“Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya Düzeni: Dijital Dönüşüm Ekosistem Buluşmaları” webinar serisinin dördüncüsünde konuşan CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, insanların dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için bir kültürün yaratılması gerektiğini, dijital dönüşümde öncelikli konunun insanın dönüşümü olduğunu söyledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDEKİ GELİŞMELER KONUŞULDU

CLPA (CC-Link Partner Association) sponsorluğunda ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ile İnomist İletişim Danışmanlığı iş birliğinde düzenlenen “Koronavirüs Sonrası Yeni Dünya Düzeni: Dijital Dönüşüm Ekosistem Buluşmaları” webinar serisi, kamu ve iş dünyasından önemli isimleri bir araya getirmeye devam ediyor.

Son olarak TBD İkinci Başkanı Mehmet Ali Yazıcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Covid-19 ile beraber hız kazanan dijital dönüşüm sürecindeki güncel gelişmelerin konuşulduğu dördüncü webinara; CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel'in yanı sıra AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin, Bosch Türkiye Endüstri 4.0 Proje Direktörü Murat Kurtlar, Software AG Türkiye ve Katar Genel Müdürü Ebru Kılıç Eker konuşmacı olarak katıldı.

“BAŞARI İÇİN KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM ŞART!”

Günümüzde insanların dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için bir kültürün yaratılması gerektiğini ifade eden CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, dijital dönüşümde öncelikli konunun insanın dönüşümü olduğunu vurguladı.

Üretimde dijital dönüşümün gerçekleşmesi için işletmedeki tüm çalışanların dönüşüme taraf olması gerektiğini kaydeden Bizel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başarılı bir dijital dönüşüm süreci için global şirketlerde olduğu gibi alanında uzman çalışanların ve akademisyenlerin yer aldığı profesyonel bir ekibin kurulması ve bu ekip tarafından fabrikanın yatay ve dikey entegrasyonu için bir yol haritası oluşturulması çok daha sağlıklı olacaktır. Fabrikaların dijitalleştirilmesi süreci işletmeler için ilk etapta masraflı görünebilir, ancak işletmelerin organizasyon içerisinde insana mal olmadan, pazardaki payını kaybetmeden ve hatta rakiplerinden pay alacak şekilde bir dijital dönüşüm stratejisi geliştirmesi bu yatırımın kısa sürede kendini amorti etmesini ve uzun vadede sürdürülebilir bir işletmeye dönüşümü sağlar. Günümüzde üretimin ilgi alanını tüketicinin talepleri belirlediği için tüketicinin tercihlerine yönelik dijital dönüşüm ihtiyacı da artmış oldu. Dolayısıyla fabrikaların içerisinde artık daha hızlı iletişim beklentisi var. Bu noktada devreye giren CLPA’nın en yeni teknolojisi CC-Link IE TSN, Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor. Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji sayesinde dijital dönüşümün gereklerini yerine getirmek çok büyük ölçüde kolaylaşıyor ve sanayicilerin rekabet gücü artıyor."