Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi’nin ilk gününde yatırım karar vericilerinden oluşan profesyonel ziyaretçiler, panellere büyük ilgi gösterdi. İlk günün son paneli, ST Endüstri Medya radyo programı sunucusu, köşe yazarı, dijital dönüşüm danışmanı Kozan Demircan’ın oturum başkanlığında, “Endüstriyel IoT Uygulamaları” başlığıyla gerçekleşti.
Endüstri 4.0’dan 5.0’a önleyici bakım, öngörülü tasarım, yapay zeka ve öğrenebilen sistemler, AR/VR ve veri görselleştirme, IoT için siber güvenlik gibi alt başlıklardan oluşan oturumda, Doruk’tan Uzman Ürün Müdürü Özlem Ulusoy, BrandIT Mühendislik Yazılım Genel Müdürü Özgür Aslan, İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak ve Thread In Motion CEO’su Kadir Demircioğlu panelist olarak yerlerini aldı.

“ÖNLEYİCİ BAKIM DAHA ÇOK UYGULANABİLİR HALE GELDİ”

Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, önleyici bakım ve öngörülü tasarım konusunda yaptığı açıklamada “Endüstri 4.0 ile birlikte önleyici bakım daha çok uygulanabilir hale geldi. Üretimde ekipman kayıplarını minimize etmek için son derece önemli olan bu yöntem, özellikle Kuzey Amerika bölgesinde sıkça kullanılır hale geldi” dedi.

KAS GÜCÜ YERİNE BEYİN

İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, “Sahada verimi artırmak için kesintisiz üretim şart. Plansız bir duruş her şeyi alt üst edeceği için hiçbir işletme istemsiz bir duruş istemez. Bunun için en az insan etkileşimi ile önleyici çalışmalar hep yapılıyordu. Endüstri 1.0 2.0 3.0 ile insanlık kas gücünün yerine kuvvet koymaya çalışırken, Endüstri 4.0 ile kas gücü yerine beyin yani düşünen bir yapı ile hata olmadan makinalardaki arızaları öngörebilecek bir yapıyı geliştirmeye çalışıyor. Türkiye’de de önleyici bakım çalışmaları gayet başarılı biçimde geliştiriliyor ve uygulanıyor” dedi.

“DEĞİŞMEK Mİ DÖNÜŞMEK Mİ İSTİYORSUNUZ?”

BrandIT Mühendislik Yazılım Genel Müdürü Özgür Aslan, “Biz müşterilerimize önce nerede para kaybettiklerini soruyoruz. Herkes daha düşük maliyetli üretim yapmak istiyor. Artık daha fazla veri var. Sadece üretim değil, satış verileri, pazarlama verileri var. Müşterilerimize, değişmek mi dönüşmek mi istiyorsunuz diyoruz. Daha fazla bilgiyi daha küçük bir ekranda görüyorsanız bu bir değişimdir, dönüşüm değildir. Stok maliyetlerinizi, üretim planlarımızı sevkiyatı, kendi aralarında konuşabilir ve karar alabilir hale geliyorsanız, o zaman dönüşmek istiyorsunuz demektir” dedi.

“İNSANI DİJİTALLEŞTİRİYORUZ”

Thread In Motion CEO’su Kadir Demircioğlu, “Giyilebilir teknolojilerle insanı dijitalleştiriyoruz. İnovatif akıllı eldivenlerle üretim ve lojistik süreçlerini optimize ediyoruz. İnsanın dijitalleştirerek süreçlere entegre ediyoruz” dedi.

“VERİ NE KADAR ÇOK ARTIRILIRSA YAPAY ZEKA O KADAR BAŞARILI OLUR”

Doruk Uzman Ürün Müdürü Özlem Ulusoy, “Dijital dönüşüm yolunda önce hangi verileri toplayacağım hangi prosesleri iyileştireceğim, bunun kararını vermek gerekiyor. Teknolojiyi tehdit değil, hayatımızı kolaylaştıran bir unsur olarak görmemiz gerekiyor. Önce insanın dijital dönüşümü kendisinden başlamamız gerekiyor. Verileri insanların işlemesi mümkün olmayacağına göre yapay zeka odaklı yazılımlarla süreçleri iyileştirmeler gerekiyor. Veri ne kadar çok artırılırsa yapay zekanın çözümü o kadar başarılı olur. Tabi yerli üretim çözümlerle bunu gerçekleştirmek, siber riskleri de çok daha minimize etmenizi sağlayacaktır. Ciddi bir danışmanlık ve planlı bir çalışma gerekiyor” şeklinde konuştu.  
“Yapay zeka nasıl öğreniyor” konusuna açıklamalar yapan Thread In Motion CEO’su Kadir Demircioğlu, “Üretim tahminlemeyi insandan bağımsız hale getirmek için projeler üzerine çalışıyoruz. Akıllı eldivenden gelen datalardan elde edilen verilerden yararlanıyoruz. Yapay zeka yazılımlarında da insandan tüm hareketleriyle ilgili datalar alıyoruz elbette zamanla öğrenen sistemlerle durumları simüle edebiliyoruz, bunu süreçleri iyileştirmede kullanıyoruz” dedi.