Renishaw Türkiye Genel Müdürü Sinan Fidanlıgül, dünyanın ilk tam otomatik mastarı olan Equator Ölçüm Sistemi’nin, talaşlı imalatta mastar kontrollerini insan hatasından uzaklaştırarak Endüstri 4.0 uygulamaları için örnek teşkil ettiğini söyledi. Equator'un dünyanın ilk CNC kontrollü mastarlama makinası olarak CNC Tezgahlar, CMM’ler ve robotlarla iletişim kurduğunu anlatan Sinan Bey, Türkiye’de sektörün en büyüklerinden bir tezgah mümessili markanın, tezgahlarını marka bağımsız haberleştiren, üretim süreç ve makina durum raporlaması verebilen iletişim arabiriminin kalite kontrol süreçlerini de dahil edebilmesi için entegrasyon çalışmasına dahil olduklarını söyleyerek, ses getiren başarılı uygulamalarını ve sundukları avantajları paylaştı. 

RENİSHAW MARKASI EN ÇOK PROBLAR VE ENKODERLER KONUSUNDA ÜNE SAHİP. BU ÜRÜN GRUPLARI NEDEN MARKA İLE BU KADAR ÖZDEŞLEŞTİ? 

Renishaw markası metroloji bilimi ile beraber anılan bir isim. Metrolojinin temel gereksinimlerinden birisi ise hareket kontrolü; bir makina hareket ediyorsa hareketin miktarını enkoder ile gözlemleriz. Bu yüzden Renishaw’un enkoder üretmeye başlaması kaçınılmazdı. Renishaw enkoderleri farklı hassasiyet ihtiyaçlarını karşılayacak piyasadaki en güvenilir ürünlerdendir. Lazer enkoderleri ile dünyadaki mevcut en düşük çözünürlüklü hassas hareke kontrol ihtiyacına, optik enkoderler ile özellikle CMM ve de diğer mikron ve mikronaltı mertebede gereksinim duyulan hareket kontrolü ihtiyacına, manyetik enkoderlerle ise genel amaca yönelik esnek/kolay kullanım gereksinimine cevap verecek ürünleri üretmekteyiz. Bu geniş Renishaw markasına yakışır güvenilirlikte ürün yelpazesi ile başarı ve müşteri memnuniyeti kaçınılmaz oluyor.

EQUATOR ÖLÇÜM SİSTEMİ ÜRETİMİN OTOMATİK HALE GETİRİLMESİNİN HIZLANDIRILMASI VE TEKRARLANABİLİRLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN NELER SAĞLIYOR?

Equator makinamız dünyanın ilk tam otomatik mastarıdır. Makinaların birbiriyle haberleşerek yüksek otomasyonla insansız üretim yaptığı günümüzde yaygın olarak tercih edilen manuel mastar kontrollerinin yerini alan Equator müşterilerimizin parçalarını üretim biter bitmez insan müdahalesi olmaksızın kontrol edip gerekli düzeltmeleri tezgâha iletmesini sağlayacak yeteneğe sahiptir. Böylelikle Equator, talaşlı imalatta mastar kontrollerini insan hatasından uzaklaştıran ve de Endüstri 4.0 uygulamalarında ise olmazsa olmaz duruma getirerek eksikliği tamamlamaktadır. 

ENDÜSTRİ 4.0’A HİZMET EDEN VEYA ALTYAPISI İLE ENDÜSTRİ 4.0’A HIZLI ADAPTE EDİLEBİLEN ÜRÜN VE ÇÖZÜMLERİNİZ HANGİLERİ? 

Ürünlerimiz makinaların aksesuarları olarak Endüstri 4.0 ‘ın temelinde yatan makinaların birbiriyle haberleşip ilgili değişikleri yapmalarını sağlayabilecek veriyi üretmektedir. Equator ise dünyanın ilk CNC kontrollü mastarlama makinası olarak CNC Tezgahlar, CMM’ler ve robotlarla iletişim kurar. Birçok başarı hikayemiz var. Beni en çok etkileyen proje bir motor bloğu üretim hattında yaptığımız Endüstri 4.0 çalışması. Yurtdışında bir üreticimizle gerçekleştirdiğimiz projede, otomobil motor bloğu üretim hattına ait Endüstri 4.0 uygulamasında değişikliğe gidilerek, montaj hattına giden motor blok, kapak, krank mili vs. gibi parçaların montajını birbirlerine en uygun toleranslı parçaları seçecek şekilde adapte edildi. Müşteri motor performansında ve müşteriden geri dönüşlerde belki de gelmiş geçmiş en önemli iyileştirmelerden birisinin hayata geçirildiğini bizlere iletti. 

Türkiye’de de sektörün en büyüklerinden bir tezgah mümessili firmamızın tezgahları marka bağımsız haberleştiren ve üretim süreç ve makina durum raporlaması verebilen iletişim arabiriminin kalite kontrol süreçlerini de dahil edebilmesi için entegrasyon çalışmasına dahil olduk. Bu çalışma sayesinde tezgah, robot, Equator birbiriyle iletişim halinde çalışıp, üretim durumunu cep telefonundan bile izlenebilir hale getirdik. Müşterilerimiz, bu ürün ile ilgili detay bilgiye bizimle iletişime geçip ulaşabilirler. 

KALİBRASYON NEDEN ÖNEMLİ? 

CNC tezgahlar üretim sununda kalibrasyonu yapılıp ve hassasiyet testleri yapıldıktan sonra paketlenip müşteriye gönderilir. Kalibrasyonu yapılmamış bir makina yanlış çalışır. Makina yeteneği ise testlerle ispatlanır. Kalibrasyon için XL80 lazer interferometresi, hassasiyet testi içinse QC20W ballbar dairesellik test cihazımız dünya standardıdır. Sadece makina imalatı esnasında değil aynı zamanda makina servis bakım ve üretim esnasında hassasiyet kontrollerinin yapılması ve doğrulanması için bu cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’de tüm bilindik takım tezgâhı mümessili firmalarımızın servis departmanları istisnasız cihazlarımızın kullanıcısıdır. Ayrıca Türkiye’deki birçok üretici, makina hassasiyet kontrollerini yapmak ve daha da önemlisi kıymetli makinalarının ömürlerini uzatmak için kalibrasyon cihazlarımızı kullanmaktadır.

ÖZEL PROB UCU TASARIMI KONUSUNDA RENİSHAW’IN FARK YARATAN ÇÖZÜMLERİ NELERDİR?

Standart ölçme ucu ve problarımız ile karşılaştığımız uygulamaların neredeyse tamamına cevap verebiliyoruz. Ancak bazı istisnai durumlarda özel uç veya prob tasarımı yapmak durumunda kalabiliyoruz. Örneğin bir firmada ölçme probunu parçanın 50 µm üzerinden hızlı ilerleme ile geçirip parçanın fikstüre oturup oturmadığını kontrol etmek için standart dışı bir uç tasarladık. Bu çözümle müşterimiz yüzlerce parçasının hurda olmasının önüne geçtik, bunu kıymetli makina üretim zamanına ihmal edilebilir mertebede değiştirerek yapabildik. Diğer bir müşterimizde CNC tezgahta ulaşılması çok zor bir konum için standart düz prob yerine bir ara kol tasarlayıp parçanın içinde kalan yüzeyden referans alarak parça sıfırı alınıp işlenmesini sağlayabildik. Böylelikle neredeyse bir tam günü bulan ayar süreleri dakikalar mertebesine inebildi.

MÜHENDİSLİK, YAZILIM VE BAKIM – SERVİS EKİBİNİZİ TANIYABİLİR MİYİZ? 

Firmamızda ürünlerimizin satış sonrası desteği için görev yapan tüm servis/uygulama mühendisleri Türkiye’nin saygın üniversitelerinden mezun uzun yıllar sektör tecrübesi bulunan kişilerdir. Ekibimizin bu sıra dışı yetkinliği sayesinde ürünlerimize yüksek standartlarda servis/uygulama desteği verebilmekteyiz. Ayrıca firma merkezimizde ve diğer ülkelerdeki Renishaw ofislerinde görev yapmakta olan tecrübeli mesai arkadaşlarımız da, ihtiyaç duyulduğunda, bizlere yerinde veya konumlarından sürekli destek vermektedir. 

YENİ OFİSLE GELECEK DÖNEM YAPILANMA VE YATIRIM PLANLARINIZ NELERDİR?

Renishaw Türkiye’de hizmet kalitesini artırmak için geçen yıl yatırım kararı aldı ve Renishaw standartlarına sahip yeni binamızı Renishaw müşterilerine kazandırdık. Yeni binamızdaki uygulama alanımız ve demo alanımızda müşterilerimizi ağırlamayı planlıyoruz.  Büyüme planlarımızda da bir değişiklik olmadı; kadromuz planlandığı gibi büyümeye devam ediyor, hizmet yetkinliğimiz de beraberinde artmaya devam edecek.