilik bize bir hız getiriyor. Şimdi yeni yıkıcı teknolojilerimiz yapay zeka yani karar destek sistemi oluşturan bize artık vereceğimiz kararlarda doğru kararları ham olarak bize sağlayacak bir destek sistemi. Bir diğeri ise, bunun kadar önemli artırılmış gerçeklik yani gördüğümüzün ötesinde gerçekliği gözümüzle görmediğimiz ve hissetmediğimiz gerçeği bize bilgi olarak anında sağlayan hatta bu bilgiyi bizim istediğimiz formatta görmek istediğimiz şekilde bize veren teknoloji. Dolayısıyla görmediğimiz gerçekler ve o gerçekler üzerine kurulmuş bir karar destek sistemi aslında bize bilmemiz gereken bilgiler üzerine verebileceğimiz tüm kararları söyler duruma gelecek. Bu o kadar büyük bir değişim ki. Birtakım mesleklerin ihtiyacını gelecekten uzaklaştıran, ihtiyacı ortadan kaldıran aslında 20 yıllık bilgi birikimlerinin üzerine sünger çekip, her genç bireyimizi 20 yıllık deneyimli kadar kütüphane getirecek ve bir de onun üzerine en iyi yöneticiler gibi karar destek sistemlerini hazır olarak verecek bir dünyaya gidiyoruz. O dünya öyle yaratıcı bir teknoloji altyapısı oluşturacak ki bizlerin bakış açısını, düşünme biçimini, iş yapma biçimini, modelleri kökten değiştiriyor olacak. Özellikle yönetim kademesinde sağlanan karar destek sistemleriyle almanız gereken doğru kararları size 20 yıllık teknolojiye ve 10 yıllık tecrübeye ihtiyacınız olmadan bugünden verecek.  Benim gibi deneyimli yöneticileri büyük bir rekabet bekliyor diyorum ve bir teknolojist olarak bugünden bunları görmeyi ve deneyim edebilmeyi kendi şirketimizde çok büyük bir avantaj ve kazanç olarak görüyorum. Biz sanayicimize bu vizyon ile doğruları, gerçekleri ve geleceğe ait öngörüleri anlatmayı hedefliyoruz. 

WIN Eurasia 2019 Fuarı kapsamında düzenlenen WINovation yarışmasında ‘Dijital Üretim Yönetim Sistemlerinde Yapay Zeka: Kestirimci Karar Verme’ projenizle birinci oldunuz. Bunun detaylarından bahsedebilir misiniz? 

Evet, aslında yapay zeka çalışmaları 4 yıllık bir proje. 20 yıllık bir teknoloji tanımları ve bu tanımlara ilişkin geliştirilen modeller çok uzun zamandır üzerinde çalıştırılıyor. Şimdi bir teknolojinin gerçekten güncel, uygulanabilir ve yaşamımızın bir parçası haline gelebilmesi için şartların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Şartlardan bir tanesi altyapı yani siz kullanacağınız teknolojiler için doğru altyapı içerisinde misiniz? O teknolojinin gerçekten faydalı bir model haline gelebilmesi ve kullanılabilmesi için altyapılar mümkün mü? Bugün altyapılar mümkün 3G’den sonra ciddi hızlı connected world altyapısı 5G ile beraber hem fiyatlama tarafında hem de kalite tarafında ve hız tarafında bütün eksiklerini tamamladı. Dolayısıyla biz altyapı olarak hem yapay zekanın hem de artırılmış gerçekliğin her yerden ulaşılmasını ve bu bütün noktaları birleştirerek destek sisteminin tüm argümanlarını bir araya getirebilecek ve karar verebilecek bir altyapıya kavuştuk. Bir ikincisi de büyük veri yani Big Data, biz karar destek sistemlerinde ne kadar büyük bir deneyim ne kadar büyük bir bilgi ne kadar büyük bir senaryo düzeniyle çalışıyorsak o kadar doğru kararlar o kadar doğru yapay zeka modellerini örnek modelleri oluşturabiliyoruz ve onların üzerine önce makine öğrenme algoritmaları ve derin öğrenme algoritmalarıyla yaşamsal döngünün içerisine sokuyoruz. Dolayısıyla bugün aslında yapay zeka çok akıllı bir telefon kullanıyorsanız, siz hiç söylemediğiniz halde sabah işe gideceğinizi, işe gitmenize kaç dakika kaldığını hatta şu saatte çıkmazsanız kaç dakika gecikeceğinizi yoldaki trafiğe kadar siz istemeden söylüyor. Siz istemediğiniz, satın almadığınız halde aslında bir yapay zekayla yaşıyorsunuz. Yaşam döngünüzün içerisine giren bir hal aldı. Dolayısıyla bu büyük veri sanayicimiz için oluşturulmuş yıllardır. Gerçek ve daha da çok gittikçe artan bir veri hali aldı. Dolayısıyla biz bu büyük veriler üzerinde uzun zamandır deneyim ettiğimiz ve yüzde 92’lere gelen kestirimci ihtimali modelleri geçtiğimiz senenin sonundan itibaren oluşturduk. 5. Doruk’ta Buluşma etkinliğimiz kapsamında lansmanını gerçekleştirdik.  O günden beri bütün yaptığımız projelerde yapay zeka entegrasyonuyla beraber yapılmaya başlandı. Dolayısıyla biz projemizi hayata geçirdik ve bunun bir sonraki ufkunun Türkiye için nasıl bir rekabetçi avantaj kazandıracağını ve aslında önümüzde sanayicimiz için nasıl büyük bir rekabet oluşturacağını gösterdik. Projemizin, sanayimize kattığı katma değer ve bizi sanayicimizle beraber kolektif ve gelecek teknolojilere öncü adımlar atmış bir sanayi teknoloji iş birliği oluşturduğu için büyük ödüle layık görüldü. WIN Eurasia jürisine ve bizi destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz. Biz tabii ki uluslararası platformda yapay zeka ve artırılmış gerçeklik entegre üretim-yönetim sisteminin verimliliği üzerine iddialı bir firmayız ve lider olmayı hedefliyoruz. Bugün burada uluslararası platformda büyük ödül ile bunun taçlandırılması bizlere büyük bir onur kaynağı aynı zamanda cesaret verdi.