Endüstri 4.0 çağının ilk ürünlerinden biri olan Festo Motion Terminal VTEM, dijitalleştirmeyi pnömatik devrelerle birleştiriyor. Hızlı bir şekilde aktive edilen yazılım uygulamaları, esneklik, enerji verimliliğini artırmak ve üretim proseslerini hızlandırmak suretiyle pnömatik devreleri kökten değiştiriyor. Bu aynı zamanda, tekstil makinalarının yapımı ve işletilmesi için pek çok avantaj sunuyor.

Festo Motion Terminal VTEM, 50’den fazla farklı komponentin yerini alabilecek uygulamalarla pnömatik devreleri Endüstri 4.0 devrine taşıyor. Tıpkı on yıl önce akıllı telefonun mobil haberleşme piyasasını tamamen değiştirmesi gibi, Festo Motion Terminal otomasyon teknolojisini kökten değiştiriyor. Artık sadece tek parça donanıma ihtiyaç duyulduğundan, yeni fonksiyonel entegrasyon yöntemi, yazılım uygulamalarıyla birlikte tüm değer zincirini basitleştiriyor. Bu yüzden, uzmanlar Festo Motion Terminal VTEM’i otomasyon teknolojisinde bir devrim olarak görüyor.

TAM ESNEKLİK SAĞLIYOR

Uygulamalar yoluyla yeni fonksiyonların hızlı aktivasyonu sayesinde, makine geliştiricileri temel bir makine tipi yaratabilir ve ardından hangi uygulamaların seçildiğine bağlı olarak, bunu müşteri ihtiyaçlarına göre farklı fonksiyon ve özelliklerle teçhiz edebilirler.

Yazılım yoluyla fonksiyonlar atama, kurcalamayı engelleme ve dışarıdan valflerin hangi fonksiyonları yürüttüğünü söylemek mümkün olmadığından, ilave know-how koruması avantajına sahiptir. Aynı zamanda, uzun yedek parça ve aşınan parça listeleri geçmişte kalacağından, bakım da basitleştirilmiştir.

ESNEK ÜRETİMİ MÜMKÜN KILIYOR

Hareket uygulamaları yoluyla kontrolle birlikte piezo teknolojisi, entegre strok ve basınç sensörleri, makine parkı ve tesis üreticileri için tamamen yeni perspektiflere yol açacaktır.

Festo Motion Terminal’inde mekanik, elektronik ve yazılımın birleştirilmesi, pnömatik ürünü gerçek bir Endüstri 4.0 bileşenine dönüştürerek esnek üretimi mümkün kılacaktır. Kontrol, arıza teşhisi ve kendiliğinden öğrenme görevleri için kullanılan entegre akıllı sensörler ilave komponentlere ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. 

HAREKET UYGULAMALARI İLE KOLAYCA SEÇİLEBİLİYOR

Şimdiye kadar sadece pnömatik kontrol devresine ilave edilen komponentler sayesinde mümkün olan fonksiyonlar artık hareket uygulamaları yoluyla kolayca seçilebiliyor.

Yön kontrol valfi fonksiyonlarının temel modifikasyonundan enerji tasarruflu harekete ve oransal davranıştan farklı hareket profillerine kadar. Bunu bu kadar özel yapan, aynı valf donanımının her şey için kullanılmasıdır. Uygulamalar yoluyla yeni fonksiyonların hızlı aktivasyonu sayesinde, makina geliştiricileri temel bir makine tipi yaratabilir ve ardından bunu müşteri ihtiyaçlarına göre farklı fonksiyon ve özelliklerle donatmak için ilgili uygulamaları seçebilirler. İlave uygulamalar geliştirilmektedir.

Yazılım yoluyla fonksiyonlar atama, kurcalamaya karşı koruma ve dışarıdan valflerin hangi fonksiyonları yürüttüğünü söylemek mümkün olmadığından, know-how koruması ilave avantajına sahiptir. Aynı zamanda, uzun yedek parça ve aşınan parça listeleri geçmişte kalacağından, bakım da basitleştirilmiştir.

YAPISAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Özel olarak geliştirilmiş hareket uygulamaları ve kaçak tanı fonksiyonu, çalışma sırasında enerji tasarrufu yapar. Bununla birlikte, oransal valfin başlangıç aşaması için enerji tasarruflu piezo teknolojisi de kendi rolünü oynar.

Hava tüketimi, “Selectable pressure level” (Seçilebilir basınç düzeyi) ve “ECO drive” (EKO sürücü) uygulamaları kullanılarak esnek şekilde ihtiyaçlara uyarlanabilir.

Seçilebilir basınç düzeyi ile, dijital olarak seçilen bir basınç değeri, pnömatik kuvveti uygulama için istenen düzeyle sınırlandırabilir. EKO sürücü, son konumda sıkıştırma veya tutma kuvvetlerine ihtiyaç duyulmaması şartıyla, basınçlı hava tüketimini istenen minimum düzeye düşürür. Bu, uygulamaya bağlı olarak standart işletime göre yüzde 70’e kadar tasarruf olanağı sağlar.

MALİYETLERİ VE KARMAŞIKLIĞI AZALTIYOR

Festo Motion Terminal, mevcut çözümlerden çok daha düşük maliyetlerle hem hızlı ve güçlü hareketlere hem de kaçak teşhisine izin verir. Örneğin, tek kontrolörün VTEM ile sekiz hareketi kontrol edebilmesi sayesinde, elektrik çözümlerine göre daha az kontrolöre ihtiyaç duyulur.

Aynı zamanda enerji tüketimi de düşürülmüş ve ihtiyaç duyulan montaj yeri yüzde 65’e kadar azaltılmıştır. 

Bu teknolojiyle yapılan bir karşılaştırmaya göre, Festo Motion Terminal ile gerçekleştirilen çözümler, sekiz uygulama için gerçekten uygun maliyetli alternatifler sunmaktadır. Bir valf, bir basınç regülatörü ve bir basınç sensörü, başka bir ifadeyle üç komponent yerine sadece bir tek teknoloji - bir valf - gereklidir.