Mitsubishi Electric'in TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) iş birliği ile “Dijital Fabrikalar Zamanı” konseptiyle düzenlediği ve EMO Trabzon Şubesi ile devam eden online seminerler dizisinde konuşan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Bölümü Departman Müdürü Tolga Bizel, yapay zeka sayesinde robotlarının öğrenme sürelerinin 5 saatten 1-2 saate kadar düştüğünü ifade etti.

Mühendis ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği webinarda Psikolog Adalet Bağdu ile birlikte “Robotların Ruhu” konusunu ele alan Bizel, yapay zeka algoritması bulunan robotların sunduğu avantajlardan bahsederek entegre teknolojilerle geliştirdikleri robotlarının her geçen gün daha hızlı, sezgisel, hassas ve çabuk öğrendiğine dikkat çekti. 

"EN BÜYÜK DEĞİŞİM HAREKET TEKNOLOJİLERİNDE OLACAK"

Önceden sadece aracın gövdesini değiştiren robotların, artık lambaların yerleştirilmesinden ses sisteminin kurulmasına kadar insan eliyle yapılan hassas proseslerde de başarılı görevler üstlendiklerini kaydeden Bizel, yakında robotlardaki en büyük değişikliğin ise hareket teknolojilerinde beklendiğinin altını çizdi.

Yapay zeka algoritmasına sahip robotlardan ürünün yerini değiştirmesi, hassas, kusursuz ve esnek çalışmasının bekleneceğini ifade eden Bizel, "Yapay zeka ile geliştirdiğimiz yeni nesil kolaboratif robotlarla şirketlerin robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliyetlerde kurmalarına, hızla değişen iş ortamları ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir şekilde yanıt vermelerine olanaklı hale getiriyoruz. Böylelikle beklenmeyen arızaların önüne geçilmesi ve arızaya neden olacak parçalar ile ilgili kullanıcıların önceden ikaz edilmesi mümkün kılıyor. Robotlarımız, geleneksel sistemlere göre güç sensörüyle daha hızlı ve sisteme zarar vermeden çalışıyor. Bunun yanında öğrenerek performansını her geçen gün artırıyor. Robotlarımızın öğrenme süresi bugün 5 saatten 1-2 saate kadar düştü." şeklinde konuştu.

Robotların artık yalnız çalışmak yerine insanlarla birlikte çalışarak insansı robotlar olarak üretimde yer alacaklarını dile getiren Bizel, robotlara kattıkları ruhun Maisart teknolojisi olduğunu kaydetti.

Gelecekte robotlarının yapay zeka teknolojileri içeren bir çeşit ruhu olacak ve ruhun insanla birlikte hareket edeceğini söyleyen Bizel, Maisart teknolojisinin insan davranış ve düşüncelerine benzeyen algoritmalarını değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.

"İNSAN OLARAK NE OLDUĞUMUZUN ALGORİTMASINA ÇIKIYOR"

Bizel'in yanı sıra webinarda konuşmacı olarak yer alan Bağdu ise, gelecekte robotların yapay zeka teknolojileri içeren bir tür ruhlarının olacağına ve insanla ruhun beraber hareket edeceklerine dikkat çekti. 

Şarkı sözü yazan, beste ve resim yapan yapay zeka haberlerinin yanı sıra yaptığı hatalara da şahit olduğumuzu aktaran Bağdu, teknolojilerle robotların bilinçlendirilebilir mi, ruh içerecek şekilde programlanabilir mi gibi soruların ve tartışmaların çoğunun, aslında insan olarak ne olduğumuzun algoritmasına çıktığını söyledi.