Dünya ile rekabet edebilmek için Türkiye’deki firmaların dijitalleşme konusunu iyi kavramaları gerektiğini savunan yerli yazılım firması IAS, her fırsatta üniversitelerin ilgili bölümlerinde dersler veriyor, şirketlerin dijitalleşme süreçlerine destek oluyor. Çağın getirdiği yeniliklere ayak uydurup, Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan kavramlara entegre olmuş ERP sistemi kullanmadan firmaların ayakta kalmalarının imkansız olduğunu söyleyen IAS Genel Müdürü Akın Mumcuoğlu ile dijital dönüşümü konuştuk. IAS’nin ERP yazılımı caniasERP’deki yenilikleri hakkında da detaylı bilgiler veren Mumcuoğlu, gündemlerinde Nesnelerin İnterneti, Sistem Entegrasyonları, Simülasyon, Bulut Bilişim, İş Zekası gibi konuların yer aldığını, yeni yılda Yapay Zeka çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi. 

AKIN BEY KURUMSAL FİRMALARDA DİJİTALLEŞME NEDEN ÖNEMLİDİR?

Son 10 yılda hayatımızda teknolojik olarak birçok şey değişti, büyük bir hızla da değişmeye devam ediyor. Birey olarak bu değişime ayak uydurmak için çaba gösterirken, kurumsal firmalar için dijitalleşmenin hayati bir önem taşıdığını görüyoruz. Çünkü dijitalleşme işletmelerin hayatına girdikten sonra rekabet şartları tamamen değişmiş durumda, artık firmalar katma değeri daha yüksek, daha hızlı ve daha kaliteli, lakin maliyeti daha düşük üretimler gerçekleştirmenin yollarını arıyor. Tüm bu çabaların yanında çevreyi koruyan, doğaya saygılı ve verimliliği yüksek üretim stratejilerini gerçekleştirmek günümüzde çok önemli bir konu haline geldi. Değişen rekabet şartları karşısında hala geleneksel yöntemler ile yola devam etmek, rakiplerle mücadele etmek neredeyse imkansız. Tüm bu sebeplerden dolayı, düşük maliyetli, daha efektif iş süreçlerinin tasarlayabilmek ve üreten bir ülke olabilmek adına dijital dönüşüme ayak uydurmak zorundayız.

DİJİTALLEŞME SÜREÇLERİNDE ERP YAZILIMLARI NE GİBİ BİR ROL OYNUYOR?

ERP yazılımları, şirket ve devlet kurumlarının tüm kaynaklarını yönetebildikleri, uçtan uca kurumsal kaynak planlama sistemi sunduklarından, bu yazılımlar sayesinde kurumlar kaynak ve zamanlarını en verimli şekilde kullanabilirler. Süreç ve performanslarını da hızla iyileştirebilme imkanı verdiklerinden ERP yazılımları kurumsal firmalarda dijitalleşme sürecinin tam ortasında yer alırlar. Dijitalleşme kavramının bileşenlerini, Endüstri 4.0, Otomasyon, Yapay Zekâ, Nesnelerin İnterneti, Big Data, Veri Analitiği ve İş Zekâsı olarak tanımlayabiliriz. ERP sisteminin dijitalleşme dönemi ile kazandığı üretkenlik ve verimlilik, tüm işletmelere önemli avantajlar sağlıyor. ERP yazılımlarına yatırıma odaklanan işletmeler, zamandan da tasarruf edip pratik ve erişilebilir bir sisteme kavuşur, böylece maliyetlerini ciddi anlamda düşürebilirler. ERP yazılımı seçimi süreçlerinde işletmeler, dijitalleşme yolculuğunda kendilerine destek sağlayacak, Endüstri 4.0 ile birlikte gelen kavramlarla bütünleşik çalışabilen sistemi tercih etmeliler, yoksa ilk bakışta harici araçlarla bu faydayı sağlamak mümkün gibi görünse de asalında neredeyse imkânsızdır.

IAS, DİJİTALLEŞME SÜREÇLERİNDE NE GİBİ HİZMET VE ÇÖZÜMLER SUNUYOR?

IAS, kendi ofisleri ve 50’den fazla iş ortağıyla birlikte 31 ülkede 15 dilde 800’den fazla müşteriye hizmet veriyor. Kendi üretimimiz olan, özgün yazılım dili TROIA ile çalışan caniasERP yazılımını geliştirme doğrultusunda yatırımlarımız sürekli devam ediyor. Uzunca bir süreden beri Endüstri 4.0’ı merkezi bir konuma yerleştirip etrafında gelişen Nesnelerin İnterneti, Sistem Entegrasyonları, Simülasyon ve Bulut Bilişim gibi konular üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de ERP alanında gerçekleştirdiğimiz ilklerin başında, ‘Bulut Bilişim’ kavramı geliyor ki, bu, IAS müşterilerine 2002’den beri sunulan bir hizmet.

Şimdi platformumuzun yanısıra, uygulamalarımızda da yapay zekayı desteklenen çözümler sunmak adına yoğun biçimde çalışıyoruz. e-Dönüşüm süreçleri kapsamındaki çalışmalarımızda e-Fatura ve e-Defter’in süreçlerinin ardından e-İrsaliye sürecini de tamamladık. İş Zekası konusunda ERP sistemimizin içinde canias IQ platformunu kurduk. Ve son olarak otomasyon konusuna gelecek olursak; artık caniasERP sisteminde ihtiyaç duyulan bilgi toplama gereksinimlerinin, ek hiç bir yapıya ihtiyaç duymadan IOT sistemi üzerinden gerçekleştirilebildiğini vurgulamak isterim.