Bu yıl ikincisi düzenlenen Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi’ne büyük ilgi devam ediyor. Bu yıl 5. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi ile eşzamanlı olarak düzenlenen etkinliğin ikinci gününde “Makina ve İmalat Sektöründe Endüstri4.0 Uygulamaları Paneli”, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr.Öğr.Ü.Hüseyin Övet’in oturum başkanlığında gerçekleştiriliyor.

Panelin konularını ise Endüstriyel IoT çözümleri, Öngörülü ve önleyici bakım, Üretim hatlarının akıllandırılması, Kalite kontrol otomasyonu, Akıllı Makinalar ile Tak ve kullan IoT, İş güvenliği teknolojileri, Forklift, römorklu akıllı traktörler ve robotik, Giyilebilir robotlar ve dış iskeletler ile geleceğe bakış, Montajda veri görselleştirme ve kazanımları, Devreye alma ve servis uygulamalarında AR destekleri ile kazanımlar oluşturuyor.

DİRİNLER MAKİNA PROJESİ

Pilz Türkiye Proje Geliştirme Müdürü Can Cansağlar, Banner Engineering İş Geliştirme ve Satış Mühendisi Dilara Kalmuk ve Secomea Ürün Müdürü Ali Tolga Bektaş’ın panelist olarak yer aldığı etkinlikte ilk olarak sözü alan Pilz Türkiye Proje Geliştirme Müdürü Can Cansağlar, “Endüstri tabanlı makinaların arızalarıyla ilgili kestirimlerde bulunan bir yazılımı yerli bir yazılım firmasıyla işbirliği yaparak geliştirdik. Pilz’in 2020 yılı roadmap’ine bu yazılımı yazdırmayı başardık” dedi.
Makina imalatçıları için geliştirdikleri projeleri anlatan Cansağlar, Dirinler Makine ile MopApp yazılımı yoluyla gerçekleştirdikleri proje sonucu, Dirinler’in bunu DirinSmart 4.0 adıyla projeyi markalaştırdığını söyledi. Proje sonucunda makinanın sağlığıyla ilgili kestirimlerde bulunabildiklerini, makina öğrenmesi algoritmaları sayesinde anormallikleri önceden tespit edebildiklerini kaydetti.

KABLOSUZ KESTİRİMCİ BAKIM SİSTEMLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Ardından söz alan Banner Engineering İş Geliştirme ve Satış Mühendisi Dilara Kalmuk, beş farklı ürün grubuyla Endüstri 4.0 için çözümler sunduklarını söyledi. “Ürünü pazara sunarken ana hedefimiz üretimde sürekliliği sağlamak” şeklinde konuştu. Sensörlerin neden çok önemli olduğunu örneklerle açıklayan Kalmuk, lazer sensörlerle rayın aşınmasını ölçebildiklerini, aniden oluşabilecek duruşu önleyebildiklerini, makina için aydınlatmayı değiştirerek, 3 ayda bir yerine 2 yılda bir değişimini sağladıklarını açıkladı.  Kablosuz kestirimci bakım sistemleriyle başta otomotiv sektörü olmak üzere endüstride önemli projelere imza attıklarını kaydeden Kalmuk, vibrasyon sıcaklık çözümleriyle de ani duruşların önüne geçebildiklerini sözlerine ekledi.

MÜŞTERİSİNE ZAMAN, İŞGÜCÜ VE MALİYET AVANTAJI SAĞLADI

Secomea Ürün Müdürü Ali Tolga Bektaş ise “Sistemlerimizle makinalara önce ulaşıyor, haberleştikten sonra verileri almak için gerekli sistemleri sağlıyoruz. Hem donanım hem yazılım olarak oryantasyonu sağlıyoruz aslında. Siz gateway ürünümüzü aldığınızda çok eski makinalarınıza da ulaşmanız mümkün oluyor” dedi. Bektaş, makinaya uzaktan ulaşma sayesinde bir yönetici olarak yetkilendirme yapabildiklerini, verileri belli bir noktada toplayıp anlamlı hale getirilebildiklerini açıkladı. Bektaş, sunumunun devamında, makina sektöründeki bir müşterilerinin Secomea ile tanışmadan önce sadece bir sensör nedeniyle Peru’daki bir müşteriye gitmek zorunda kaldığını bunun hem zaman ve maliyet, hem de önemli bir iş gücü kaybına sebep olduğunu oysa Secomea sayesinde tüm bu giderlerden kurtulduklarını açıkladı.

Panelin devamında yapay zeka ile makina öğrenmesi arasındaki farklar konuşuldu.