IAS Genel Müdürü Ahmet Oturgan ile firmasının 2020 hedeflerini ve ERP sektörünün geleceğini konuştuk.

Oturgan, zor bir yıl olmasına rağmen 2019’u dikkat çeken bir başarı ile kapatan IAS’nin 2020’deki hedeflerini ve global pazardaki yolculuğunu anlattı: “2019’u Güney Kore ve İsviçre’de açılan yeni ofislerimizle tamamlarken ve 2020’ye yeni ABD ofisimiz ile başladık. Hem Türkiye’de hem de globalde yeni proje sayımız da hızla artıyor, üstelik büyük rakiplerimizin müşterilerinden caniasERP’ye geçenler de çoğunlukta. Endüstri 4.0 vizyonumuz ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Ana işimiz ERP ve dijital dönüşüm. Dolayısıyla büyüme hedeflerimizi, Ar-Ge’mizi ve yatırımlarımızı bu alanlarda daha yüksek performansa ulaşacak şekilde planlıyoruz. İşler planladığımız gibi giderse 2021 yılı içinde şu anki kadromuzun iki katına çıkacağını öngörüyoruz.”

Şirketiniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

2019 yılı şirketiniz için nasıl geçti? 2019 yılı cironuzu alabilir miyiz? 

2019 bildiğiniz üzere Türkiye için zorlu bir yıldı. Tüm zorluklarına rağmen oldukça iyi bir yıl oldu bizim için. Çok sayıda yeni projeye başladık: Toplamda 80’nin üzerinde yeni projeye imza attık. 2015 yılından beri Türkiye’de sektörümüzün her yıl en yüksek sayıda yeni proje alan şirketlerinden biriyiz. Ayrıca 2019’da global rakiplerimizin ürünlerini kullanan bazı önemli firmalardan caniasERP’ye geçişler de oldu. Bu eğilimin gittikçe arttığını hissediyoruz. Ciromuz globalde 20 milyon euro civarında gerçekleşti. Global olarak euro bazında büyümemizi iki haneli tutmayı başardık. Ayrıca 2019 yılında küresel yaygınlığımızı artırmak için de yeni girişimlerde bulunduk. Sonbaharda Güney Kore ve İsviçre ofislerimizi açtık. 2019’da hazırlıklarını tamamladığımız ABD ofisimizi de bu yılın başında açtık.

2020 yılı için ciro hedefiniz nedir?

2020’den beklentilerimiz çok yüksek; büyümeyi ve hizmet verdiğimiz ülke sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Fakat mevcut durumda takdir edersiniz ki bir rakam belirtmek zor. 2020, 2019’dan daha zor bir yıl olacağa benziyor ama şu ana kadar zorlu şartlar ile iyi bir şekilde mücadele ettik. 2020’nin başından itibaren hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde yeni projeler almaya devam ediyoruz. Sene başındaki planlarımız bu yılı 2019’un üzerinde bir büyüme ile kapatmak. Yeni girdiğimiz Güney Kore, İsviçre, ABD ve gireceğimiz İngiltere gibi ülkelerde de 5-10 arası proje alabilmek.

2020 yılı için büyüme planınız nasıl şekilleniyor? Hangi iş alanlarınızda nasıl bir büyüme planınız bulunuyor?

Belirttiğim gibi özellikle yeni ülkelerdeki etkinliğimize odaklanacağımız ve global büyümemizi hızlandıracağımız bir yıl hedefliyoruz. Uzun yıllardan beri Almanya merkezli olmak üzere Avrupa ve Türkiye’de oldukça üst seviye bir performansa sahibiz. Bu performansımızı globale taşımanın zamanı geldi diye düşünüyoruz. Ana işimiz ERP ve dijital dönüşüm. Dolayısıyla büyüme hedeflerimizi, ar-ge’mizi ve yatırımlarımızı bu alanlarda daha yüksek performansa ulaşacak şekilde planlıyoruz. Özellikle ERP omurgada kalmak üzere Endüstri 4.0 projelerine ağırlık vermeyi planlıyoruz. Ayrıca bulut üzerinde çalışan caniasERP projelerini de artıracağımız bir yıl olacak 2020.

Şirket olarak bu yıl ajandanızda önem verdiğiniz konular neler? Hangi konulara odaklanıyorsunuz? 

Yol haritamızın en önemli başlıkları Endüstri 4.0, dijital dönüşüm ve kullanıcı deneyimi. Geçtiğimiz yıl kendi veri tabanımız IASDB’yi müşterilerimizin kullanımına sunduk. IASDB özellikle büyük veri ve Endüstri 4.0 kapsamındaki çalışmalarımızın başlangıç noktası. IASDB ile teknolojik ilklerimize bir yenisini daha eklemiş olduk. IASDB, caniasERP platformuyla tam uyumlu çalışıyor ve yüksel performans sağlıyor. Yapay zeka, büyük veri, IoT alanlarındaki diğer projelerimiz için de bir altyapı çalışması bu. 2019 içinde müşterilerimizde birkaç IoT projesine başladık ve bir kısmını da canlıya aldık. 2020 içerisinde çok daha fazla IoT projemiz olacak; gelen taleplerden bunu açık bir şekilde görüyoruz. Kullanıcı deneyimi tarafında da pek çok yeniliğimiz ve ar-ge faaliyetimiz var. 2019 içinde müşterilerimizin kullanımına sunduğumuz Webclient arayüzümüz ile caniasERP’nin çok uzun yıllardır sahip olduğu işletim sistemi ve veri tabanı bağımsızlığına ek olarak istemci tarafında da yeni bir boyut getirdik. Webclient arayüzümüz ile son kullanıcılarımız her türlü cihaz üzerinde yazılımızı kullanabilir hale geldi. Üstelik Webclient ile müşterilerimizin kendi müşterilerini ya da tedarikçilerini ERP sistemlerine entegre etmeleri çok daha kolay. Müşterilerimiz, TROIA geliştirme ortamı konforundan çıkmadan, kendilerine özgü tüm B2B veya B2C projelerini de yapabilir duruma geldiler. Kullanıcı deneyimi tarafında bir diğer çalışmamız ise caniasERP süreç atlası. Daha öncelerde sunduğumuz ve kullanıcılarımız tarafından da bir o kadar beğenilen süreç atlasımızı, caniasERP’nin içerisine taşıdık. Süreç atlasımızın üzerinde, caniasERP içerisinde tüm uygulamaların listesi öğretici bir yapıda, konseptsel olarak sunuluyor.

Türkiye pazarına ilişkin hedefleriniz neler?

Türkiye’de yıllardır sürdürdüğümüz ‘en çok proje yapan firma’ unvanımızı artırarak devam ettireceğiz. Özellikle global rakiplerimizin, projelerinde beklediği fiyat-performans değerini bulamayan müşterileriyle yollarımızın daha sık kesişeceğini öngörüyoruz. Geçen yıl rakipten transfer olan projelerimizi canlıya alıp başarı hikayesine dönüştürdüğümüzde bu durum ivmelenecek. Mevcut iş ortaklarımızın büyümesi ve ailemize yeni iş ortaklarını katmak da bir başka hedefimiz.

Bu yıl hangi alanlara yatırım yapacaksınız? Hangi alanlara toplam ne kadarlık yatırım planlıyorsunuz? 

2020 büyüme planlarımız ve odağımızdaki konulardan bahsetmiştim. Bu kapsamda yeni ülkeler ve bu ülkelerde etkinliğimizin artırılması, operasyonel alandaki yatırım planlarımız. Ar-ge alanında ise Endüstri 4.0, IASDB, kullanıcı deneyimi konularında yatırıma devam edeceğiz. Yine tam rakam telaffuz etmek çok kolay değil ama basitçe eğer işler planladığımız gibi giderse 2021 yılı içinde şu anki kadromuzun iki katına çıkacağını öngörüyoruz.

Uzun vadede, beş yıl içinde, şirketinizi Türkiye’de ve dünyada nasıl konumluyorsunuz?

Faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını artıracağız. Teknoloji üretmeye ve teknolojide öncü olmaya devam edeceğiz. Yine bu soruya en özet şekilde cevap vermek gerekirse beş yıl içerisinde hedefimiz 3000+ çalışan sayısına ulaşmak ve holdingimizi borsaya açmak.

Sektörünüz Türkiye’de ne kadarlık bir büyüklüğe sahip? Bu yıl sektörünüzde ne kadarlık büyüme bekliyorsunuz? 

Araştırma şirketlerinin tahminleri 2022’ye kadar Kurumsal Kaynak Yönetimi (ERM) pazarının her yıl yüzde 5 ile yüzde 10 arasında büyüyeceği yönündeydi. Ancak 2018 ve 2019 yıllarında dolarda yaşana kriz nedeniyle pazarda büyüme oranı azaldı. Son dönemde yaşanan gelişmeler sonucunda Volkswagen’in Manisa’da kuracağını duyurduğu otomobil fabrikası projesi askıya alındı. Bu proje, yan sanayiler açısında kurumsal yazılım pazarını etkileyecek boyuttaydı. International Data Corporation (IDC)’nin tahminleri, Türkiye’deki ERM yazılımları pazarının büyüklüğünün bu yıl 350 milyon doları geçeceği yönünde. Yine bu yıl dünyada yaşanmakta olan ve ne kadar süreceği belli olmayan salgın nedeniyle önceki yıllara göre çok daha büyük bir daralma yaşanması da beklentiler arasında. Yurtdışında oldukça yaygın olan uzaktan çalışma modellerinin (home office) ülkemizde de yaygınlaşmasıyla yaşanacak bu daralma, belli bir oranda da regüle edilebilir.

Sizin sektörünüzde önümüzdeki dönemde en büyük yenilikler, değişimler neler olacak? Tüketicinin ve şirketlerin hayatına dokunacak en önemli yenilikler neler olacak? 

Günümüzde ERP’ler için büyük bir değişim söz konusu. Artık sadece planlama yapmaları yetmiyor, üretimi de çok yakından takip etmeleri bekleniyor. Yakın zamanda da büyük veriden beslenmeye başlayacakları düşünülüyor. Makine öğrenmesi, yapay zeka uygulamalarının ERP içindeki fonksiyonları da hızla artacak. Dijital dönüşüm, beklendiği hızda ilerlemiyor. En güncel durumda da dijital para ve robotların kullanımındaki tercihlerimiz dijitalleşmeye diğer bir anlamda hız kazandırabilir.