Türkiye’nin ilk yazılım hizmeti danışmanlığı veren firmalarından olan Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, “Büyük veriyi analiz ederek sonuçlarını finansal öngörülerle birlikte stratejiye dönüştürebilen firmalar bütçelerini çok daha etkili bir şekilde idare edebiliyor.” dedi.

Teknolojik gelişmelerin iş dünyasında çığır açtığının altını çizen Şimşek, günümüzde geleneksel bütçeleme metotlarının geçerliliğini kaybettiğini dile getirdi.

“Yüzdesel büyümeler, fiyat endekslerine sabitlenmiş değişimler talep edilen dinamikliği veremiyor.” diyen Şimşek, analitik ve istatistik yöntemlerin kurumların karar alırken yararlanabileceği enstrümanların ilk sırasında yer aldığını açıkladı.

Sektörde tanınan bir katılımcı olmanın yanında dijital dönüşümü yakalayabilmiş bir kurum kültürü oluşturmanın gittikçe önem kazanan bir konu olduğunu ifade eden Şimşek, bütçelerin dayandırıldığı parametrelerin belirli ekonomik göstergeler olmaktan çıktığını belirtti.

Şimşek, detaylı ve derin analizler gerçekleştirilerek hazırlanan pazarın öngörülmesi, finansal tahminlemeler, rakip analizleri ve müşteri deneyimlerinin doğru takibi gibi farklılaşan yeni ölçütlerin öneminin arttığını söyleyerek, bunun büyük veriye olan güvenin referansı olduğunu kaydetti.

YAPAY ZEKANIN İŞ DÜNYASINA DA KATKISI BÜYÜK

Büyük veri ile beraber yapay zeka uygulamalarının finansal tahminlerde devrim niteliği taşıdığını vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En başta kur değişimlerinin bu denli yoğun ve hareketli yaşandığı, finansal indikatörlerin değişkenlik gösterdiği ve ekonomik kriterlerin öngörülmesi güç politik birtakım nedenlerle şekillendiği bir resim bütçe yapmayı zorlaştıran kritik etkenler arasında işaret ediliyor. Firmalar artık stratejilerini belirlerken, geçici bir büyüme ve dönemsel karlılıktan ziyade, düzenli ve rasyonel bir büyüme hedefiyle yola çıkıyorlar. Dolayısıyla bütçe süreçleri de en doğru adımları en doğru yaklaşımlarla atmayı amaçlayacak biçimde şekilleniyor. Söz konusu hedefte, yapay zeka destekli, akıllı araçların ve altyapıların mevcudiyeti öngörebilme kabiliyetlerini artırıyor ve firmaları verimlilikte en üst seviyeye çıkarıyor.”