ONO Teknoloji’nin yeni uygulaması hakkında konuştuğumuz Melih Kocaman, “Bugüne kadar dijital fabrika tasarımı yaparak ve üretim ortamını simüle ederek, içerisindeki darboğazları da bulup göstererek fabrikadaki makro ölçekte verimliliği artırma çalışmalarına yoğunlaşıyorduk. Her geçen gün platformumuzu geliştirerek, fabrikaların ihtiyacı olan digital twin ürünümüzü WIN Eurasia fuarında sergilemeye başladık. Fabrikaların simülasyonu elimizde vardı ancak gerçek üretim verileriyle entegre değildi. Gerçek zamanlı olabilmesi için çift taraflı veri iletişimine imkan sağlayan bir yapı oluşturduk. Bu yapı ile birlikte müşterilerimiz, dijital fabrikalarını gerçek datalar ile birlikte görebiliyorlar. Her makina üzerinde oluşturulan müşteriye özel yapılmış chart’lar sayesinde makinanın OEE’si planlı ya da plansız duruşları, üretimi yapılan ürünün yüzdesel olarak ne kadarının tamamlandığı, çalışan operatörün ismi, performansı gibi akla gelebilecek birçok bilgiyi müşterilerimize gösterebiliyoruz. Dijital twin yapısı çift taraflı data alışverişine imkan tanıdığı için müşterilerimiz fabrikalarını internete bağlı herhangi bir yerden yönetebiliyorlar. Tüm bu çözüm VR uygulamalarına birebir entegre olabildiğinden, müşterilerimiz gerçekten fabrika içinde dolaşıyormuş gibi gerçek verilerini anlık olarak izleyip değişiklik yapabiliyorlar” dedi. 
Bu ürünü geliştiren teknik ekibin başında bulunan Ozan Erdem ise ürünün geliştirilme süreçlerinde yaşananları paylaştı. Erdem, “Bu süreçleri neden VR ortamında gerçek zamanlı fabrikalara taşımıyoruz? şeklinde bir fikir ile başladı. Bunu başka coğrafyalardaki fabrikalara bağlanma şeklinde de düşünebiliriz. Tüm fabrikaların yapıları birbirinden farklı olduğundan hepsine uygun bir standart oluşturma tarafı bizi zorlayan taraf oldu. Belli Ar-Ge çalışmaları ve süreçleri sonunda artık cloud ya da kendi fabrikasındaki server’lara bağlanıp aynı kod yapısını farklı database üzerinde çalıştırabilen yapıya getirdikten sonra ürünümüzü WIN’de sergilemeye başladık” dedi. 

FABRİKALAR ARASI ETKİLEŞİM ŞEFFAFLAŞACAK

Melih Kocaman ise digital twin yazılımının yönetimsel faydalarını anlatarak, fabrika yöneticilerinin, kendi müşterilerine fabrikalarını internete bağlı herhangi bir ortamdan açabileceklerini, böylece fabrikalar arası etkileşimin de güçleneceğini ve şeffaf hale geleceğini söyledi. 

PROJE SÜREÇLERİ NASIL İŞLİYOR?

Melih Kocaman projelerin fabrikalardaki kurulum süreçlerini de anlatarak, “Fabrikalarda öncelikle bir teknik analizle işe başlıyoruz. Haberleşme altyapısı da incelendikten sonra hangi dataları nereye verebileceğimizi ana sanayi ve yan sanayi ile birlikte modelliyoruz. Firmalara özgü çözümleri geliştirip mümkün olduğunca kısa süre içinde devreye alma üzerine yoğunlaşıyoruz. Hemen projenin kurulumunu yaparak sonuçlarını görmeye başlıyoruz.” dedi. 

ÖRNEK UYGULAMA VE ÇIKTILARI

“Çok yakın çalıştığımız bir beyaz eşya yan sanayi üreticisinde digital twin uygulamamızı gerçekleştirdik” diyen Kocaman, projenin sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Tüm müşterilerine fabrika turunu gerçek veriler eşliğinde sunabiliyor. Bu, ciddi bir katma değer. Simüle edilmiş bir digital twin elinizde olduğunda verimliliklerde ciddi bir artış sağlayabiliyorsunuz. Sadece bir fabrika simülasyonu çalışmasıyla dahi yüzde 20 civarında verimlilik sağlanıyor. Buna gerçek zamanlı verileri de eklediğinizde bu rakam çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor”. 
Melih Kocaman, yakın zamanda bir seminer düzenleyerek simülasyonun kullanımının aslında ne kadar kolay olduğunu ve müşterilerin verimliliklerini artırmada ne kadar etkili olduğunu da canlı olarak göstereceklerini aktardı.