Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ'lerin dijitalleşme süreçlerini desteklemek üzere tasarladıkları KOSGEB'in "KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL)" üçüncü çağrısına toplam bin 75 başvuru geldiğini, destek kapsamında işletmelere 116 milyon TL'lik katkı sunacaklarını belirtti.

"278 FİRMA DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI"

"Samsun Büyükşehir Belediyesi Havza Tam Otomatik Parkolay Otoparkı Temel Atma Töreni" vesilesiyle bir konuşma gerçekleştiren Bakan Varank, KOSGEB Destek Programı'nı Covid-19'dan önce KOBİ'lerin dijitalleşme süreçlerini desteklemek üzere tasarladıklarını, pandemiyle birlikte gelinen noktada programın ne denli yerinde ve doğru olduğunu teyit ettiklerini söyledi.

Programa üçüncü çağrısına toplam bin 75 firmanın başvuru yaptığını, bunlardan 278'inin desteklenmeye hak kazandığını ve destek kapsamında işletmelere yaklaşık 116 milyon TL'lik katkı sağlayacaklarını paylaştı.

TUTARIN YARISI ERKEN ÖDEME İLE ÖDENİYOR

KOBİGEL Programı sayesinde işletmeler, 300 bin TL'ye kadarı geri ödemesiz, toplamda 1 milyon TL'ye kadar destek alabiliyor. Söz konusu destek, projenin hayata geçirilmesi amacıyla gerekli olan personel, makina-teçhizat, hizmet ve yazılım alımı giderleri için ödeniyor.

KOSGEB, geri ödemeli destek tutarının yüzde 50'sini, harcama yapılmadan önce "erken ödeme" olarak ödeyebiliyor. KOBİ'lerin en az 8, en fazla 20 ay içinde projelerini tamamlamaları şartı aranıyor.

HANGİ ALANLARDA DESTEK VERİLECEK?

Çağrı çerçevesinde işletmeler, "İmalat Sanayisinde Endüstriyel Robot Teknolojileri", "Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri", "İmalat Sanayisinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri", "İmalat Sanayisinde Sanal Gerçeklik/Artırılmış Gerçeklik", "İmalat Sanayisinde Akıllı Sensör Teknolojileri", "İmalat Sanayisinde Siber Güvenlik",  "Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayisinde Kullanımı" ve "İmalat Sanayisinde Nesnelerin İnterneti" alanlarında destek alabilecek. (AA)