Hamle Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Atak Robot Genel Müdürü Ahmet Murat Nuhoğlu, Türkiye’nin dijital dönüşüm yönteminin insan temelli olması gerektiğini ve bu konudaki insan kaynağı ihtiyacının Türkiye açısından önemli fırsatlar barındırdığının altını çizdi. 

Mehmet Tuğrul Tekbulut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL)’nin “Gelecek Konuşmaları 2021” isimli online seminerinde meslek lisesi öğrencilerine dijital dönüşümü anlatan Nuhoğlu, Youtube üzerinden yayınlanan seminerde öğrencilere tavsiyelerde bulundu, geleceğe ışık tuttu.

“HAYATIMIZA YÖN VERDİ”

Nuhoğlu, Gebze Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü’nden 1993’te mezun olduğunu belirterek hayatına yön veren öğretmenleri Erdoğan Teközgen’in yıllar öncesinden nasıl geleceği öngördüğünü vurguladı.

Nuhoğlu, öğretmenlerinin dijital elektronik ve PLC programlamayı bilmeleri ve öğrenmeleri halinde işsiz kalmayacaklarını ve iyi yerlere gelebilecekleri konusunda sürekli kendilerini motive ettiğini belirtti.

Öğretmenlerinin, öğrencilerin hayatına dokunduğunu söyleyerek meslek lisesinde aldığı eğitimin faydalarını gördüklerine dikkat çeken, öğretmenlerinin teknolojinin değişeceğini öngördüğünü kaydeden Nuhoğlu, “Hocamız, bulunduğu konum itibarıyla, Türkiye’de dönüşümün nereden başlayıp nereye gideceğini görüyordu. O anda aldığımız eğitimin gelecekte çok fazla işe yaramayacağını, ancak kritik bir bilgiyle de hayatımızın dönüşebileceğini biliyordu” dedi. 

“ROBOTLARLA YAPILAN İŞLER KATMANLI ÜRETİME DÖNÜŞECEK”

Endüstri 4.0’ın Almanya’nın 2030’a kadar devam edecek dijital dönüşüm yol haritasının ismi olduğunu ifade ederek tescilli Alman markası olduğunu söyleyen Nuhoğlu, 2015’ten beri dünyanın gündeminde olan, Türkiye’de Sanayi 4.0 olarak nitelendirilen dördüncü sanayi devriminin farklı ülkelerde çeşitli isimlerle anıldığını ve bu dönüşümü yakalamanın önemli olduğunu vurguladı.

Robotikten yazılıma ve bugünkü noktada yapay zekanın ön planda olduğu bilgisini veren Nuhoğlu, yapay zeka, nesnelerin interneti, sanal-artırılmış gerçeklik, dijital ikiz uygulamaları, derin öğrenme, robotik, blokzincir gibi teknolojilerin dijital dönüşümde bir bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Gelecek dönemde üretimin tamamen insansız olarak modelleneceğini söyleyen Nuhoğlu, robotlarla yapılan birçok işin katmanlı üretime dönüşeceğini ifade etti.

“ASIL FIRSAT TEKNOLOJİLERİN GENÇLER TARAFINDAN ÜRETİLMESİ”

Türkiye’nin dijital dönüşüm yönteminin insan temelli olması gerektiğinin altını çizen Nuhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Eğer Almanya ya da Japonya iseniz bütün süreçleri insansızlaştırmaya çalışırsınız çünkü zayıf noktanız insan. Ancak Türkiye şu anda beşeri kapasitesi en yüksek ülke. Genç nüfusumuzun üretime katılmasıyla birlikte önemli bir noktaya geleceğiz. Önümüzdeki dönemde dijital dönüşüm, Endüstri 4.0 metaforuna uygun olarak cihaz uygulama entegrasyon temelli gerçekleşirse, gençler için büyük bir fırsat olacak çünkü bunları sizler entegre edeceksiniz. Ama daha büyük fırsat entegre edilen teknolojilerin sizler tarafından üretilmesidir” ifadelerini kullandı.