Şirketlerin dijital dönüşüm çalışmaları içinde doğal bir uzantı olarak yer aldığını söyleyen ESET Türkiye Dağıtıcı Kanal Müdürü Hakan Ünlü, koronavirüs salgını sürecinde dijital dönüşüm konusunun herkesin merkezine taşıdığını belirtti.  

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN GÜVENLİKLE BİRLİKTE GELİŞMELİ 

Bireylere ve kurumlara dijital güvenlik ürünleri geliştiren bir kuruluş olarak, şirketlerin dijital dönüşüm çabalarının içinde, doğal bir uzantı olarak yer aldığımızı söyleyebilirim.  Şirketin veya kullanılan teknolojinin ölçeği ne olursa olsun, güvenlik olmadığı sürece dijital dönüşüm, her zaman felakete uğrama potansiyelini beraberinde taşır. Son 10 yıllık süreçte ister bakkal olsun, ister çimento fabrikası, iş işleyişinin herhangi bir yerinde dijital bir cihaz veya yazılım kullanmayan işletme artık kalmadı. Herkes ve her şey, dijitalliğin bir tarafında yer alıyor. Doğal olarak, iş süreçlerinin büyük ölçüde dijitalleşmesini öngören dijital dönüşüm çaba ve teknolojilerini uzun süredir konuşuyoruz. Ancak pandemi dönemi, ilginç şekilde dijitalliği ve dijitalleşme konusunu, herkesin hayatının tam merkezine taşıdı.  Zorunlu evden çalışma ile başlayan sürecin, yeni çalışma modelleri ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Uzun zamandır duyduğumuz dijitalleşme süreçlerinin şirketler tarafında hızlandırılacağını, siber güvenlik önlemlerinin de bu süreç ve çalışma biçimlerine uygun kurgulanmasına yönelik taleplerin artacağını düşünüyoruz. Söz konusu bu gelişmeler, siber güvenlik şirketleri için bir sorun veya değişime neden olmayacaktır. Çünkü, buna ilişkin teknolojiler zaten hazır.  Uzaktan çalışma, bulut sistemleri, yedekleme, şifreleme, veri kaybını önleme, çift faktörlü koruma gibi pek çok teknoloji, hali hazırda, şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde ve sonrasında da işlerini güvenle sürdürebilmelerini olanak sağlıyor. 

ŞİFRELEME VE KRİPTOLAMA ÖNEM KAZANDI 

Bu noktada ESET olarak, dijital dönüşümün bir parçası olarak özellikle pandemi döneminde öne çıkan bazı hizmetlerimiz hakkında bilgi paylaşmak istiyorum.  Özellikle çift faktörlü koruma (2FA-Two Factor Authentication), işi eve taşıyan kuruluşlar açısından can simidine dönüştü diyebiliriz. Şirket verilerinin herkese açık ve kolay ulaşılabilir olmaması lazım, ama öte yandan da ulaşma yetkisi olan kişi açısından kolay ulaşılabilir olmalı. ESET Secure Autentication çözümümüz bu konuda geniş kapsamlı kolaylık sağladı ve sağlamayı sürdürüyor. Bir DLP (Veri Kaybını Önleme) çözümü olan Safetica yazılımımız, uzaktan bağlanırken de şirket verilerinin sızmamasına ve gözetiminiz altında kalmasına yönelik geniş ölçekli koruma sağlıyor. İşletmeler açısından özellikle mail koruması en önemli konular arasında yer alıyor. ESET Dynamic Threat Defense (EDTD) sandbox çözümümüz, sıfır gün tehditleri ve hedefli saldırılardan korurken, olmazsa olmaz Mail Security korumaları, hem antispam, hem antivirus taramalarını sunuyor. Ayrıca bu dönemde şifreleme veya kriptolama çözümleri de önem kazandı. Şirket verilerinin şifrelenerek, başka gözlerden korunmasına olanak sağlayan ESET Endpoint Encryption (Veri Şifreleme) çözümümüz de veriler çalınsa bile başkaları tarafından kullanılamaz halde olması özelliyle öne çıkıyor. Bunlar koronavirüs döneminde öne çıkan yazılımlar olmakla birlikte, bireylerin mutlaka her hâlükârda kullanması gereken bireysel antivirüs ve internet güvenliği yazılımlarımız ve hangi ölçekte olursa olsun, şirket ve işletmelerin kullanması gereken Endpoint Security güvenlik yazılımlarımız, neredeyse %100 dijitalleştiğimiz yeni normal dönemde, kullanıcılarımıza sağladığımız siber güvenlik çözümlerimizdir.