Konzek Teknoloji’nin sponsorluğunda hayata geçirilen dijital dönüşüm, eğitim ve inovasyon platformu Akademi 4.0, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede yapay zekanın kullanımı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ekip, virüs salgını ile mücadele sürecinde pandemiyi yönetmek ve bu doğrultuda tedbirler alarak etkisini minimuma indirmek amacıyla yapay zeka, veri bilimi ve teknolojinin kullanıldığı 10 yolu okuyucuları ile paylaştı.

COVID-19 İLE MÜCADELEDE 10 YOL

Bu yollardan ilkinin, Kanada merkezli BlueDot firmasının geliştirdiği yapay zeka kullanılarak bulaşıcı hastalık risklerinin takip edildiği sistem olduğu belirtildi. Hatta söz konusu yapay zekanın, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) uyarılarından önce pandemi tehdidi uyarısında bulunduğu ifade edildi.

Genel Merkezi ABD’de bulunan Infervision şirketinin yapay zeka virüs teşhislerinin tespit edilmesine ve izlenmesine destek olan Koronavirüs yapay zeka çözümü. Tanı hızını artıran çözümler, sağlık kuruluşlarındaki virüs izleme departmanlarının yükünü de hafiflettiği ifade ediliyor. Çin’in e-ticaret devi Alibaba’da saniyeler içinde virüsü teşhis etmede yüzde 96 oranında doğru olduğunu iddia ettiği yapay zeka destekli bir teşhis sistemi ürettiği belirtildi.

Ant Financial tarafından sunulan bir blockchain platformunun, hak taleplerinin işlenmesini hızlandırmaya destek amaçlı ve hastalar ile hastane personeli arasındaki yüz yüze etkileşimi asgariye indirmek üzere kullandığı ve hastanelerdeki kayıt işlemleri ile ilgilenen idari bölümler için de iş yüküne yardımcı oluyor.

Bu dönemde tıbbi malzemenin taşınmasında en güvenli ve en hızlı yöntemlerin başında drone teslimatının geldiği kaydedildi. Japonya merkezli Terra Drone şirketi, insansız hava araçlarını Çin’deki tıbbi örnekleri ve karantina malzemelerini taşımak için kullanıyor. Drone’lar ayrıca, termal görüntülemenin yanı sıra karantina yetkilerine uyulup uyulmadığını da kontrol ediyor.

İnsanlararası teması ve etkileşimi minimuma indirmek, gıda ve ilaç dağıtma işlemlerinin yanı sıra temizlik görevlerinde de robotlar kullanılıyor. Çin’de pek çok hastaneye yerleştirilen robotlar ile Blue Ocean Robotics'in UVD robotları, bakteri ve virüsleri öldürmek için ultraviyole ışık kullandığı dile getiriliyor.

Virüs salgınıyla mücadeledeki bir diğer yöntem ise, yapay zeka ile ilaç geliştirmek. Google DeepMind, bu kapsamda virüsü oluşturabilecek proteinleri anlamak üzere en yeni yapay zeka algoritmalarını ve bilgi işlem gücünü kullanarak diğer şirketlerin tedavileri geliştirmesine yardımcı olacak bulguları yayınladı. 

İsrailli start-up firması Sonovia gibi firmalar sağlık sektöründe çalışan personelleri antibakteriyel kumaşlardan yapılmış maskelerle korumayı planlıyor. Bu noktada gelişmiş kumaşların hayat kurtarıcı olabileceği ifade ediliyor.

Çin SenseTime'ın gelişmiş gözetim sistemi, ateşi olan ve virüs bulaşmış olma olasılığı yüksek kişileri tanımlamak için yüz tanıma teknolojisini ve sıcaklık algılama yazılımını kullandı. Benzer şekilde, ateşli insanları tanımlamak üzere kullanılan akıllı kasklar ve enfekte olan kişileri tanımlamak ve değerlendirmek amacıyla büyük veriyi kullanan bir izleme sisteminin de geliştirildiği kaydedildi.  

WeChat gibi platformlar ile insanlar ücretsiz olan çevrimiçi sağlık danışmanlığı hizmetlerine erişebiliyor. Chatbotlar, seyahat ve turizm alanındaki servis sağlayıcıları için en son seyahat prosedürleri ve aksaklıkları ile ilgili yolcuları güncel bilgiler sunan en iyi aracılar olduğu belirtildi.

Son olarak Huawei, Tencent gibi teknoloji firmaları bulut tabanlı bilgi işlem kaynaklarını ve süper bilgisayarlarını, virüs için bir tedavi veya aşının gelişimini hızlı bir şekilde izlemek için kullanıyor.