BERLİN (AA) - Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Soeren Schmidt, ulusal devletin yapım aşamasındaki 5G’de hiçbir üreticiyi dışarıda bırakmayacağını kaydetti.
5G ağının Almanya’da kilometretaşı olarak görüldüğünü kaydeden Schmidt, ağda herhangi bir üretici ya da ürünü dışarıda tutmanın mümkün olmayacağını açıkladı.
5G altyapısının güvenlik ve gizlilik temelinde kurulması yönündeki bir plan dahilinde, federal hükümetin davranacağını belirtti.
Almanya’nın 5G konusunda çalışmalarını gizlilik içinde yürüteceğine yönelik açıklamanın zamanlaması, ABD’nin Çinli Huawei'nin patronun kızı ve firmanın CFO’su Ming Vancou'nun tutuklanıp; Huawei’nin Avustralya ve Yeni Zelanda'da 5G ağı kurmasının yasaklanmasının hemen ardından gelmesi dikkati çekti.
ABD’nin, başta Almanya olmak üzere Batılı ülkelere Huawei'nin ekipmanlarını kullanmamaları yönünde baskı kurduğu biliniyor.
Baskılara bağlı olarak, Avrupa gibi bazı ülkeler, Huawei’yi yasaklamayı gündeme almıştı.
5G hizmetlerini geliştirmede, Uzakdoğu ülkeleri ve Amerika’nın gerisinde kalması, eleştiri konusu olan Almanya, 5G lisans ihalesini 2019’un, ocak-mart döneminde yapmaya hazırlanıyor.