Atlas Copco, İstanbul Beyoğlu’ndaki İsveç Başkonsolosluğu’nda düzenlendiği etkinlik ile yenilikçi teknolojilerini ve uygulamalarını, otomotiv ve enerji başta olmak üzere çeşitli sektörlerden müşterilerine ve iş ortaklarına tanıttı. 

Etkinlik,  İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Konuşmasında İsveç ile ilgili bilgiler veren, İsveç’in ekonomik ve teknolojik gücünü anlatan Ericson, inovasyona ve Endüstri 4.0’a verdikleri önemin altını çizdi.

ENDÜSTRİ 4.0 VİZYONUNU GÜÇLENDİREN ÇÖZÜMLER

Atlas Copco Endüstriyel Teknik Genel Müdürü Ataollah Maleki, akıllı fabrikalara sundukları çözümlerini ve esnek otomasyon yaklaşımlarını anlattı. 

Hizmet sundukları sektörleri otomotiv ve otomotiv dışı olarak ayırdıklarını ancak endüstrinin her alanına çözüm geliştirdiklerini söyleyen Maleki, konuşmasında firmanın Endüstri 4.0 vizyonundan, değerlerinden, ürün ve çözümlerinden bahsetti, referanslarından örnekler verdi. 

Enerji tasarrufu ve sürdürülebilir verimlilik artışını temel alan “Smart Connected Assembly” (Akıllı bağlantılı montaj) konseptinin altını çizen Maleki, tek platform üzerinden çoklu montaj yönetimi sağlayan konseptin kalite, kablosuz özgürlük, optimizasyon çözümleri ve verimlilik sunduğunu ifade etti.

“VERİLERİ İZLEYEBİLİYOR VE KULLANABİLİYORUZ”

Atlas Copco Global Yazılım Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Axel Stamm “Akıllı Fabrikalar için Yenilikçi Teknolojiler” başlıklı konuşmasında, bilgisayarların gelişim aşamalarına, teknolojinin gelişiminde yapay zekanın rolüne ve singularity (teknolojik tekillik/tekillik) kavramına değindi.

Firmanın Endüstri 4.0 vizyonunu destekleyen Smart Connected Assembly konseptinin önemini ve dijitalleşmede bağlanabilirliğin gerekliliğini vurgulayan Stamm, ürünlerinin dijital olarak bağlantı halinde, esnek ve en güncel teknolojilere sahip olduğunu kaydetti.

Enerji verimliliği için tasarlanmış üretimden bahseden Stamm, verileri sahadan toplayıp anlamlandırdıklarını ve analiz ederek kullandıklarını sözlerine ekledi. 

“ÜRETİMLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR”

Atlas Copco Global İş Geliştirme Müdürü Ilona Fischer “Veri tarafından desteklenen Akıllı Bağlantılı Montaj” başlıklı sunumunda, akıllı bağlı yazılım platformu ile ilgili bilgiler vererek, müşterilerin MES ve ERP sistemlerinden aldıkları verileri, firmanın server’ına ve oradan da sahaya ulaştırdıklarını söyledi.

Fischer, “Yazılımımızla, müşterilerimiz makinalarına bağlanarak sistemlerini yönetebiliyor. Tam izlenebilirliğe olanak tanıyoruz. Ayrıca müşterilerimiz, prosesin, hattın bütün kontrolünü sağlayabiliyor ve üretimlerini geliştirebiliyorlar.” şeklinde konuştu.

PRATİK VE GÜVENİLİR HALE GELEN SÜREÇLER

Enerji sektöründe işlerin değiştiğine, enerji türlerinde ve ürünlerinde büyük dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Atlas Copco Global Enerji Segmenti Müdürü Calum Urquhart, fabrikaların yanı sıra araziye ve diğer bütün ortamlara uygun ürünlerinin bulunduğunu, akıllı mobil bağlantı teknolojileriyle proseslerin daha kolaylaştığını ve güvenilir hale geldiğini belirtti.

Endüstriyel birleştirme/montaj çözümlerini anlatan Atlas Copco Bölüm Müdürü Ömür Kaya, bağlanabilirlik ve veri paylaşımıyla ilgili bilgiler verdi.

Konuşmaların son bölümünde ise, katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

UYGULAMALI OLARAK ANLATILDI

Konsolosluğun bahçesinde kurulan enerji segmenti, montaj, servis ve endüstriyel birleştirme çözümleri istasyonlarında, kalite ve doğrulama, Endüstri 4.0 ile veri toplama, bulut sistemi üzerinden gerçek zamanlı, anlık olarak analiz süresini kısaltma gibi konular anlatıldı.

Katılımcıların gruplar halinde gezdiği istasyonlarda, ürün ve çözümler Atlas Copco’nun alanında uzman ekibi tarafından uygulamalı olarak gösterildi ve gelen sorular cevaplandı.

Etkinlik, katılımcılara verilen kokteylin ardından sona erdi.