İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği’nin (ENOSAD) katkıları ve İAS Yazılım iş birliğiyle düzenlenen webinar dizisinin beşincisinde, “Ana Metaller Sanayii”nde dijital dönüşüm konusu ele alındı.

ENOSAD Başkanı Hasan Basri Kayakıran’ın açılış konuşmasını yaptığı, Teknoloji Girişimcisi & Teknoloji ve İnovasyon Danışmanı Ergi Şener’in moderatör olarak yer aldığı webinara; IAS Yazılım Genel Müdürü Hakan Özkara, İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu ve Entek Otomasyon Yönetim Kurulu Üyesi Sami Özkan Dibek katıldı.

“HAYAL ETTİKLERİNİZİ, DİJİTAL DÖNÜŞÜMLE YAPABİLİRSİNİZ”

ENOSAD Başkanı Hasan Basri Kayakıran konuşmasında, dijital dönüşümün önemine ve hayal edilen her şeyin dönüşüm ile hayata geçirilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti: “Gerekiyorsa makinaların birbiriyle ve merkezle haberleşmesi sağlanmalıdır. Üretim tesisinin sürekli izlenebilir ve kontrol edilebilir olması için muhasebeden satışa, üretimden sevkiyata kadar tüm birimlerin kullanımı için sağlıklı bir ERP sisteminin kurulmuş olması zorunludur. Dijital dönüşüm ile taçlanan otomasyon dünyasında hayal ettiğiniz her şeyi, dijital dönüşüm ile hayata geçirebilirsiniz. Lütfen hayalleriniz ile uzmanları zorlayınız.” 

Otomasyonun ve dijital dönüşümün; daha verimli ve daha performanslı üretim ile satılan ürünün, daha yüksek fiyata satılabilirliğine yardımcı olması gerektiğini söyleyen Kayakıran, “Makina imalatçılarında 1 kg demiri, 6 dolardan satıyoruz. Bunun içine motor, pnömatik, hidrolik, PLC, hız kontrolü vb. koyuyoruz. Ancak biz kilosunu 6 dolara satarken, Almanya 80 avroya satıyor. Dolayısıyla bize düşen görev, 6 doları daha da artırmak için gereken altyapıyı sağlamak. Bunu da sağlıklı bir otomasyon ve dijital dönüşüm ile gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.” dedi.

Teknoloji Girişimcisi & Teknoloji ve İnovasyon Danışmanı Ergi Şener, yeni normalde dijital dönüşümün hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, dönüşümün pek çok sektör için kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

“ÖZELLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜN DAHA DA ARTACAK”

PwC’nin Endüstri 4.0’ın tanımını anlatan ve çizelgesini örnek gösteren IAS Yazılım Genel Müdürü Hakan Özkara, işletmeler açısından büyük veriye sahip olmanın ve büyük veriyi analiz edebilme kabiliyetinin önemine dikkat çekti.

Sektördeki enerji ve insan maliyetinin altını çizen Özkara, “Metal sektörü özellikle ağır metal, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla daha verimli ve daha düşük enerji ile üretim yapabilmek ya da enerji üretimini de üretim bazında takip edebilmek önem taşıyor. Sektörün bir kısmı stoka yönelik üretim yaparken, değerli materyaller, kuyum gibi bir kısmı da siparişe özel ürünler yapıyor. Üretimi, malzemeleri esnek olarak konfigüre edebilmeli, üretimi çizelgelerken pek çok parametreyi dikkate alınmalı.” dedi. 

Sektörde özelleşmiş ürünün giderek arttığını ve daha da artacağına dikkat çeken Özkara, hem üretim sahasının hem de işletmenin altyapısının ve süreçlerinin buna uygun olarak revize edilmesi gerektiğini ve bunun için de esnek bir ERP sistemine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

“TALEP TAHMİNLEME ÖNEM KAZANACAK”

Özkara, sektörün bugününe ve geleceğine dair ise şunları söyledi: “Dijital ikiz ve siber fiziksel sistemler gibi teknolojilerin yaygınlaştığını görüyoruz. Üretimin, sanal üretim metotlarıyla fizibilitesinin önden yapılması, ürünün simülasyonunun yapılabiliyor, ürünün kalitesinin ölçülebiliyor olması gibi konular öne çıkıyor. Ağır metal sanayi gibi sektörlerde bir diğer önemli konu ise, çalışan güvenliği. Makinaların insanlardan daha fazla görev yapması, riskin yüksek olduğu yerlerde birtakım sistemlerin, robotların kullanılması artan trendlerden biri. Çevre dostu üretim, sektörün önem vermesi gereken konular arasında. Üretimde çevreye verdiğiniz zararı ölçecek çeşitli analizler, sistemler kurgulamak, iş modellerinin içerisindeki proseslerde bunları ölçecek kurguları yapıyor olmak gerekiyor. Ayrıca makina öğrenmesi ile talep tahminleme gibi konuların da gelecekte popüler olacağını söyleyebilirim.”

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART!”

Rekabet edebilmek için daha kaliteli çelik üretmenin önemine değinen İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, “Gelen hurdayı görüntü işleme sistemlerinden geçirerek bunun gerçekten hangi nitelikte bir hurda olduğunu, lokasyon olarak hangi tip hurdanın nerede olduğunu bilirsem eğer, vinç operatörüne direk adres vererek süreci otomatikleştirmiş olurum. Dolayısıyla sahada nereden, ne alınacağını bilmiş olurum.” ifadelerini kullandı.

Hatunoğlu, dijital dönüşümün sektörde kaçınılmaz olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Dinamik reçeteyi yönetebileceğim, arka tarafta bir yapay zekanın olduğu bir sistemle müşterimin talebine göre daha ergitme aşamasında ergitmiş olurum. Bundan sonraki aşamada her bir kütüğün içerisindeki teknik özellikleri bilmem ve buna göre yerleştirmem gerekiyor. Seri numarası verilmesi ve bunun teknolojik cihazla verilerek karekod basılarak doğacak hataların ortadan kaldırılması önemli. CRM’den bir yapay zekayla müşteri ne kadar geri dönüş yapmış, nerelerde hatalar olmuş, ne tip ürünler talep ediyor diye hareket ederek beklenen kaliteyi doğru anlayabilirim. Bu doğrultuda kütüğü seçerim ve sıcak mı, yoksa soğuk haddeye mi gideceğine karar vererek ciddi bir enerji tasarrufu elde edebilirim. Müşterinin talep ettiği ürünü çıktıktan sonra kamerayla, görüntü işlemeyle kontrolünü yaparak talep edilen kalitede gönderim sağlayabilirim. Demirin denge diyagramının da kaliteye doğrudan etkisi olduğu için termal kameralarla bütünsel olarak bakarak eğer bu diyagramları çıkarıp eklersem, o zaman dünyanın benden talep ettiği daha kaliteli çelikleri üretir ve daha az rekabetçi piyasalarda bir oyuncu olurum. Dolayısıyla dijital dönüşüm şart!” 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR VE MÜŞTERİ ODAKLI OLMASI GEREKİR” 

Entek Otomasyon Yönetim Kurulu Üyesi Sami Özkan Dibek, konuşmasına dönüşümün insana olan etkisinden bahsederek insanların makinalara hizmet etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Sektöre özel olarak ise enerji maliyetlerinin yüksekliğine, ciddi oranda su kullanımı olduğuna, müşterilerinin kişiselleştirilmiş ürünler talep ettiğini, sektördeki küresel rekabete ve jeopolitik belirsizlikler ile vergilerin sürekli değişmesine dikkat çeken Dibek, sektörün sürdürülebilir ve müşteri odaklı olmasının önemini vurguladı.

“YÜZEYDEKİ ÇİZİKLERİ, DESENLERİ ALGILIYORUZ”

Sektördeki sistemlerin her an değiştirilmesi mümkün olmayan ve birlikte çalışmalarının zor olduğu sistemler olduğunu söyleyen Dibek, bu noktada sundukları IoT platformunun önemine değindi.

Sektörde bazı noktalarda anlık veriyle hareket edilemediğini, üretim emirlerinin kağıtlar üzerinden ilerlediğini, kalite sorunlarının önceden bildirilmesi, öğrenen bir sistemle yapılmasının ve IT/OT’nin entegre edilmesine de değinen Dibek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok sayıda görüntü işleme uygulaması yaptık. En zorlarından biri, desenli sacların üzerinde el izi kalmasın diye şekil verilmiştir. Ama bu arada sacın üzerinde çizikler de olabilir. Desenlerle karıştırmadan sactaki çiziği algılamanız gerekiyor. Bu noktada makina öğrenmesi fonksiyonunu kullanıyoruz. Bunlar; yüzeydeki çizikleri, desenleri algılayan sistemler. Görüntü işleme sistemi komple saca bakabiliyor, ancak kenardaki dalgalanmaları yakalayamayabiliyor. Bu nedenle kenardaki dalgaları ölçerek yakalamanız gerekiyor.” 

“MAKİNA, AKSAMLARI VE METAL EŞYA” WEBİNARI DÜZENLENECEK

İSO, ENOSAD ve IAS Yazılım iş birliğiyle, farklı sektörlerde dijital uygulamaların alanında uzman isimlerle konuşulacağı webinar dizisi 2 Temmuz’daki “Makina, Aksam ve Metal Eşya Sanayii” ile devam edecek. 

Webinarlara katılmak isteyenler, İSO’nun web adresi üzerinden ücretsiz kayıt yaptırabiliyor.