Dijital dönüşüm sürecini 2009'dan beri iki üretim tesisinde devam eden Türkiye'nin en eski ve en büyük steril üretim hizmeti şirketi Birgi Mefar Grubu, Doruk ve akıllı üretim yönetim sistemi ProManage ile makina ömürlerinde artış sağladı, destek sistemlerinde iyileşmeler yaşadı.

Birgi Mefar Grubu Bilgi Teknoloji Müdürü Seval Gündüz, yönetim sistemlerinde ve şirket hedeflerinde her sene elde ettikleri önemli iyileştirmeler sayesinde ilerlediklerini ve üretimde sağlanan verimliliğin sonucunun satışlara paralel olarak ihracat potansiyelini de arttırdığına dikkat çekti.

"DİJİTAL ARAÇLARLA İZLİYOR, UYARILARLA DESTEKLİYORUZ"

İstanbul Kurtköy ve Samandıra'da iki üretim tesisinde 800 civarında çalışanıyla üretim gerçekleştirdiklerini aktaran Gündüz, "Kurtköy’de konumlanan tesisimizde ilaç üretimi, Samandıra’da ise ilaç üretimlerinde kullanılmak üzere boş ampul ve boş flakon üretimi, yapıyoruz. Her iki fabrikamızda Türkiye'nin yanı sıra yakın coğrafyanın en yüksek kapasiteli ve farklı formlarda eşzamanlı olarak üretim yapabilen öncü tesisleri olarak öne çıkıyor. Tesislerimizde 2009 itibarıyla iş başlatma, bitirme, işlem tamamlama, operatör, süreç, ürün, arıza ve takip olmak üzere üretimimizin her noktasında dijitalleşme çalışmalarına başladık." dedi.

Üretim noktalarının çalışma koşullarını dijital araçlarla izleyerek koşulların kontrollerini online olarak anlık takip ederek uyarılarla desteklediklerini kaydeden Gündüz, yapay zeka, artırılmış gerçeklik uygulamaları, sistem entegrasyonları, kameralar, radyo frekans terminalleri ile geniş ağ yapısıyla birçok endüstriyel ekipman aracılığıyla dijitalleşme yolunda emin adımlarla ilerdiklerini dile getirdi.

Her yıl yeni dijital araçlarla güçlenerek büyürken pazar liderliklerine devam etme hedefinde olduklarını ifade eden Gündüz, makina duruşlarını değerlendirerek ölçeklendirdiklerini söyledi.

"YÜZDE 5'LİK İYİLEŞTİRMELERLE İLERLEDİK"

Dijitalleşme çalışmaları doğrultusunda makina duruşları, operatör performansı ve tüm birimlerin üretiminin online olarak anlık izlendiklerini, bu sayede iş akışlarına ve performansına büyük katkı sağladıklarını paylaşan Gündüz, bakım ve onarım süreçlerinde devreye aldıkları sistem ile zamanında doğru bakımlar ve onarımlar yaparak makina ömürlerinde önemli bir artış elde ettiklerini vurguladı.

Gündüz, "Tüm firma yönetim sistemlerinde, ana ve alt hedeflerimizde her yıl minimum yüzde 5’lik iyileştirmelerle ilerledik. Üretim hedeflerimizi takip ederek sürekli iyileştirme hedefleriyle ilerlemeyi sürdürüyoruz. Tüm yönetim süreçlerimizin içindeki değerleri her bir başlıkta anlık izliyoruz ve her yıl mutlaka bir önceki yılda ulaşılan değerlerin üzerinde iyileştirmeleri hedefliyoruz. Odağımız daima iyi ve doğru üretim teknikleri kullanarak her adımda kaliteli süreçlere imza atabilmek ve kaliteli ürün üretebilmek. Bugün operasyonel olarak mükemmel sonuçlara ulaşmak için gereken 5S, 6N, Yalın Yönetim ve Kaizen gibi tüm aktiviteleri ve teknikleri kullanabilir ve uygulayabilir konuma geldik. Verimli üretim sayesinde tüm satışlarımız arttığı için ihracat potansiyelimiz de aynı oranda arttı." ifadelerini kullandı.

Gündüz, bu kazanımların bir sonucu olarak, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından en fazla ihracat yapan beşinci şirket olduklarını ve aynı zamanda Avrupa ve yakın coğrafyanın aşı üretim merkezi olmayı başardıklarının altını çizdi.

"UZUN VADELİ İŞ BİRLİĞİ YAPMAYI AMAÇLIYORUZ"

Ölçülemeyen, takip edilemeyen ve şeffaf olmayan sistemlerin iyileştirilemeyeceğine inandıklarını bu nedenle gerek deneyimi gerekse yetkinlikleri, referansları ve güncel teknoloji uyumu dolayısıyla Doruk'u tercih ettiklerini belirten Gündüz, uzun dijital dönüşüm yolculuklarında onlarla yollarına devam etmek istediklerini sözlerine ekledi.