İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Turkcell Genel Müdürü olan Murat Erkan, "Sektörde 2020 yılında en çok konuşulacak konuların başında ortak fiber altyapı ve 5G teknolojilerinin gelecek. Operatörler arasındaki rekabet, altyapıda değil üstyapıda, dijital servislerle sunacağımız hizmetler ile olması gerek. Ortak fiber altyapı konusunun 2020 yılının çözülmesi sektör açısından en büyük temennimiz." şeklinde konuştu.

Erkan, konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, şirketin ve sektörün 2019 çalışmaları ile 2020 planlarını açıkladı.

Telekomünikasyon sektörü için 2019 sensinin oldukça yoğun geçtiğini aktaran Erkan, bu senenin en çok öne çıkan gündemlerinin başında teknoloji şirketlerini de içine alan, dünyada yaşanan ticaret savaşları olduğunu belirtti.

Bu gelişmelerin, teknolojide yerli ve milli olmanın önemini ortaya çıkardığına dikkat çeken Erkan, Türkiye'de sektörün yerliliği ve milliği konusunda önemli adımlar atıldığını hatırlattı.

Erkan, özellikle 2019 senesinin başında sektörün önemli etkinliklerinden GSMA'da yerli ve milli baz istasyonu ULAK için 2 bin 650 adet sipariş verdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti.

"Bu sözleşmeyi Barselona'da imzalayarak tüm dünyanın ilgisini de yerli ve milli ürünlerimize çektik. Öte yandan Turkcell olarak 25 yılımızı kutladığımız 2019 yılında 1300'e yaklaşan Ar-Ge mühendisimizle tüm dünyada da kullanılan yerli ve milli dijital servisler geliştirmeye devam ettik. Verimize sahip çıkmak için yaptığımız veri merkezi alanındaki yatırım ve çalışmalarımızı da hız kesmeden sürdürdük.

Kasım ayı başında Ankara’da Türkiye'nin en büyük veri merkezini hizmete açtık. Gebze ve İzmir'in ardından uluslararası standartlara sahip Ankara'daki bu yeni nesil veri merkezlerimize gelecek yıl bir yenisini daha Çorlu'da eklemeyi hedefliyoruz. Bu sayede veri merkezlerine yaptığımız yatırımların miktarı 2 milyar TL'yi aşmış olacak.

Yaşanan ekonomik gelişmelerin sektöre olan etkisinden bahseden Erkan, Türkiye'nin, ekonomik güç açısından dünyadaki sayılı ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Erkan, 2020 senesi ekonomik göstergelerine ilişkin şöyle dedi:

"Ekonomimiz üzerindeki belirsizlik ve risklerin azaltılması yönünde önemli adımlar atıldı. Son aylarda açıklanan rakamlara bakacak olursak enflasyonda bir düşüş gözlemliyoruz. Faiz oranlarında yaşanan düşüşün de ekonomik hareketlenmeye pozitif katkı sağlamasını bekliyoruz.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda 2020 yılında ekonomik göstergelerin olumlu seyretmeyi sürdüreceğini ve ekonomik büyümenin artarak süreceğini tahmin ediyoruz. Bu durum sektörümüze de olumlu yansıyacak. Telekomünikasyon sektörü olarak enflasyonu geriye çeken bir paya sahibiz. Biz geleceğe iyimser bakıyoruz.