Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), sahip oluğu kurumsal birikim ve sanayi dijital dönüşüm tecrübesini başta komşu ülkeler olmak üzere tüm dünya ile paylaşmak için ilk adımı attı.

Bu doğrultuda kurum, Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı tarafından 2021 yılında kurulan Dördüncü Sanayi İnkılabı Analiz ve Koordinasyon Merkezi ile bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma çerçevesinde, MESS sanayide dijital dönüşüm alanında edindiği öncü niteliğindeki tecrübesini Azerbaycan ile paylaşacak ve bu alanda Türk sanayisine verdiği hizmetleri Azeri firmalara da sunacak. 

ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK

HEDEF, SÜRDÜRÜLEBİLİR OLARAK YAYGINLAŞTIRILMASI

İş birliğine yönelik olarak ilk aşamada Azerbaycan ve Orta Asya ülkeleri firmaları için dijital olgunluk değerlendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Bunun yanı sıra, Endüstri 4.0 ve yeni nesil teknolojiler merkezinde insan kaynakları odaklı deneyim günleri ve yetkinlik gelişim programları düzenlenecek. Söz konusu çalışmalar aracılığıyla, ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve dijital dönüşümün sürdürülebilir bir şekilde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

"KÜRESEL İŞ BİRLİĞİYLE SONUÇ ODAKLI PROJELERE ODAKLANDIK"

Sanayinin dijital dönüşümü için çoklu paydaş ve küresel iş birliği anlayışıyla, sonuç odaklı projelere yoğunlaştıklarının altını çizen MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem, “Sanayide dijital dönüşüm için kültürel dönüşüme öncülük edecek projeler üretiyoruz. Bu alanda sahip olduğumuz birikimi ve tecrübemizi küresel paylaşıma açmayı çok önemsiyoruz. Bu bağlamda, güçlü bağlarımız olan Azerbaycan ile imzaladığımız iş birliği anlaşması vasıtasıyla Türkiye–Azerbaycan birlikteliğini dijital dönüşüm ve yetkinlik geliştirme odağında bir adım ileriye taşıyoruz. Azerbaycan Dördüncü Sanayi İnkılabı Analiz ve Koordinasyon Merkezi ile WEF Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi sayesinde başlayan ortaklığımız kapsamında yapacağımız projelere somut bir başlangıç adımı attık. İnanıyorum ki yapacağımız her çalışma yeni gelişim alanları için ortak çalışma hevesimiz ile daha da ileriye taşınacaktır.” şeklinde konuştu. 

DÖNÜŞÜMÜN YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR

MEXT’te; Singapur Ekonomik Kalkınma Ajansı (EDB) tarafından geliştirilen ve WEF tarafından tüm dünyaya tavsiye edilen Smart Industry Readiness Index (SIRI) iş birliği ile dijital dönüşümü başlatmak, ölçeklendirmek ve sürdürülebilir kılmayı amaçlayan firmaların mevcut durumu belirleniyor.

Akabinde yol haritası çizilerek dijital dönüşümün sağlam bir zeminde ivme kazanması adına A'dan Z'ye destek sağlanıyor. Sonrasında sahada yol haritasındaki somut projeleri fiilen realize etmek için teknik danışmanlık hizmeti veriliyor.

Öncelikle otomotiv ve metal endüstrileri ile başlayan SIRI deneyimleri ilaç, tekstil, hızlı tüketim ve çimento sektörleri ile devam ediyor ve genişliyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen 80’i aşkın SIRI çalışmasına olan talebin daha fazla artması bekleniyor.