Gelecek on yılın eşiğinde, Festo on yıl ileriye bakıyor. Dijitalleşme 2030 yılında endüstriyi nasıl şekillendirecek?

Bir otomasyon teknolojisi üreticisi, müşterilerinin makinalar ve tesisler tasarlayarak başarılı ve rekabetçi şekilde işletmesine nasıl yardımcı olabilir? Festo, kullanıcıların daha şimdiden yararlanabileceği çok sayıda dijital ürüne sahip. Şimdi başlamak daha kolay olamazdı.

SMARTENANCE, GÖSTERGE PANELLERİ (dashboards), PROJECT …

Festo Dijital İşler Yöneticisi Dr. Michael Hoffmeister, “Festo’nun sunduğu sürekli büyüyen dijital çözümler listesi hem makine ve makina parkı üreticileri, hem de makina operatörleri için dijital dünyaya geçişi kolaylaştırıyor” diyor. Şirket, tüm değer zinciri boyunca mühendislik, simülasyon ve konfigürasyondan tesis işletim ve bakımına kadar uzanan bir yelpazede yazılım çözümleri sunuyor.

Makina ve makina parkı üreticileri ile operatörler dijital ürünleri tercih etmeye ne kadar erken başlarlarsa avantajları da o kadar büyük olacak. Örneğin, Handling Online Guide (Online handling
kılavuzu) veya diğer ürün konfigüratörleri ile, makina ve makina parkı üreticileri - entegre handling sistemleri için - kendi pazara sunma sürelerini yaklaşık yüzde 70 azaltabiliyor.

PROJECT VE DASHBOARDS İLE TÜM KOMPONENTLER GÖZ ÖNÜNDE 

“Project”, kullanıcıların kendi otomasyon projelerini Festo’yla ve içerdikleri komponentlerle merkezi olarak, kolayca ve tüm ürün kullanım ömrü boyunca koordine etmelerini sağlıyor.

Yazılım, konfigürasyona özel ürün verilerine hızlı ve açık bir genel bakış sağlıyor. Kullanılan komponentler; kontrol sistemi, fieldbus ve komponentler arasındaki ilişkiye göre sezgisel ve açık bir
şekilde düzenlenir. Ürünler değiştiğinde veya güncellendiğinde kullanıcılar bilgilendirilir. Yazılım aynı zamanda işbirliğini de kolaylaştırıyor: Hoffmeister, “Kullanıcılar e-posta yoluyla kolayca
diğer katılımcıları kendi projelerinde işbirliği yapmaya davet edebilir” diyor.

Bir tesis işletime alındıktan sonra, Festo dashboards ve IoT Ağ Geçidi CPX-IoT kullanılarak komponentlerin durumu görüntülenebilir. Festo gösterge panelleri, bulut üzerinden görsel olarak çekici ve açık bir şekilde iletilen değerleri temsil eden komponentlerin önceden konfigüre edilmiş görünümleridir. Bu, Product Key (Ürün anahtarı) gibi statik cihaz bilgilerini ve aynı zamanda canlı veri veya geçmiş veriler gibi dinamik bilgileri içerir. Tesis operatörleri, düzensizlikleri önceden tespit eder ve bir arıza oluşmadan önce doğru önlemleri alır.

Festo’nun önceden konfigüre edilmiş anahtar teslim gösterge panelleri(dashboards), herhangi bir ilave programlama veya yazılım kurulumu istemez. Verilerin dünyanın her yerinden ulaşılabilir olması üretim müdürleri ve operatörler için işletim şeffaflığını artırır.

AKILLI BAKIM YÖNETİCİSİ

Koruyucu tesis bakımı, şaşırtıcı şekilde halen çoğunlukla kalem ve kağıt kullanılarak belgelenen, zaman alıcı bir işlemdir. Smartenance tüm bunlara son veriyor: Festo’nun bu uygulaması, üretim müdürleri ve tesis operatörleri için bir dijital bakım yöneticisi olup bir yazılım olarak indirilebilir. Nihai müşterilerin tesis bakımını programlamasını, izlemesini ve değerlendirmesini mümkün kılar. Dijital bakım programı, bakımı daha kolay, daha hızlı ve daha güvenilir yapar. Tesis operatörleri ve üretim müdürleri tarafından yapılan karşılıklı kontrol daha yüksek güvenilirlik sağlar. Çoğu işlemi ve koordinasyon ihtiyacını ortadan kaldırır.

Smartenance, aynı zamanda makina yapımcıları için de faydalıdır. Uygulama, her tesis için bakım görevlerini doğrudan bir dijital çözüme dönüştürmelerine ve kendi müşterilerine tesis için katma değer teklif etmelerine izin verir. Hatta bakım talimatları ve arıza biçimi belgeleri görüntüler, videolar ve PDF’lerle dijital olarak güçlendirilebilir. Bu, ekip üyelerinin birlikte çalışmasını çok daha kolaylaştırır.

Smartenance, bakım görevini kullanıcı için derhal görülür hale getirir ve tek bir tuşa basarak ilgili tüm görevlere ulaşılabildiğinden, dijital bakım yönetiminin tüm avantajları kullanılabilir.

AKTİF ÇALIŞMA İÇİN TASARIM ODAKLI DÜŞÜNME

Dijital ürünler mevcut, fakat insanlar sıklıkla geleneksel birlikte çalışma yöntemlerine başvuruyor. Bu nedenle, herkesin işbirlikçi süreçlerdeki değişikliklere uyum sağlaması ve yeni roller öğrenmesi
önem taşıyor. Tasarım Odaklı Düşünme gibi yeni işbirliği şekilleri, sürekli değişen ortamlar için gereken beceriyi ve cevap verme yeteneğini sağlıyor.

Tasarım Odaklı Düşünme, bir süreç olmanın ötesinde, bir zihniyet değişimidir. Günlük çalışmada, sahip olduğu sorun çözme potansiyeli canlı bir inovasyon kültürüne dönüşür. Bu sadece tasarım ve inovasyonlarla değil, daha çok karmaşık sorunların çözülmesiyle ilgilidir.

Tasarım Odaklı Düşünme, karmaşık görevleri bütünsel ve müşteri odaklı bir şekilde çözmek için işbirlikçi yaratıcılığı destekler ve talep eder. Bu aynı zamanda alışılmadık yaklaşımlarla ilgilidir. Festo Didaktik, dijitalleşme ve Endüstri 4.0’da ileri eğitim çözümleri için uzman bir çözüm ortağıdır.

"AÇIK, MODÜLER VE BİREYSEL OLMALI"

Hoffmeister, “Festo’da tüm dijitalleşme çözümleri açık, modüler ve bireysel olmalıdır” diyor. Bu açıklık ve birlikte çalışabilirlik, aynı zamanda Federal Almanya Cumhuriyeti’nin dijitalleşme girişimi olan Endüstri 4.0 Platformu ile de tamamen uyumludur. Festo, 2018’den bu yana - Festo Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Frank Melzer’in şahsında - platformun yürütme komitesi başkanlığını yapıyor.

Endüstri 4.0 Platformu, Almanya’nın üretimde dijital dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen merkezi ağıdır. Siyaset, iş ve bilim dünyası ile sendikaları ve diğer dernekleri kapsayan bir anlaşma
çerçevesinde, 150’den fazla organizasyondan 300’den fazla uzman bu platform üzerinde etkin olarak çalışıyor. Platform, Endüstri 4.0’ın uygulama örneklerini tanıtmak suretiyle özellikle
orta ölçekli şirketlerin Endüstri 4.0’ı uygulamasına yardımcı oluyor. Ağ, Kuzey Amerika’daki Endüstriyel İnternet Konsorsiyumu gibi uluslararası platformlarla veya Asya piyasalarıyla yakın temasını sürdürmektedir.

PLATFORMLAR VE AĞLAR

Platformlar ve ağlar, her türlü hizmet için bir merkezi aracı olarak giderek artan bir rol oynuyor. Altyapı ve uygulamaya yönelik hakim platform için mücadele, aynı zamanda her gün yeni
fonksiyonlar ve teknolojiler sunan Mindsphere, Open Industrie 4.0 Alliance, Predix, Azure, AWS ve Bluemix ile yatırım malları endüstrisinde de hız kazandı.

“Distributed ledger”(çok kişi tarafından erişilebilen veritabanı) ve blok zinciri (blockchain) teknolojileri, tamamen yeni türde iş modellerine kapı açıyor.

Dolayısıyla, tekliflerin doğru endüstri platformlarında toplanması başarıları için çok önemli olacaktır.