İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği’nin (ENOSAD) katkıları ve İAS Yazılım iş birliği ile düzenlenen “Sanayide Sektörel Dijital Dönüşüm Uygulamaları Webinar Dizisi”nin ilkinde “Tekstil Ürünleri Sanayi” ele alındı.

Moderatörlüğünü Teknoloji Girişimcisi & Teknoloji ve İnovasyon Danışmanı Ergi Şener’in üstlendiği webinara; IAS Yazılım Genel Müdürü Ahmet Oturgan, İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, Halıcı Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı ve MCS Otomasyon Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Adem Kayar konuşmacı olarak katıldı.

DOLGAN VE KAYAKIRAN AÇILIŞI YAPTI

İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan ve ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, tekstil ürünleri sanayinin dijital dönüşümü odağında gerçekleştirilen ilk online seminerin açılış konuşmalarını yaptı. 

İSO’nun dijital dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Dolgan, “Birkaç yıldır İSO Dijital Ofisi altında sanayicilerimize yönelik danışmanlıklar ve eğitim faaliyetleri sunduğumuz, yerli teknoloji iş ortaklarını kümelendirdiğimiz, sektörel analiz raporları hazırladığımız bir yapılanmaya gittik ve webinar dizimiz de bunun bir parçası olacak. Bu vesileyle webinarı birlikte düzenlediğimiz ENOSAD ve IAS’ye teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında kısaca ENOSAD’ı tanıtan Kayakıran ise, hızla Endüstri 4.0’a ve dijital dönüşüme doğru adımlar atılırken Koronavirüsün ortaya çıktığını, ancak pandemi ile birlikte dönüşümün daha da önem kazandığını belirtti.

Dijital dönüşüm kapsamında ortak çalışmalar yaparak üyelerinin sorunlarını çözeceklerini dile getiren Kayakıran, “Bu webinar serisine ENOSAD olarak bizim de katkımız olmasından dolayı çok memnunuz. Herkese faydalı bir webinar dizisi diliyorum.” dedi.

“ERP, DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ OMURGASI”

Ana ürünleri caniasERP’yi ve sunduğu avantajları anlatan IAS Yazılım Genel Müdürü Ahmet Oturgan, çözümlerine ERP’nin yanı sıra Endüstri 4.0 kavramlarının da ana ürünlerinin çevresinde şekillenmesine çalıştıklarını ve bu anlamda teknoloji şirketine dönüştüklerini ifade etti.

Yıllardır müşterilerine ERP’nin dijital dönüşüm çalışmalarında “omurga” ya da “başlangıç noktası” olduğunu anlattıklarını, ancak pandemi ile birlikte sürecin daha da hızlandığının altını çizen Oturgan, tekstil sektörü özelinde şunları söyledi:

“Tekstil sektöründeki dijitalleşmede izlenebilirliğin sağlanması ve buna uygun bir teknoloji yatırımının yapılması gerekiyor. Sektördeki büyük firmaların şart koştuğu ‘Etik Çalışma Kuralları’ (Code of Conduct), şirket ve çalıştığı tedarikçiler bazında önem taşıyor. Firmaların hem kendi işletmelerini hem de onlara üretim yapan tedarikçilerini denetlemeleri, yönetebilmeleri ve kontrol altında tutmaları gerekiyor. Numune takip sistemi de sektörün olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Yazılımımız içerisinde önemli yapılar var ve müşterilerimiz, numune takiplerini sistem üzerinde yapabiliyorlar. Ayrıca “Kritik Yol (CP/Critical Path)” ile sipariş alınan andan itibaren üretimle ilgili hangi adımlarla, hangi kilometre taşlarına ulaşılması gerektiği gibi fonksiyonlar da projelerimizde, müşterilerimizin önem verdiği ve yazılımımızın içinde çözmeye çalıştığı problemler arasında.”

“DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY VERİMLİLİK ARTIŞI”

Endüstriyel devrimleri ve tarihçesini, kısaca insanoğlunun beşeri sosyal gelişimini anlatarak sözlerine başlayan İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, değişimin hızla gerçekleştiğini, özellikle son yıllarda katlanarak geliştiğini belirterek, “Endüstri açısından doğru okuyabilmek için değişmeyeni yakalamak gerekiyor. Sanayide değişmeyen tek şey, verimlilik artışı arayışı ve nihai hedef içinde bulunulan dönemin yüksek teknolojisini kullanarak sürekli verimliliği artırmaktır.” dedi.

Dijital dönüşümün devrimden ziyade evrim olduğuna dikkat çeken Hatunoğlu, tekstilin teknolojiyi üst seviyelerde kullandığı dile getirerek sektöre ilişkin şunları söyledi:

“Bir dokuma tezgahındaki çözgünün değişimini alt adımlara bölerek daha alt küçük iş yeri haline getirttirip, hızlı bir şekilde yönetimini sağlamakla 45 dk.-1 saatlik çözgü değişimini ortalama 20 dakikaya indirebilme imkanınız var. Tezgahların fiyatlarını dikkate aldığınızda, yıl bazında ciddi bir verimlilik elde etmiş olursunuz. Ayrıca bir konfeksiyonda farklı farklı operasyonlarınız vardır. Bir işçi bir cins operasyonda daha başarılıdır ve dakikada 40 tane yapıyorken, bir başkasında daha az başarılıdır ve 35 tane yapıyordur. Eğer sizin sisteminiz bütün bunları bilerek yeni bir sipariş geldiğinde, onunla ilgili bandı kurarken size hangi çalışanlarınızın nerelere oturtturulması gerektiğini söylerse, yani bandı sistem kurarsa, çok önemli katma değerler sağlanabilir.” 

“BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞMEDİ, HER ZAMAN ÖNEMSEDİK”

Covid-19 nedeniyle bakış açılarının değişmediğini, her zaman aynı olduğunu kaydeden Halıcı Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, yıllardır anlattıkları dijitalleşmenin öneminin pandemi ile daha da anlaşıldığını ve teyit edildiğini vurguladı. 

Dijitalleşmenin, verimliliğin yanı sıra daha insani çalışma koşullarına da imkan verdiğinin altını çizen Dr. Halıcı, tekstil sektöründeki uygulamaların farklı olmadığını, algılanan işaretleri dijital ortama taşındığında benzer metotların uygulandığını söyledi.

Bu noktada en kritik konunun prosesin ve bakış açısının değişmesi olduğunu işaret eden Dr. Halıcı, “Dijital dönüşümü tamamladık. Ama bir şey ifade edecek mi? Başka türlü bakmamız lazım. Mekaniği düzgün olmayan bir yapının dijitalleşmesi mümkün olmayacaktır. Sadece dijitalleşmeye değil, aynı zamanda prosese de dikkat edilmesi gerekiyor. Tekstil üreticilerinin dijitalleşmenin yanında yaratıcı ve yenilikçi olmayı da düşünmeleri lazım. Dolayısıyla mekanik ve prosesin de işin içinde olması şart.” şeklinde konuştu.

“OPERATÖRÜN İNİSİYATİFİNDEN ALIYORUZ”

Birçok sektörde, fabrikalarda yıllardır otomasyonun ve dijitalizasyonun kullanıldığını, ancak süreçlerin daha akıllı hale gelmeye başladığını dile getiren MCS Otomasyon Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Adem Kayar, bir yandan verimlilik artışının sağlandığını diğer yandan da çalışma koşullarının iyileştirildiğini ve insanların daha rahat koşullarda çalışmasına olanak tanındığını belirtti.

Tümleşik dijitalizasyon ile en alttan en üst seviyeye kadar üretimin bütün süreçlerinin takip edilebildiğinde, akıllı üretim ve fabrikalar konseptinin gerçekleştirilmeye başladığını ifade eden Kayar, tekstil sektöründeki dijitalleşmeye ilişkin “Dokuma, kumaşı kesen CNC tezgah ya da kumaş boyama farketmez prosesteki her bir akış için uygulanabilir. Bu bağlamda tekstilde ve farklı alt kollarında çeşitli çalışmalar yaptık. Makinaların arızalanmadan önce takip ederek çektiği akımı, torku anlık olarak dataları izleyip okuyarak bir anomali olduğunu, sıcaklık gibi farklı verileri de izleyerek, dinleyerek arıza olmadan önce arızayı söylüyoruz. Dijital teknolojileri kullanarak dokuma tezgahını vb. anlık izleyerek arıza oluşmadan ilk planlı duruşta bakımının yapılmasını ilgili kişiye yönlendiriyoruz. Ayrıca teknik malzemelerin, ekipmanların ömürlerini takip ederek bunun bilgisini veriyor ve süreci operatörün inisiyatifinden alıyoruz. Üretimin devamlılığını, sürdürebilirliğini sağlayınca da akıllı fabrika oluyor. Sadece tekstil sektörüne değil, farklı sektörlere de bunları yapabiliyoruz.” dedi.

ÜCRETSİZ KAYIT YAPTIRILABİLİYOR

İSO, ENOSAD ve IAS Yazılım iş birliğiyle, farklı sektörlerde dijital uygulamaların alanında uzman isimlerle konuşulacağı webinar dizisi, 16 Temmuz’a kadar devam edecek. 

Serinin ikincisi, 18 Haziran’daki “Giyim Eşyaları Sanayi” ile devam edecek ve katılmak isteyenler, İSO’nun web adresi üzerinden ücretsiz kayıt yaptırabilecek.