Hollanda şirketi Synchron Lab Automation, bitki DNA'sı ekstraksiyonunda bir yenilik yaptı. Bu yeni sistem, 24 saat içinde 40.000 genetik testi yapabiliyor.

Festo, donanım ve mühendislik know-how'u bağlamında bu proje için kapsamlı bir destek sağladı. 

Synchron Lab Automation, kurulduğu 1985'ten bu yana laboratuvar otomasyonu için önde gelen bir yazılım ve çözüm tedarikçisi haline geldi. Otomatik bir DNA ekstraksiyonu sisteminin tasarım ve üretiminde Festo ile yaptığı yakın işbirliği, şirketin gelişiminde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.

Şirketin sahibi ve genel müdürü Derk Wilten, “Biz sadece bir çözüm konsepti üzerine odaklanıyor ve bunu bir iş ortağımıza yaptırıyorduk. Artık, Festo'nun mühendislik know-how'u ve komponentleriyle ilk defa şirket bünyesinde tasarladığımız ürünü piyasaya sürdük.” diyor.                                    

BELİRLEME, NAKLETME, ÇIKARMA    

Otomatik DNA ekstraksiyon sistemi, Hollanda şirketi VHLGenetics tarafından tohum ilaçlama için kullanılıyor. Sistem, aynı zamanda diğer şirketlere bir hizmet olarak da sunuluyor. Sistem, parçalanmış bitki materyalinden DNA'yı çıkarır. İşlem, maksimum 400 plakanın yerleştirildiği (giriş için 200 ve çıkış için 200) bir mikrokuyucuklu plaka tutucuyla başlar.

Döngünün başlangıcında, bir barkod okuyucu tüm mikrokuyucuklu plakaları tarar. Açısal silindir DRRD ve tutucu DHPS ile birlikte EGC elektrik eksenleri, mikrokuyucuklu plakaları alarak bir taşıma sistemi üzerindeki çeşitli istasyonlar boyunca hareket eden bir taşıyıcı üzerine yerleştirir. DNA'yı diğer malzemeden ayırmak için, manyetik kürecikler olarak bilinen kodlanmış metal mikro küreler ilave edilir.  

Geriye kalan malzeme mikrokuyucuklu plakalar içerisinde yukarı yükselirken, DNA manyetik küreciklere bağlanır. Birkaç yıkama istasyonunda mikrokuyucuklu plakalara sıvı eklenir ve çekilir. Bu işlem sırasında pipetleme kafası bir elektrikli kızak EGSC tarafından indirilir. Geriye kalan saf DNA'dır. Taşıma sistemi, DNA'yı son işlem adımı olan DNA ekstraksiyonuna iletir.        

                                

DNA'yı çıkarma görevi gören pipetleme kafası, bir elektrikli kızak EGSL ile birlikte EGC elektrik eksenleri kullanılarak çalıştırılır. Her bir levhada 96 örnek vardır. Ekstraksiyon işlemi 20 dakika zaman alır ve dakikada bir yeni bir levha başlatılabilir.                        

"İŞ BİRLİĞİ MUAZZAM KATMA DEĞER SAĞLIYOR"             

Sistemi kontrol etmek için modüler kontrol sistemi CPX-E ve IO-Link® 'li VTUG valf adaları kullanılır.

Elektrikli sürücüyle kontrol ünitesinin kolay bir kombinasyonunu sağlamak için, Synchron'a bir remote I/O sistemi veya EtherCAT® ana kontrolöre ve hareket kontrolörüne sahip PLC olarak kullanılan bir CPX-E, piyasaya çıkmadan önce temin edildi. Makina, hemen hemen hiç anahtarlama gecikmesi olmayan seri ve modüler bir tasarıma sahiptir. Açık platform teknolojisi aynı zamanda sistemin insan ve hayvan hücrelerinin saflaştırılması için uyarlanmasına da olanak verir. Synchron Lab Automation'da İş Geliştirme'den sorumlu olan Niels Kruize, geliştirme sürecinin sonuçlarının bu beklentileri aşmasından dolayı çok memnun.

Kruize, "İşbirliği bize muazzam bir katma değer sağlıyor. Bu, her iki taraf için de gerçek bir ortaklık. Yeni teknolojilerin kullanımını ve sunduğu fırsatları birlikte değerlendiriyoruz.” diyor.