Projesis Yazılım Genel Müdürü Hasan Kemahlı, dünyamızdaki gelişim ve değişimin hiç durmadığını, bu değişim ve gelişimin 2010 yıllarında başlayan bir süreçle farklı isimlerle adlandırılmaya ve tanımlanmaya çalışıldığını söyledi. Buna Amerikalıların “Smart Factory”, Almanların “Endüstri 4.0”, Japonların “Toplum 5.0” gibi isimler taktığını söyleyen Kemahlı, Türkiye’de ise sürecin “Sanayi 4.0” şeklinde adlandırıldığını, özellikle; Yapay Zeka – Makine Öğrenmesi – Derin Öğrenme başta olmak üzere Akıllı Yazılımlar - Robotlar – Otomasyon Sistemleri,  IoT – Her nesnenin İnternete bağlanabilmesi, İnternet ve Mobil teknolojilerin yaygınlaşması gibi değişimlerin, insanın yaptığı işleri neredeyse hiç insana ihtiyaç duymadan yapabilir hale getirdiğini söyledi. Kemahlı; şoförsüz araçlar, insansız fabrikalar, doktorların yerine teşhis ve tedavi uygulayan - avukatların yerine danışmanlık hizmeti veren yazılımların, ileride bir çok insanı işsiz bırakacağını hatırlatarak, “Airbnb, Uber gibi şirketler, ev ve araba satın alınmayan bir geleceğe bizi taşıyabilir. Mülkiyet kavramı temelden değişebilir” diyor.

Bu değişimin çok iyi anlaşılarak toplumun da evrilmesi için çalışılması gerektiğini söyleyen Kemahlı, yeni bir toplumu tasarlamak ve bunun için toplumu şekillendirmek ve yeniden eğitmenin gerektiğini söyledi. Tüm bu gelişmelerin, insanların sadece bilim ve sanatla uğraşıp, refah içinde yaşadıkları bir dünyaya bizi götürebileceği gibi birçok insanın işsiz kalıp fakirlik içinde yaşayacağı bir geleceğe de taşıyabileceğini hatırlatan Hasan Kemahlı, bunun, politikacıların en önemli gündem maddesi olması gerektiğini açıkladı. 

ÜRETİM DÜNYASININ GÖREVİ

Kemahlı, üretim dünyasının görevinin, bu değişimi anlamak, organizasyonları buna hazırlamak, stratejik planları yaparak ve projelendirerek uygulamaya başlamak olduğunu söyleyerek, “Fabrikalarımızı, dijital akıllı fabrikalar haline dönüştürmek, önümüzdeki 10 yılın en önemli gündem maddelerinden biri olacak” dedi. Bu değişimi gerçekleştirememenin, fabrikaların kapanması ve Batı’ya göçmesine yol açabileceğini söyleyen Hasan Kemahlı, bu değişimi sağlamanın bir ölüm kalım meselesi olduğunu vurguladı.