Forum İstanbul Konferansı kapsamında düzenlenen dijital dönüşüm panelinde konuşan Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li, Türkiye'deki yatırımları sürdürme ve BT endüstrisinin gelişimine katkı sağlama konusundaki kararlılıklarının sürdüğünü dile getirdi.

"PANDEMİ, TELEKOM ALTYAPISINI ZORLADI"

Bu yıl 24-28 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Forum İstanbul Konferansı kapsamında gerçekleştirilen, “Dijital Dönüşüm: Geometrik Hızla Değişim” adlı panelde konuşan Jing Li,  telekom sektörünün durumunu değerlendirdi, yatırımlarına ve Türkiye'ye ilişkin görüşlerini açıkladı.

Li, Covid-19 sebebiyle kişilerin evden çalıştığını, eğitim aldığını, eğlendiğini ve alışveriş için e-ticarete yöneldiğini, bu durumun da telekom altyapısını büyük ölçüde zorladığını ifade etti.

"ZAMANINDA TESLİMAT İÇİN YOĞUN ÇABA SARF ETTİK"

Jing Li, "Mobil veri trafiği eskisine göre büyük bir artış gösterdi ve bu trafik ticari alanlardan yerleşim alanlarına, büyük şehirlerden daha küçük yerleşim bölgelerine ve açık alanlardan kapalı alanlara aktarıldı. Bu da kablosuz ağ kapasitesinin ve kapsama alanlarının talebi karşılamak için hızlı bir şekilde optimize edilmesi ihtiyacını beraberinde getirdi. Ev interneti olarak bilinen sabit internet hizmeti, daha güçlü bir bağlantı için; daha yüksek hıza, daha düşük gecikme süresine ve daha istikrarlı bir hizmet altyapısına ihtiyaç duydu." dedi.

Fiber geniş bant, iletim ağları ve veri merkezi sunucu/depolama kapasitelerinin de mobil bağlantıyı desteklemek ve artan trafiğe cevap vermek adına hızla iyileştirilmesi gerektiği için saha ekiplerinin bilhassa altyapı çalışmalarına ağırlık verdiğini kaydeden Li, teslimat ekiplerinin ürünleri kısıtlama olsa bile zamanında ulaştırmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

"BULUT ALTYAPISI TEMELLİ HİZMETLER ÖNE ÇIKACAK"

Dijitalleşmenin ekonomik büyümeyi desteklemek ve insan hayatını daha iyi bir hale getirmek amacıyla gelecekte de önemli bir rol oynayacağını kaydeden Li, Türkiye'deki BT altyapısının geliştirilme çalışmalarına değindi.

Türkiye'deki kara, hava ve deniz taşımacılığının dünya standartları seviyesinde olduğuna dikkat çeken Li, "Ancak veri iletiminin de dünya standartlarında olması oldukça önemli. Bu da kablosuz iletişim için daha fazla frekansa ve daha yüksek kapasite için daha çok fiber kaynağa ihtiyacımız olacağı anlamına gelir. Temel bulut altyapısına dayalı hizmetler de bu süreçte önem kazanacak." şeklinde konuştu.

"DÖNÜŞÜMÜN TEMEL DİREĞİ 5G'DİR"

5G'nin makinalar arası iletişim, yüksek güvenlikli düşük gecikmeli iletişim ve gelişmiş mobil geniş bant gibi benzersiz yetenekleriyle endüstrilerin dijitalleşmesinde kilit önemde olduğunun altını çizen ve rolünden bahseden Jing Li, tüm paydaşların birlikte katılımıyla sağlanacak iş birliğinin 5G teknolojisinin temelini oluşturacağını söyledi.

İş ortaklarının sürece derinlemesine katılımı ve iş birliğinin büyük öneme sahip olduğunu aktaran Li,  Ayrıca, sektörlerine liderlik eden şirketlerin de üretkenliklerini artırmak için 5G'den faydalanmaya istekli olmaları, 5G'nin endüstriyel başarısı için anahtar görevi görecektir.  Huawei olarak, Çin'de kazandığımız deneyimi Türkiye'ye taşımak, yerel girişimlerin ve KOBİ'lerin 5GtoB (iş dünyası için 5G) konusundaki başarımlarına destek olmak istiyoruz." diye konuştu.  
 
Li konuşmasını, firmalarının Türkiye'ye yatırım yapma ve Türkiye'nin BT alanındaki gelişimine katkı sağlama konusundaki kararlılığını vurgulayarak tamamladı.