Kurumların ve bireylerin hayatını bir hayli kolaylaştıran IoT cihazlarının kullanımı her geçen gün artarken, pazarın 2027 yılına kadar yaklaşık 1,5 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.

Konuyla ilgili olarak Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, kullanımlarının yaygınlaşmasıyla beraber söz konusu cihazlara yönelik siber saldırıların da buna paralel olarak artacağını ifade ederek, IoT cihazlarının güvenliği için izlenmesi gereken 5 adımı paylaştı.

SİBER SALDIRGANLARDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

1. ADIM: IoT ağının ve cihazların güvenliği açısından yapılabilecek en kolay adımlardan biri varsayılan modları değiştirmek olduğu için, öncelikle varsayılan mod ayarlarını değiştirin. Güçlü parolalar ve kullanıcı adları ayarlayarak güvenliğinizi artırın ve 2-3 ayda bir parolalarınızı değiştirin. Eğer çok sayıda cihazınız varsa, benzer ve basit şifreler kullanmak, sizi daha büyük bir riske atabileceğinden farklı şifreler kullanın veya bir şifre yöneticisinden destek alın.

2. ADIM: Çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Diğer güvenlik önlemleri gibi kullandığınız kimlik doğrulama adımlarının karmaşıklığı, size ayrıca bir güvenlik sağlayacaktır. Çok faktörlü kimlik doğrulama, bir veri sızıntısı veya bir siber saldırıyla parolanızın kırılması durumunda yedek planınız olabilir. Çok katmanlı bir kimlik doğrulama tercih etmeniz IoT cihazlarınızın daha güvenli olmasına olanak tanıyacaktır.

3. ADIM: Yazılımınızı güncel tutun. Akıllı tüm cihazlarda olduğu gibi IoT cihazların güvenliği konusunda sıklıkla yapılan hatalardan biri de yazılım güncellemelerini es geçmektir. Bu cihazlarınızın yazılımını güncel tutmamak ağınızı siber saldırılara karşı savunmasız bırakır. Tasarımsal yeniliklerin yanı sıra güvenlik açıklarını ve eski hataları da düzelten yazılım güncellemeleri önemlidir. Bu sebeple bütün IoT cihazlarının yazılımları her zaman güncel tutulması gerekiyor.

4. ADIM: Güvenliğinden emin olmadığınız ağlara bağlanırken VPN kullanın. Dahili ağınızdan çıkan verileri şifreleyerek, hassas bilgilerinizi veya güvenlik açıklarını gizleyerek internet bağlantınızı korumanın birçok yolu vardır. Bunlardan en kolayı bir VPN kullanmaktır. Bu, bir cihazın IP adresini değiştirir ve o cihazdan çıkan tüm verileri şifreleyerek bir güvenlik katmanı oluşturur. Ayrıca çoğu VPN, sistem çökerse internet bağlantınızı kesen bir “kill-switch” özelliği kullanır ve söz konusu özellik sayesinde IoT cihazlarınız, güvensiz internete korumasız bir şekilde bağlanmamış olur.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ

5. ADIM: IoT cihazlarınızı düzenli olarak takip etmeyi unutmayın. Bu cihazların güvenliği için yapılabilecek en iyi şey, cihazları düzenli ve gerçek zamanlı takip etmekten geçer. Olası bir güvenlik açığını olabildiğince erken farkına varabilmek için mevcut güvenlik durumunuzun daima takipçisi olun.