Okuyucularımız için Trio Mobil'in yapılanmasını ve hizmet verdiği alanları aktarır mısınız?  
Trio Mobil, 2011 yılında kurulmuş bir teknoloji şirketi. Ben şirketin kurucu ortağıyım. Çalışmalarımıza araç takip sistemleri ve uzaktan iş makinalarının, ağır vasıta araçlarının arıza teşhisleri (remote diagnostic), parametrelerin çıkarılması vb. konuları kapsayan bir sistemle başladık. Şu anda 15 bin kurumsal müşteriye hizmet veriyoruz. Sahada toplam 150 bin civarı aktif cihazımız bulunuyor. Her ay 3.500-4.000 yeni montaj gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde yaygın bir satış sonrası destek yapılanmamız var. Aynı zamanda Türkiye genelinde kendi ve bayilerimizin bünyesinde yaklaşık 100 kişilik özel bir satış ekibimiz bulunuyor. Kendimizi IoT operatörü olarak konumlandırıyoruz. 2017 yılının Mart ayında Sabancı Holding’in yatırım fonu Ak Portföy şirketimize ortak oldu. Böylece şirketimizi daha ileri götürebilmek için sermayemizi artırdık. 

Daha sonra 22 mühendisin çalıştığı Ar-Ge Merkezimizi kurduk. Merkezimizde gömülü cihaz tasarımından mobil uygulamalarına ve cloud yazılımlarına kadar pek çok ürün geliştiriyoruz. Zaten ben de Ar-Ge’ciyim. Ar-Ge kasları çok güçlü bir şirketiz. Takip sistemlerinin yanı sıra, Mart ayında lansmanını yaptığımız dijital tesis çözümümüz de mevcut. Dijital tesiste iki temel odağımız; fabrikalar ve perakende noktaları. Bunlar için dijital ikiz çıkarmaya yönelik bir sistem. Bir fabrikanın içinde stokların gerçek zamanı, konumlarının bilinmesi, çalışan personelin takip edilmesi (hareketsiz kaldığında ya da yardıma ihtiyaç duyduğunda bunların izlenebilmesi), makinaların ne kadar çalıştığının izlenebilmesi, fabrikanın enerji tüketimi, sıcak-soğuk takibi, soğuk zincir süreci varsa dijital ikiz kapsamında bunların takibinin yapılabilmesine imkan veren, içeriye kaç kişi girdiğini sayan sistemden karbondioksit gazını vb. ölçen yapıya kadar çok geniş bir sensör ağına sahibiz. Bunların tamamını paket sürüm haline getirdik. Bir tesiste dijital tesis kapsamında sadece 1 gün içinde tüm sistemin kurulumunu yapıyoruz. Örneğin; bir otomotiv distribütör firmasında kapalı garajdaki araçların konumlandırılması işlemini 2 saatte gerçekleştirdik. IoT’nin kapsamında bu var. Uzak menzil haberleşebilen, düşük güç tüketen dolayısıyla kurulum maliyeti ve zorluğu olmayan şeyler. Türkiye’de şu anda IoT çözümleri ile ilgili öncü firmalardan birisiyiz.

IoT ile ilgili yaptığınız çalışmalar nelerdir? Biraz daha açar mısınız?
IoT ile ilgili az önce bahsettiğim, Türkiye’de ilk kez yapılan bir sistem. 11 cm hassasiyetle iç mekan konum takibi yapabiliyoruz. Dijital ikiz oluşturmak için gerekli olan tüm sensörleri tek elden sunuyoruz. Bu kapsamda bir çözüm bildiğimiz kadarıyla yurt dışında da yurt içinde de bulunmuyor. Tek bir noktadan makinayı, enerjiyi, soğuk zinciri, personelleri, stokların konumlarını takip edebilecek bir altyapı, çözüm yok. Dolayısıyla burada kendimizi IoT operatörü olarak konumlandırıyoruz. Amacımız sadece donanımları satmak değil, zira sistemi aynı zamanda da işleten bir yapımız da var. Bu sistemlerin kalibrasyonundan kontrolüne, kurulan IoT ağlarının bakımından sorunların giderilmesine kadar operatörlük gerektiriyor. Bizim hedefimiz satış başarmak değil, müşterilerimizin vazgeçemeyeceği ürünler yapmak. Trio Mobil ürününü kullanan, bunu işinin bir parçası haline getiren ve buna referans olabilecek müşteriler yaratmayı amaçlıyoruz. Bugüne kadar da bu şekilde bir büyüme kaydettik. 

Haberin devamı ST Endüstri 4.0 Uygulamaları Dergisi'nin Ağustos 2018 sayısında