Magmaweld Teknik Satış Mühendisi Ahmet Şanlıtürk, yerli veri toplama sistemi magNET ürünleriyle ilgili bilgiler verdi. Şanlıtürk, Manisa’daki fabrikalarında üretimini gerçekleştirdikleri internet tabanlı olan ürünlerini, ilk kez 2016 yılında müşterilerinin kaynaklı imalatta Endüstri 4.0 ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla pazara sunduklarını ifade etti.

“HER MARKAYA VE MODELE BAĞLANABİLİYOR”

magNET’in; otomotiv, gemi inşaatı, raylı sistemler, rüzgar türbinleri, boru imalatı, çelik yapı ve konstrüksiyon gibi birçok sektöre uygulanabildiğine dikkat çeken Şanlıtürk, ürünün en önemli avantajlarından birinin her marka ve model kaynak makinasına veya robotik sisteme bağlanabildiğinin altını çizdi.

Şanlıtürk, ürün sayesinde; Arc-on time, kaynak yığma hız ve miktarı, kaynak akımı ve voltajı, tel sürme hızı ve tüketimi, gaz akışı ve tüketimi, kaynak teli/gazı maliyeti, enerji tüketimi, kaynak makinası ve ekipmanlarının bakım planının oluşturulabildiğini dile getirdi.

“MAKİNA VE KAYNAK PERSONELİ TAKİP EDİLEBİLİYOR”

“Anlık olarak verilerinizi kaydedebildiğiniz, kaynak makinalarına ve robotik sistemlere bağlantı kurarak belli parametreleri çeken bir veri toplama sistemi” olarak magNET’i tanımlayan Şanlıtürk, “Kaynak işlemleri hakkında doğru bilgileri, anlık olarak verilerin nasıl toplandığını bulut sunucusuna aktarımını gerçekleştiriyoruz. Maliyetler, çıktılar bulut sistemimizde saklanıyor. Kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaptığınızda, toplanan verileri ayrıntılı olarak görüntüleyebiliyorsunuz.” diye konuştu.

Robotik uygulamalarda harici olarak çevrim ve kaynaksız hareket sürelerinin verilebildiğini kaydeden Şanlıtürk, iki taraflı fikstürler için ürün desteğinin verildiğini ve istendiği takdirde robota çıkış verilerek durmasının sağlanabildiğini belirtti.

Ürünün, kaynak işleminin yanı sıra makina ve kaynak personelinin de takibinin yapılmasına imkan verdiğini aktaran Şanlıtürk, “magNET ile saniyenin 1/100’üne kadar örnekleme ile her kaynağın takibi yapılabiliyor. Bu noktada harici ve dahili sensörler kullanıyor. Bağlantı yapıldığında sensörlerden gerekli veriler alınıyor. Bu verileri sunucumuza işliyoruz. Akım, gerilim, tel sürme hızı ve gaz debisi, makinanın çalışma süresi gibi verileri magNET aracılığıyla sunucumuza aktarımını sağlıyoruz. Bu, makina ve kaynak personelinin takibini de yapmaya olanak tanıyor.” dedi.

İKİ FARKLI MODEL BULUNUYOR

Ürünlerinde ekranlı ve ekransız olmak üzere iki farklı modül bulunduğu bilgisini veren Şanlıtürk, söz konusu modülleri ve aralarındaki farkları şöyle açıkladı:

“10’’ ekranlı modülümüz kaynakçı kimliğiyle giriş yapılabiliyor. Hata ve duruşların sebeplerini seçebiliyor. İş emri ile çalışılıyorsa bunun girişleri ekrandan yapılabiliyor. Gaz tipi ve tel gibi kritik verilerin girişleri ekrandan yapılabiliyor. Ekransız modülde ise, veriler otomatik olarak sunucuya aktarılıyor. Ekranlı modülde olduğu gibi kritik parametreler aktarılıyor. Ancak iki modül arasındaki en büyük fark, ekransız modülde operatöre hiçbir yetki vermeden otomatik olarak veriler toplanıyor. Ethernet ya da WiFi ile sunucuya aktarımı yapılabiliyor.” 

OPERATÖRDEN FİRMA SAHİBİNE BİRÇOK FAYDASI VAR

magNET ürünlerinin verimlilik, maliyetler ve kaynak kalitesi noktasında da büyük avantajlar sağladığını vurgulayan Şanlıtürk, “Verimlilik için işletmenin; ‘Hangi operatörüm daha üretken?’, ‘Hangi makinam daha verimli çalışıyor?’ ya da ‘Gerçek kaynak maliyetlerim neler?’ gibi birtakım sorular sorması gerekiyor. Yatırım ihtiyaçlarının belirlenmesine, kaynak kalitesinin tespitinin yapılmasına imkan sağlıyor.  Çünkü anlık olarak veriler sunucuya aktarıldığı için geçmişe dönük de veriler görülebiliyor. Burada bu veriler raporlandığı için verimliliği artırmak, maliyetleri yönetmek ve kaynak kalitesini artırmak mümkün olabiliyor.” ifadelerini kullandı. 

Ürünlerinin operatörden şirket sahibine kadar birçok faydası bulunduğuna dikkat çeken Şanlıtürk, bu faydaları şöyle özetledi:

ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK ATLAS COPCO AKILLI FABRİKA DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLANDIRACAK

“Operatörlerin eğitim ihtiyaçlarını belirliyor, iyileştirmeler yapmalarını sağlıyor. Yönetici kısmında, kaynak operatörünün üretkenliği görülebiliyor ve kaynak kalitesi sorunlarının analizinde iyileştirmeler yapmasına imkan veriyor. Genel performansı artırmaya yönelik çalışmalar yapılmasına da destek veriyor. Kaynak mühendisi tarafında, spesifik olmayan kaynakları belirlemeye yardım ediyor. Ayrıca makina başına gitmeden performans bilgilerini anlık izleyerek kontrolünü sağlayabiliyor. Son olarak şirket sahibine ise, yatırım yapmasına, yatırımı değerlendirme aşamasında önemli bir katkıda bulunuyor.”

HER YERDEN, HER SAATTE BAĞLANTI KURULABİLİYOR

Raporlama kısmında otomatik veya manuel olarak toplanan tüm verilerin görüntülenmesinin ve raporlanmasının yapılabildiğini bildiren Şanlıtürk, “Gerçek zamanlı ve geriye dönük verilere erişim sağlayarak tüm verilerin sunuculara aktarımını mümkün kılıyor. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve modüler bir ürün olduğu için kolaylık makina bağlantısı gerçekleştirilebiliyor. Kaynak işleminde önem taşıyan akım, gerilim, tel ve gaz gibi parametrelere alarm ve limitler konulabiliyor. Bu parametrelerin dışına çıkılıp çıkılmadığı ya da o aralıklarda çalışıp çalışmadığı detaylı bir biçimde görüntülenebiliyor. Bunu sesli bir ikaz ya da harici bir ışıklandırma sistemi ile de yapmanız mümkün oluyor. Kişilerin erişimlerini yetkilendirerek güvenli veri saklama yapılabiliyor. Ayrıca kişisel olarak yetkilendirme de olabiliyor.” şeklinde konuştu. 

Web tabanlı bir yazılım olduğu için yurt içinde ya da yurt dışında fark etmeksizin, dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir saatte bağlantı sağlayarak verileri görüntülemenin mümkün olduğunu ifade eden Şanlıtürk, sözlerine şöyle devam etti:

‘Üreticiler için anlık olarak verileri görüntülemek çok önemli. ‘Hangi makinam çalışıyor?’, ‘Hangi makinam durdu?’, ‘Hangi operatör aktif olarak çalışıyor ya da molada?’, ‘Hangi makinam arıza yaptı ya da bakımda?’ gibi parametreler telefon, tablet ya da bilgisayardan saat fark etmeksizin, detaylı olarak görüntülenebiliyor. Bütün mevcut yazılımlarımızın da entegrasyonunu yapabiliyoruz. magNET Dashboard, kaynak operasyonunun üretkenliğinin, kalitesinin ve hedeflere yönelik ilerlemesinin anlık bir görüntüsünü sunuyor. Daha ayrıntılı bilgi gerektiğinde, magNET bu bilgiyi belirli ihtiyaçları karşılamak üzere uyarlanmış, okunması kolay raporlarda sunabiliyor.” 

DURUŞLAR VE İŞ İSTASYONLARININ TAKİBİ YAPILABİLİYOR

Sisteme giriş yapıldığında ana ekranda günlük özet bilgilerin yer aldığını aktaran Şanlıtürk, bu bilgiler arasında kaynak sayısı, kaynak süresi, tel maliyetleri, gaz maliyetleri, enerji tüketimleri, tüketilen telin metre ve kilogram cinsinden değeri, gazın litre olarak miktarı gibi bilgilerin yanı sıra 30 günlük enerji tüketimini gösteren bir grafiğin bulunduğunu dile getirdi.

Duruşlar ve iş istasyonlarının detaylı bir şekilde görüntülenebildiği periyodik bakım modülü sayfası ile ilgili de bilgiler paylaşan Şanlıtürk, “Kaynak makinasının ekipmanlarında; torcun bakımında, kontak meme değişiminde sisteme tanımlanabiliyor. Sistem, belli sürelere geldiğinde öncelik sırasına göre uyarı veriyor. Duruşlar, iş istasyonları detaylı bir şekilde görüntülenebiliyor. En önemlisi en uzun süre kaynak yapılan ve en çok üretilen ürünler grafik olarak veriliyor. Ekranlı modülde operatör ekrandan seçtiği takdirde, en uzun duruşlar kısmından hangi makinada, nasıl bir duruş olduğu detaylı olarak aktarılıyor. Operatörler sisteme tanımlandığında, operatör ve kaynak üretim bilgileri, operatör proje performans bilgisi görülebiliyor. Ayrıca operatörler arası kıyaslama da yapılabiliyor.” açıklamasında bulundu.

Sisteme kayıtlı olan magNET’in bağlı olduğu tüm makinaların ne kadar süre arc-on time yaptığını, ne kadar tel ve gaz tükettiğini, ne kadar süre çalışıp çalışmadığını sunan bir makina performans raporunun bulunduğunu söyleyen Şanlıtürk, operatör duruşlarında ise, hangi operatörün ne kadar durduğu bilgisinin kapsamlı olarak görülebildiğini ifade etti.

PROJE TAKİBİ YAPILIYOR, TERMİN SÜRELERİ BAZ ALINIYOR

Proje çalışmalarında da proje takibinin yapılmasını sağlayan bir raporun bulunduğunu dile getiren Şanlıtürk, söz konusu raporda hangi projede, hangi aşamada olunduğu gibi bilgilerin yer aldığını ve bunun termin sürelerine göre sıralama yapılmasına olanak tanıdığını kaydetti.

Şanlıtürk, magNET ürünlerinin diğer önemli özellikleri hakkında da şu bilgileri verdi:

“Fabrika duruş raporunda vardiya bazlı ne kadar süre çalışıldığı, duruşların nedenleri ve ne kadar sürdüğü, sayıları gibi veriler görülebiliyor. Ek olarak, WPS entegrasyonumuz da mevcut. Dashboard ekranımızda dijital bir kütüphane oluşturabiliyorsunuz. Dijital kütüphanede oluşturduğunuz WPS’leri taslak olarak kaydedebiliyor ve onaylı olarak magNET ile entegre çalıştırabiliyorsunuz.”