Amerika merkezli araştırma şirketi International Data Corporation (IDC) Türkiye’deki şirketlerin bilgi teknolojileri (BT) yöneticileriyle yapay zeka ve makina öğrenmesi gibi teknolojilerin kullanımına dair "Kurumsal Yapay Zeka ile Veri Yolculuğunda Hamleler" başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

YENİ NESİL TEKNOLOJİ KULLANIMI YÜZDE 34'TE KALIYOR

IDC raporu BT yöneticilerinin yüzde 74’ünün veri çözümleme araçlarını ve analitik teknolojilerini iş ortamında, günlük olarak kullandığını ortaya koydu. Kurumlar veri çözümlemene aldıkları kararlar için güvenirken, yeni nesil teknolojiler olan yapay zeka ve makina öğrenmesinin kullanımı yüzde 34’te kalıyor.

Türkiye’deki firmaların önemli bir kısmı veri çözümlemede daha çok raporlama ve sorgulama araçlarını, insan gücüne dayalı bir sistem içerisinde kullanıyor.

KURUMLARIN YÜZDE 65'İ ZORLANIYOR

IDC raporunda, “kurumların dahili ve harici verileri analiz eden, iç görüye dönüştüren ve anlamlı stratejik iş kararları alınmasına destek veren” ifadeleriyle tanımlanan BT çalışanları, veriyi analiz etmekte güçlük çekiyor.

Araştırmaya göre, kurumların yüzde 65’i verilerin yönetilmesinde ve ölçeklendirmesinde güçlük çekiyor.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ

ÇÖZÜM OLARAK ERETEAM’İ ÖNERİYOR

Veri analizinde yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğinin altını çizen rapor, yeni nesil veri çözümleme teknolojilerinde de Ereteam’i tavsiye ediyor.

Dünyanın önde gelen veri çözümleme hizmetlerini tek çatı altında toplayan Ereteam, teknoloji şirketleriyle birlikte sunduğu çözümlerle müşterilerin maliyetlerini düşürmelerini, risklerini azaltmalarını yanı sıra üretkenliklerini, gelirlerini ve müşteri memnuniyetlerini artırmalarına olanak tanıyor.

“DOĞRU KARAR VERMEDE CİDDİ FIRSATLAR SAĞLIYOR”

Rapordan hareketle, Türkiye’de veri çözümlemenin bilhassa finans alanında uzun senelerden beri kullanıldığını dile getiren veri çözümleme firması Ereteam CEO’su Kutlay Şimşek, araştırmada olduğu gibi Türk firmalarının veri çözümlemenin önemini kavradığını ve bu doğrultuda ciddi adımlar attığını ancak insan gücüne dayalı veri çözümlemenin gelişen yeni teknolojilerle terk edilmeye başlandığını söyledi.

Şimşek, "Yapay zeka ve makina öğrenmesi teknolojilerinin verilerin idaresinde kullanılması, kullanıcı şirketlere en doğru kararı vermede önemli fırsatlar sağlıyor. Geleceğe yönelik atılacak adımlarda, geçmişteki verilerden en doğru sonucu çıkarabilmek çok önemli. Türk şirketlerinin pazarda rekabet güçlerini koruyabilmeleri için veri çözümlemede yeni teknolojilere yer vermeleri gerekmektedir." diyerek sözlerini noktaladı.