Haliç Üniversitesi’nden Dr. Figen Özen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Plastik, Kauçuk, Ağaç, Kâğıt, Mobilya, Kimya, Boya, Kozmetik, Cam sektörlerinde Endüstri 4.0 Uygulamalarının konuşulduğu panelde söz alan İletişim Yazılım Genel Müdürü Tuncer Hatunoğlu, yatırımın dönüşümünün yatırım öncesi mutlaka hesaplanması gerektiğini söyleyerek, işletmede bir proje ekibi kurularak tüm Endüstri 4.0 bileşenleri çok iyi incelenmeli ve işletmeye neler katabileceği çok iyi irdelemeli, ardından küçük projelerle dijitalleşmeye geçişe yön verilmeli. İşletmelerde Endüstri 4.0 ve dijitalleşme bir kültür haline gelmeli” dedi.

"MES yazılımları 3 -5 yıl önce sahadan makinaların üzerinden veri sağlıyordu" diyen  Tuncer Hatunoğlu, "Günümüzde bir takım yazılımlarla geliştirilip kaynaklarımızı yönetebilmek mümkün hale geliyor. Aklınıza ERP geliyor olabilir aslında fabrika sahasının içine inildiğinde yeterli veri üretilemediği için ayrı bir yönetim sistemine ihtiyaç duyuluyor. Konusu edilen her türlü işletmede bir dönüşüp yapılıyor ve ürün haline getiriliyor. Örneğin kauçukta reçete son derece önemli. ERP sistemlerinde standart bir reçete uygulanabilir. Üretimi istediğimiz kaliteye ulaştırmamızın yolu daha çok veriyi sahadan almaktan geçiyor" şeklinde sözlerini sürdürdü.

"İşletmenin birçok ihtiyacı var. Hepsini bir anda çözemeyiz ama en önemlisinden en önemsizine gidebiliriz" diyen Tuncer Hatunoğlu, "Farklı sektörler için farklı ihtiyaçlar vardır. Fakat temelde verimlilik adına ihtiyaçları analiz edip teknolojilerle bu ihtiyaçlara çözüm bulmaya çalışmak hedef olmalı" diyerek sözlerine son verdi.