Mitsubishi Electric, kıyı bölgelerindeki su baskını derinliklerini tahmin etmek amacıyla radarla tespit edilen tsunami hızına ilişkin verileri kullanan bir yapay zeka teknolojisi geliştirdi.

MAISART TEKNOLOJİSİ KULLANILIYOR

Firmanın, Japon Genel Toplum Vakfı İnşaat Mühendisliğini Destekleme Birliği iş birliğiyle geliştirdiği ve MAISART® teknolojisini kullanan söz konusu teknoloji, bir tsunamiyi algılamasının ardından sadece saniyeler içinde isabetli tahminler üreterek kıyı bölgelerindeki tahliye planlarının hızla hayata geçirilmesi noktasında destek verecek.

YÜKSEK İSABET ORANIYLA TAHMİN EDİYOR, TAHLİYELERİ HIZLANDIRIYOR

Yapay zeka teknolojisi, depremin merkezi, fay oynamalarının derecesi ve yönü gibi verilere ait simülasyonlar aracılığıyla tsunami hızı ve su baskını derinlikleri arasındaki ilişkiyi öğreniyor. 

MAISART, bir tsunami tespit edilmesinin akabinde yaklaşık 1 m.'ik hata payıyla su baskını derinliklerini yüksek bir isabet oranıyla tahmin edebiliyor.

Tahmin, tsunami hızı ve yönünün radar tarafından tespit edilmesinin ardından saniyeler içinde gerçekleştiriliyor.

Yapılan hızlı tahmin ile birlikte afet bölgesindeki tahliyelerin daha hızlı planlanması ve olası can kaybı ve yaralı sayısının azaltılması mümkün hale gelecek.

VARSAYIMSAL DEPREMLERE ODAKLANDI, ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bugüne kadarki değerlendirmeler, Japonya kıyıları boyunca yaklaşık kuzey doğu/güney batı yönünde uzanan önemli bir fay hattı olan Nankai Çukurunda varsayımsal depremlere odaklandı.

Geliştirilen teknoloji ile bir aşama daha kaydedilerek Japonya'nın diğer bölgelerindeki varsayımsal depremler de incelenerek tsunamilerin çeşitli limanlar ve bunun yanı sıra diğer kıyı yapıları ve belediyeleri nasıl etkileyebileceğine dair çalışmalar yapılabilecek.

Çalışma, fayların yer değişimine ek olarak özellikle geleneksel yöntemlerle tahmin edilmesi çok güç olan deniz altı toprak kaymalarının yol açtığı tsunamileri de inceleyebilecek.  

TEKNOLOJİNİN ARKA PLANINDA NELER VAR?

Geleneksel yöntemlerle su baskını derinliği üç metre hata payıyla birkaç dakika içinde tahmin edilebilirken, markanın geliştirdiği yeni teknoloji, tahminleri sadece birkaç saniye içinde üretiyor ve tahliye planlarının hızla hayata geçirilmesini destekliyor. 

Su baskını derinliklerinin doğru tahmini için geniş bir alanda okyanus yüzey akımlarına dair bilgi edinilmesini gerektiriyor.

Marka da söz konusu bilgilerin özel bir radar cihazı aracılığıyla 50 km'lik bir alanda toplanabileceğini öğrenerek teknolojiyi geliştirdi.

İlk geliştirildiğinde bölge verilerini kullanarak tsunami koşulları için simülasyona ihtiyaç duyan teknoloji, yapay zekanın zamanla sonuçları öğrenmesi ile su baskını derinliklerini gerçek bir tsunami algılandığında yüksek bir hızda tahmin edebilmeye başlamasını sağladı.