Endüstri 4.0 Zirvesi’nin en yoğun kullanıldığı sektörlerin başında yer alan otomotiv ve beyaz eşyadaki uygulamalar, İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Savaş Dilibal’ın moderatörlüğünde işin uzmanları tarafından anlatıldı. 

“HATALARA ÖNCESİNDEN MÜDAHALE EDEBİLİYORUZ”

Siemens’in çözüm ortağı olduklarını belirterek söze başlayan MCS Otomasyon Genel Müdürü Adem Kayar, müşterilerine tesislerinde fayda sağlayacak birçok çözüm sunduklarını açıklıyor. Kayar, endüstriyel otomasyon sistemleriyle beraber IT teknolojilerini birleştirerek Enüdstri 4.0 sistemine uygun projeler geliştirdiklerini açılıyor. Kayar, “Anlık hata bildirimlerini alıp bunla ilgili yorum yapabiliyoruz. Çözümlerimiz ile gerçekleşecek olan hatalara öncesinden müdahale edebiliyoruz.” diyor. Otomasyon sistemine hakim olarak anlık mailleşebilindiği için ortaya avantajlı sonuçlar çıkardıklarını belirten Kayar, Siemens’in endüstriyel bulut teknolojisi olan Mindsphere platformunda uygulamalar geliştirdiklerini sözlerine ekliyor. 

BANKOT OKUMA SİSTEMLERİYLE AVANTAJ SUNUYOR

Banner Engineering İş Geliştirme ve Satış Mühendisi Çağrı Aydınoğlu, vibrasyon takibini ön plana çıkarttıklarını belirtti. Motorun gücüne göre eşit değerlendirmeler sunduklarını dile getiren Aydınoğlu, kablosuz ağlara bölüştürerek aktarımda bulunduklarını açıkladı. Aydınoğlu; operatör yönlendirme sistemlerinde görüntü işleme, ürün takibi için bankot okuma sistemlerinin ön plana çıkardıklarını belirterek sundukları avantajı anlattı.

“BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİ ENTEGRE EDİYORUZ”

Yakın zamanda İstanbul’da yaşanan depremde telekomünikasyon sistemlerinin yüzde 50’sinin çökmüş olmasına dikkat çeken Knowledge Türkiye Genel Müdürü Erdeniz Unvan, beyaz eşya gibi birçok sektörde hizmetin durmuş olmasına işaret etti. Unvan, “Bu yaşananlar önemli bir sorun! Yalnızca afetlerde değil rutin işlerde de sorunlar yaşanıyor. Personel, cihaz takip sistemleri network ile çalışıyor. Ayrıca bir tesiste üretim devam ederken bir paket kaybı olduğunda dahi üretim duruyor. Firmamızın bu soruna karşı çözümü veri merkezi sistemini, güvenlik sistemiyle berber marka bağımsız olacak şekilde network programıyla bilgi teknolojilerini entegre ediyoruz.” dedi.

YÜZDE 85 VERİMLİLİK SAĞLANDI

Otomotiv sektörünün en önemli markalarından biri olan Tofaş’ta yaşanan bir soruna sundukları çözümü örnek veren Mert Yazılım’dan Ahmet Ak, bu projede Endüstri 4.0 uygulaması ile akıllı istasyon çalışması gerçekleştirdiklerini açıkladı. Tesiste 1600 şarjlı tabancının kullanıldığını dile getiren Ak, iş sürecinde personelin 55 saniyesi olduğunu, bu süreçte vida sıkılırken vidanın başı çıkarak sorun yaşandığını açıkladı. Endüstri 4.0 uygulaması ve IoT tabanla bu soruna çözüm sunduklarını aktaran Ak, yaptıkları çalışma ile yüzde 85 verimlilik sağlandıklarının altını çizdi.

KALİTE PROBLEMLERİNİ SIFIRLIYOR

Kesit Bilişim CEO’su Kerem Palabıyık, öncelikle en çok arıza yapan makinelerin hangisini olduğunu müşterilerinden öğrendiklerini belirterek “Basınç sensörlerini ekleyerek veri topluyoruz ve bu veriye göre kaliteli ürün ve kalitesiz ürün diye ayrıştırıyoruz. Firmanın kalitesiz ürün elde etmesine ne sebep olduğunu öğreniyoruz. Veri topla big data alt yapısı oluşturuyoruz.” dedi. Palabıyık, Hyundai gibi markaların tesislerinde kalite problemlerini sıfırlayarak verimliliği arttırdıklarını açıklıyor.