İşletmeler, dijitalleşmenin en önemli yapı taşlarından olan e-Fatura ve e-Arşiv fatura ile dijital dönüşüm yolculuklarını başlatıyorlar.

320 BİN FİRMA GEÇİŞ YAPTI

e-Belge (e-Fatura, e-Arşiv Fatura vd) dönemi, iş sürecinde hız, esneklik ve verimlilik sağlarken, maliyetleri ciddi oranda düşüren ve talep edilen bir belgeye hızlıca ulaşılmasına olanak tanıyan uygulamalar olarak öne çıkıyor.

Türkiye'de Ocak 2021 tarihi itibarıyla, yaklaşık 320 bin şirket e-Fatura ve e-Arşiv faturaya geçiş yaparken, söz konusu rakamın yüzde 20’si civarının “gönüllü geçiş” yaptığı öngörülüyor.

İşletmeler, cirolarına ve sektörlerine göre mükellef olarak zorunlu geçiş yaptığı gibi, gönüllü olarak da geçişlerini sürdürüyor.

Patronlar ve yöneticiler, hızlı, maliyeti düşük, operasyonel verimliliği yüksek olan e-Belge sürecine yeşil ışık yakarken; teknolojinin ve dijitalleşmenin sağladığı imkanlardan faydalanmayı amaçlıyorlar.

ARALARINDAKİ TEMEL FARKLAR NELERDİR? 

Her ikisi de elektronik bir fatura türü olmakla birlikte aralarındaki temel fark e-Faturanın mükellefleri arasında gönderilip, alınmakta olmasıdır.  e-Arşiv fatura ise, e-Fatura mükellefi olmayan kurumlara ve son tüketicilere, faturanın elektronik ortamda ulaştırılması olarak tanımlanıyor.

Diğer bir ifadeyle, e-Fatura mükellefleri, e-Fatura mükelleflerine elektronik ortamda fatura gönderip, alabilmektedir. e-Fatura mükellefi olmayan firmalara ve son kullanıcı olan tüketicilere ise, e-Arşiv fatura gönderiliyor.

Kağıt fatura ile benzer hukuki hakları olan ve yeni bir belge türü olmayan bu faturalar, internet üzerinden gönderilip alınan bir “dijital fatura” uygulaması olarak geçiyor.

KİMLER MÜKELLEF OLUYOR?

Temmuz 2021'de e-Fatura’ya geçmesi zorunlu olacak mükellefler arasında 2020'deki cirosu 5 milyon TL’yi geçen işletmeler yer alacak.

Benzer şekilde, 2020 yılında yeni bir kavram daha tanımlanmıştı.

Bu çerçevede, e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu olmayan firmalar, ticari işletmelere düzenleyecekleri 5 bin TL ve şahıslara karşı düzenleyecekleri 30 bin TL’nin üzerindeki faturalarını, e-Arşiv fatura olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın e-belge sistemi üzerinden düzenleniyor.

AVANTAJLARI NELER?

İşletmeler, operasyonel olarak tek tek kağıt faturayla uğraşmak yerine, e-Fatura ve e-Arşiv fatura olarak tüm faturalarını, elektronik ortamda düzenliyor.

Böylece; operasyon açısından kazançları oluyor, kağıt kullanmak zorunda kalmıyor, faturalarını anında karşı alıcıya ulaştırabiliyor, maliyetleri düşüyor ve arşivlemeyi elektronik ortamda yapıyorlar.

ÖZEL ENTEGRATÖRLERLE ÇALIŞIYORLAR

Söz konusu fatura mükellefleri, iş süreçlerini uçtan uca kesintisiz yönetmek için Uyumsoft Bilgi Sistemleri’nin aralarında bulunduğu özel entegratörler ile çalışmayı tercih ediyor.

Son dönemlerde, gönüllü e-Faturaya geçen firmaların başında e-ticaret işletmeleri de geliyor. 

Faturaları toplu olarak da yazdırıp, ürünle beraber müşterilerine gönderiyorlar.