Uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçisi Continental ve Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) iş birliğiyle hayata geçirilen projeyle, dünyada ilk kez kauçuğun Endonezya’da yetiştirilmesinden lastiğin üretimi için işlenmesine kadarki süreci dijital ortamda izlenebilecek.

Endonezya’da bir pilot bölge belirleyen kurumlar, proje kapsamında hem sürdürülebilir tarım yöntemleri ve dijital izleme sistemi ile doğanın yok olmasının durdurulmasını hem de yerel çiftçilerin gelirlerinin iyileştirilmesini sağlayacak. 

450 ÇİFTÇİYE EĞİTİM SUNULDU

Tedarik zincirindeki bütün adımların dijital izlenebilirlik sistemiyle belgelendiği proje çerçevesinde, üretimde maksimum miktarda kauçuk elde etmek adına ağaçların nasıl kesilmesi gerektiği gibi sürdürülebilir tarım ve teknolojik imkanlar konusunda bugüne kadar 450 çiftçiye eğitimler sunuldu.

Ürettikleri doğal kauçuk için normale göre daha fazla satış geliri elde eden çiftçiler, aynı zamanda topraktan aldıkları verimi önemli ölçüde artırdı.

GPS İLE HARİTALANIYOR, KAYIT DIŞINI ÖNLEME İMKANI VERİYOR

GPS ile haritalanan üretim alanları, ham kauçuk teslimatları ve satış fiyatları depoya giriş anında anlık olarak sisteme girişi yapılıyor.

Sistem, teslimatı gerçekleştirilen ham kauçuk miktarının üretim alanına göre kontrolünü yapıyor, teslim edilen miktar, beklenen üretim hacmini geçtiğinde ise kullanıcısına gösteriyor ve böylece çalışanlara, kauçuğun yasadışı kesilen ormanlar gibi kayıt dışı alanlardan tedarik zincirine girmesini önleme imkanı veriyor.

PROJEYLE İLGİLİ NE DEDİLER?

Projeyle ilgili konuşan Federal Kalkınma Bakanı Gerd Müller, sürdürülebilir tarım yöntemleri ve dijital izleme sistemi sayesinde doğanın yok olmasının durdurulmasına ve yerel çiftçilerin gelirlerinin iyileştirilmesine destek verdiklerine dikkat çekti.

Continental AG Yönetim Kurulu üyesi ve Lastik Grubu Başkanı Christian Kötz ise, doğal kauçuk tedarik zincirlerinde elektronik izlenebilirliği kademeli olarak artırarak doğal kauçuk sektöründe dünya çapında sürdürülebilirliğin gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını dile getirdi.