Dijitalleşme hızının, üretim hatlarında çalışan personel sayısını azaltabileceğine dikkat çeken MTK+Bearings Türkiye Genel Müdürü Metin Kartal, üretimde dijitalleşmeye doğru gidilse de yine de insanların işin merkezinde olacağını belirtti.

Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayatımıza teknolojinin girmesi, tüm süreçleri çok hızlandırmıştır. Yatırımcı açısından bakıldığında; dijitalleşme ve teknoloji yatırım maliyetlerinin ilk başta yüksek olacağı, fakat işletmenin rekabet gücünü ve tasarrufunu arttıracağını düşünüyorum. Bu durum maliyetlerde düşüş ve karlılıkta artış sağlayacak. Dijitalleşme hızının, üretim hatlarında çalışan personel sayısını azaltacağını düşünüyorum. Örneğin, kontrolsüz duruşları ortadan kaldırmak için üretim hattının her aşamasını elektronik olarak takip ve kontrol ederseniz, bu durum size sadece periyodik bakımları için duruş yapma fırsatı verecektir. Buna benzer geliştirilmiş ve iyileştirilmiş üretim hatlarında, bakım personeli istihdamında azalma gerçekleşir. Manuel yerine otomatikleştirilmiş ve dijitalleştirilmiş hatlarla, istihdam azaltılabilir." 

“DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMALIYIZ”

Gelecek için işletmelerin orta ve uzun vadeli planlarında, değişime uyum sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. Aynı plan ve çalışmaları her birey kendi içinde yapmalı. Çocuklarımızı ve gençlerimizi doğru kaynaklara yönlendirmez, iş gücü kaynaklarımızı genç yaşta organize etmez ve doğru sektörleri belirlemezsek, büyük bir işsiz ordusu ile karşı karşıya kalabiliriz. “Ağaç yaşken eğilir” sözünü unutmamak gerekiyor. Üretimde her ne kadar dijitalleşmeye doğru gidilse de bunların hepsini yapan yine biz insanlar olacaktır.