TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri, Endüstri 4.0'ın örnek uygulamaları için şunları söyledi:

"Endüstri 4.0 ihtiyaçtan fakat Tarım 4.0 mecburiyetten çıkmış. Tarım nüfusu ve çiftçi nüfusu azalıyor, tarım arazileri de azalıyor.

Tarım göz ardı ettiğimiz bir konu sayılabilir ama Endüstri 4.0’ın en büyük nimetlerinden burada yararlanılıyor. Tarlaları homojen bir şekilde ekip biçtik fakat dünyada hiçbir yer homojen değil. Dolayısı ile heterojen bir bakış açısı gerekiyor. Tarım 4.0 bunu sağlıyor. Biçer döverler bir tarlayı hasat ettikten sonra ürün verim haritası ortaya çıkartıyor. Tarlanın neresinde verim düşüklüğü olduğunu veya sorunlar olduğunu bu harita ile size sunuyor. Bu sayede bir sonraki yıl verimi yükseltebiliyorsunuz. Otomatik dümenleme sivil pazara açılır açılmaz ilk olarak tarım sektöründe kullanılmaya başlıyor. Otomatik dümenleme normalde yapılamayan düz ekimi sağlayabiliyor. Bu sayede yüzde 70 tasarruf edebiliyorsunuz. Bu sayede otomatik dümenlemeye yaptığınız yatırım size iki yılda dönüyor.

Dronlar kullanılan bir başka teknoloji. Önceden sadece sulama için kullanılan bu teknoloji şu anda 20 litrelik hacimlerle, yerle temas edip kayıba uğramadan özellikle çeltik tarımında, engebeli bir arazide ilaçlama yapabiliyorsunuz. Ekim yapan dronelar dahi kullanılıyor şu an.

Smartfarming dediğimiz teknolojiyi kullanan 2000 hayvanlı bir çiftlikte kullanılıyor. Bu teknoloji ile hayvan başına günlük süt miktarı Avrupa’da 30 litreyken bu çiftlikte 40 litreye ulaşıyor."